2009. április 21., kedd

Epres csokitorta


Fotó

Hozzávalók:

Tészta:

8 tojás fehérje
16 dkg porcukor
12 dkg darált mandula
4 dkg kakaó

Krém:

35 dkg reszelt étcsokoládé
3 dl tejszín
3 dl víz
8 dkg vaj
eper

Elkészítés:

A tésztához felverjük a tojásfehérjét, a cukorral kemény habbá verjük, és hozzáadjuk a kakaóval elkevert darált mandulát.

Sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát, előmelegített, közepes hőfokú sütőben kisütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt és a vizet felforraljuk, a csokoládéra öntjük, 1-2 percig hagyjuk állni, majd simára keverjük, és amikor lehűlt, egy órára hűtőbe tesszük.

Ezután a csokiból kb. 30 dkg mennyiséget gőz fölött meglágyítunk, hozzákeverjük a vajat, és pár órát (de legjobb másnapig) ismét állni hagyjuk.
A maradék csokoládé elég legyen a bevonásra.

A tésztát három lapra vágjuk.
A csokoládés tejszínt elektromos habverővel felverjük, megtöltjük vele a tésztát, majd hagyjuk megdermedni.
A maradék krémet is gőz fölött megolvasztjuk, bevonjuk vele a tortát, és eperszemekkel díszítjük.

6 megjegyzés:

miss Muffin írta...

ha idelátogatok, mindig nagyokat nyelek... a szülinapomra épp tortát keresek, ezt felvettem a listámra! ;)

Receptgyűjtő írta...

Van még néhány, amelyikből válogatni lehet! :-)
Amúgy sok boldog szülinapot!!
Marica

m-s-e írta...

Annyira jól néz ki, de bele sem merek kezdeni.. A közepes hőfok az hány fokot jelent?

Receptgyűjtő írta...

Szia Emese!
Nyugodtan fogjál hozzá, biztos meg tudod csinálni, nem olyan bonyolult! :-)
A közepes hőfok a 180 °C körüli.
Nem kell a legnagyobb formában sütni (de ha nagyobb van, legfeljebb két lapra vágod), akkor biztos jó magas lesz, és könnyebben tudod szeletelni is.
Sok sikert, és nagyobb önbizalmat! :-)

Névtelen írta...

Szia!

Nekem valamiért híg lett a krém.És nem értem, hogy az a csokis krém amibe a vajat rakom az mire is kell, és miért kell felmelegíteni a végén?Akkor lefolyik a tortáról!És azt sem értem, hogy a vajas csokis krémet kell felverni, vagy azt amiben nincs vaj!?

mariam írta...

1. tejszín+víz felforralva+csoki
2. kihűteni
3.annyit félretenni, amennyiből a torta bevonható
4.a tölteléknek valót gőz fölött felolvasztani+vaj(másnapig hűteni, ekkor keményre felverhető)
5. A bevonáshoz való mennyiséget felolvasztani gőz fölött ahhoz, hogy a torta bevonható legyen.