2009. április 8., szerda

Málnás túrótorta




Hozzávalók:

Piskóta:

10 tojásfehérje
30 dkg liszt (finom és kétszer fogós keveréke)
20 dkg porcukor
20 dkg olvasztott, de nem forró vaj

Túrótöltelék:

50 dkg tehéntúró, átpasszírozott
40 dkg tejszín
5-6 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
2 csomag zselatin fix

Málnatöltelék:

15 dkg mélyhűtött / idényben friss málna
3-4 evőkanál porcukor
annyi víz, hogy a fentiekkel együtt összesen 4 dl legyen
1,5 csomag – lehetőleg piros színű – tortazselé

Tetejére:

10-15 dkg mélyhűtött / idényben friss málna
3-4 db zöld levél (ha nincs marcipánból, akkor nyugodtan lehet friss citromfű levéllel is díszíteni)

A tortalapokra öntözéshez:

0.5 dl rum, vagy rumaroma vízzel összekeverve (0.5 dl legyen)

Elkészítés:

A piskótához szükséges anyagokból sütünk 6 db kisebb lapot, kb. 15 cm átmérőjűt.
Leegyszerűsíthetjük úgy, hogy a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral, két nagy lap piskótát sütünk, és kivágjuk egy CD-tok segítségével a lapokat.
A leeső maradékot bezacskózva a mélyhűtőbe tehetjük, és más alkalommal felhasználhatjuk.

A túrótöltelékhez a túrót (50 dkg legyen átpasszírozva, ne kevesebb!) alaposan kikeverjük a porcukorral, a vaníliával és a felvert tejszínnel. A tejszínbe a felverés végén szórjuk bele a zselatin fixet, és még további egy percig verjük, mielőtt a túróhoz adjuk.
Hűtőbe tesszük letakarva.

A málnatöltelékhez a málnát a cukorral és a vízzel együtt botmixerrel, vagy turmixgépben alaposan összeturmixoljuk.
A tortazselével csomómentesen összekeverjük, és a tortazselé használati utasítása szerint járunk el.

Az összerakás menete:
- 1 korong piskóta, meglocsolva rummal
- 1 réteg túró (úgy kell elosztani, hogy maradjon az oldalára, tetejére)
- 1 réteg lehűlt, de még meg nem dermedt málnazselé
Ezt így folytatjuk a többi lappal, de az utolsót, a tetejét csak túróval kenjük be.

Betesszük a hűtőbe kb. ½ órára, utána kivesszük, simítólapáttal egyenletesre símítgatjuk az oldalát, majd viszonylag vékonyan bekenjük túrókrémmel a tetejét és az oldalát (a tetejére mehet egy hajszálnyival több).
Az oldalát a maradék túróval kosárfonatos mintázással díszítjük, vagy bármilyen más módon, kinek ízlése szerint.
A tetején elrendezzük a málnaszemeket és a zöld leveleket.

A receptet és a fotót Vikitől kaptam, a Falatozzunk blog gazdájától.

4 megjegyzés:

Tamás írta...

Szia!

Nagyon jó ez a torta, hétvégén szeretném megsütni születésnapra.
Egy dologgal nem vagyok tisztában: a 40 dkg tejszín kb. hány ml habtejszínnek felel meg? 400 ml van jelenleg itthon.
Nagyon jó ez a blog, most találtam rá. :)

Köszönöm!

Tomek

mariam írta...

Szia Tomek!
Köszönöm a dicséretet! :-)
Ez a mennyiség pont elég, ami van otthon.
Üdv: Marica

Vajtáné Évi írta...

Szia Marica!
Sima piskótából el lehet készíteni? Köszi
Évi

mariam írta...

Szia Évi!
Igen, elkészítheted sima piskótával is.
Üdv!