2009. április 4., szombat

Húsvéti répatorta




Itt a másik húsvéti tortareceptem is, a kissé bánatos képű, de éppen aktuális nyuszival, és hogy éhen ne maradjon, sárgarépákkal, és zöld fűvel.
A tortát a lányom készítette saját elképzelés alapján a Mindmegette húsvéti receptversenyére, így az én oldalamon kívül még kizárólag azon az oldalon található meg ebben a változatban.

Örömmel tudatom, hogy tortánk a versenyen az első helyen áll a díjazottak között! (2009.04.15)

Hozzávalók:

30 dkg porcukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg pirított, durvára darált dió
¼ teáskanálnyi só
1.5 teáskanálnyi fahéj
4 tojás
2.4 dl olaj
34 dkg finomra reszelt sárgarépa
1 db közepes, reszelt alma / vagy kb. 1 dl pépesített ananászbefőtt

Krém:

2 tojás
10 dkg porcukor
2 evőkanál liszt
2 dl tej
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
10 dkg vaníliás krémtúró
10 dkg vaj

Díszítés:

5 dkg durvára vagdosott / darabolt, pirított dió
1 dl habtejszín
marcipán (vagy nyújtható fondant) a figurákhoz, cukorkák, - tetszőlegesen
Fű: 3 dkg kókuszreszelék, kevés keserű mandula aromával átkevergetve, és kiszárítva


Elkészítés:

A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajjal kikevert tojásokat, és a répareszeléket az almával.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, 180 °C-on sütjük ki, kb. 45 perc alatt.
Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a tésztát.

A krémhez a vaj, a krémtúró, a citromlé, és annak reszelt héjának kivételével az összes adalékot robotgéppel csomómentesre keverjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A krémet hagyjuk teljesen kihűlni, majd a habosított vajjal keverjük el. Adjuk hozzá a krémtúrót, a citromlevet, és a héjat.

A tortát 3 lapra szeljük, és megtöltjük.


Itt a nyuszinak már annyi...., biztos azért volt bánatos, mert érezte, hogy először őt esszük meg...

A krémből hagyjunk az oldalának megkenésére is egy keveset, majd diódarabokkal szórjuk meg. Lekvárral is megkenhetjük, és akkor már jól rátapad a dió.
Tetejét tejszínhabbal vonjuk be, és tetszés szerint díszítjük.

2 megjegyzés:

csongi írta...

Elkészítettem, fantasztikusan finom! Én még plusz 10 dkg vaníliás krémtúrót tettem a krémbe, nem bántam meg.

mariam írta...

Szia Csongi!
Örülök, hogy ízlett, biztos megdobta a krémtúró még jobban! :-)