2009. március 15., vasárnap

Torta Uraknak




Hozzávalók:

1 db 28 cm átmérőjű, kerek, 6 tojásos kakaós tortalap
Krém:

30 dkg vaníliás krémtúró
3 dl habtejszín (nálam Hulala)
1 csomag zselatinfix (20 gr)
lekvár

Tetejére:

csokoládémáz
15 dkg tortabevonó étcsokoládé
fehér tejporos cukorbevonó (vagy marcipán massza), a recept adagjának kb. 1/3 része

Elkészítés:

A tortalapot két oldalt kissé leszabjuk arányosan, (mint a szívtortát, csúcsosra az alsó részén, csak ezt a fotóm nem adja ki ebből a nézetből, - egyébként eredetileg szívtorta a formája), majd két lapra vágjuk.
A lapok belső felét megkenjük lekvárral, a tortát megtöltjük a krémmel, és hagyjuk megdermedni.
Külső oldalát is megkenjük lekvárral, és bevonjuk csokimázzal.

A torta (zakó) gallérját előre kiszabjuk egy keményebb kartonlapon, ugyanúgy a fehér betétnek, és az állógallérnak a formáját is.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadva a zselatinfixet, majd elkeverjük a vaníliás krémtúróval

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk.
Egy tepsi hátoldalára tixóval a sarkainál, oldalainál lerögzítünk egy szilikonos sütőpapírt (vagy zsírpapírt), ezen széles pengéjű késsel egyenletesen elsimítjuk a lágy csokoládékrémet.
Amikor már kissé megköt, de még könnyebben vágható, ráillesztjük a formánkat, és kiszabjuk egy darabban a kétoldali gallért, majd a gombokat, és a csokornyakkendőt.

A gallért ráillesztjük a tortára, erre pedig a középső, fehér V-alakú darab kerül.
Az állógallért is kiszabjuk, ráigazítjuk a nyakára, végül a masni, és gombok kerülnek fel.



A kis virágocska piros rózsa lenne eredetileg, de nem volt piros festékem, a zöldet keserű mandula aromával színeztem meg.
A tortát forró vízbe mártott, éles késsel vágjuk fel, bár nekem így is tört a tetején a dekoráció, bár ez nem zavart senkit sem.
Utóirat: fűrészes késsel szépen lehetett vágni, ez már a vége felé derült ki.:-)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves miriam!
Nálunk is névnapra fog elkészülni ez a szépséges torta.Nagyon ötletesnek találom.Kérdésem az lenne,hogy abból a tejporos bevonóból nem lehet elkészíteni a zakó részeit?Tojásfehérjével rögzíted az egyes díszítéseket?Mivel lehet még színezni akár a pillecukrot vagy ezt a tejporos bevonót?A kávén,aromákon,kakaóporon esetleg szörpökön kívűl,ha nincs ételfesték?Mert eszembe jutott az is,hogy ha én például majd készítem a rózsát,akkor teszek bele kevés céklalét,legfeljebb azt a három falatot nem esszük meg..Szerinted?

Köszönöm a segítséged és a sok érdekes receptet.H Nikoletta

mariam írta...

Szia Nikoletta!
Elkészítheted az egész bevonatot tejporos bevonóból, kakaóporral színezheted.Az arányokra oda kell figyelni, hogy ne legyen se túl száraz, se túl nedves a massza.A pillecukros bevonatra ugyanez vonatkozik.
A ragasztást vízzel oldottam meg, kicsit megnedvesítettem a bevonat belső oldalát.
A rózsához használhatsz céklalevet óvatosan, hogy túlzottan ne lágyuljon meg tőle a massza.Ehető is utána.
Sok sikert!

Nikol írta...

Kedves Mirriam!

Nagyon szép és guszta a tortád! :) Arra gondoltam, hogy megsütöm a párom szülinapjára.
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy milyen lekvárt használtál?
Biztosra szeretnék menni, hogy ne csak szép, hanem finom is legyen! :)

Segítségedet előre is nagyon köszönöm!

Üdv

Niki

mariam írta...

Szia Nikol!
Sárgabarackot használtam, mert az volt itthon. Bármilyen lekvár lehet, jobb, ha kissé savanykás.
Sok sikert! :-)