
Közeledik a húsvét, ezért felteszem az egyéni ötletem alapján készült tojástortámat, hátha valaki ihletet merít belőle, és kedvet kap az elkészítéséhez.
Nem annyira bonyolult, mint ahogy esetleg a leírásról ránézésre gondolhatjuk, bátran hozzá lehet fogni!
A receptet beküldtem a Mindmegette tavaszi receptversenyére, ezért azon az oldalon is, illetve, a sajátomon kívül még kizárólag ott található meg.
Hozzávalók:
26 cm átmérőjű tortalap tésztája:
6 tojás
18 dkg porcukor
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 dkg kakaópor
Krém:
1 csomag vanília ízű pudingpor
3 evőkanál kristálycukor
3 dl tej
20 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
25 dkg vaj (nem margarin!)
A tojás domborulatának kialakításához:
2-3 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
5-10 dkg darált dió
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
3-4 evőkanál meggybefőttlé
Tetejére csokoládémáz:
10 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
3-4 evőkanál víz
10 dkg vaj
Díszítéshez: marcipán, vagy fondant, - vagy tetszés szerint bármi, ami az ízlésünknek megfelel
Elkészítés:
A tojások fehérjét felverjük, kis adagonként adjuk hozzá a porcukrot, és kemény habbá verjük. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, kanalanként csorgatjuk a masszához az olajat és a vizet, végül a sütőporral és a kakaóporral elkevert, szitált lisztet adjuk hozzá.
A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 180 °C- os sütőben kisütjük, kb. 35-40 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizzük!
A tortalapot rácson hagyjuk kihűlni, és legjobb másnap folytatni a munkát, akkor már könnyebben faragható a tészta.
Kivágunk kartonlapból a torta nagyságának megfelelő méretű tojás-formát, ráfektetjük a tortalapra, és a minta alapján kiszabjuk jó éles késsel a tortalapból a tojást.
A leeső darabokat összemorzsoljuk.
A krémhez a pudingport elkeverjük a kristálycukorral, és a tejjel kis lángon sűrűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kis darabokra tördelt étcsokoládét, egyneművé keverjük, és időnként megkevergetve, kihűtjük.
Amennyiben a pudingos krém kissé megcsomósodott volna, botmixerrel könnyen simára tudjuk keverni.
Amikor a krém teljesen kihűlt, robotgéppel a habosított vajjal is kikeverjük, és hűtőbe tesszük dermedni.
A tojást két lapra szeljük, és a krémmel megtöltjük. Egy- két evőkanál krémet tegyünk félre, amivel majd a torta oldalát szép egyenletesen bevonjuk.
A tojás domború részéhez az elmorzsolt piskótát összekeverjük az adalékokkal, így alakítható masszát kapunk. (Ehhez más ízesítőket is fel tudunk használni, ami a konyhánkban adódik, és illik az alap ízekhez.)
A megtöltött torta tetejét megkenjük lekvárral, hagyjuk, hogy kissé beigya a tészta, majd a masszából kialakítjuk a torta domborulatát. Tetejét egy szélesebb pengéjű, vízbe mártott késsel szépen elsimítjuk, a torta oldalát pedig a félretett krémmel átkenjük.
Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy jól megdermedjen.
Tetejét a csokimázzal öntjük le, amelyhez elkeverjük a kakaóport a porcukorral, és a vízzel, majd kis lángon, folytonos keveréssel összeolvasztjuk.
Ekkor levesszük a tűzről, és a vajjal egyneművé elegyítjük.
Tetszés szerint díszítjük.

Ennek a tortának a díszítése pillecukorból (Marshmallow - fondant) készült.
8 megjegyzés:
Hmmmm, ez baromi jól néz ki! :) Nagyon ügyes vagy! :)
Niki
Köszönöm szépen! :-)
Az íze is nagyon finom volt, kénytelenek voltunk megenni, mert húsvétig nem állhat el.
Nem nehéz megcsinálni, ha bárkit is riasztana!
Szia!
Pár napja találtam rá a blogodra, és nagyon magával ragadott a rengeteg szebbnél-szebb torta! Én még csak most lendültem bele a sütögetésbe(két apró gyermek mellett, ami azért elég nehéz!:).
Ezt a tortát szeretném elkészíteni húsvétra, maradt egy kis rózsaszínű fondantom egy régebbi tortából.
További sok sikert a munkádhoz!
Adri
Szia Arienn!
Köszönöm szépen! :-)
Nagyon remélem, hogy Neked is sikerül, meglátod, nem nehéz megcsinálni!
Be is oszthatod, minden nap egy munkamenet, és akkor nem vagy a gyerekek mellett annyira lekötve vele.
Sok sikert kívánok és is!! :-)
Üdvözlettel: Marica
Köszönöm a fondant receptet. Ki is próbáltam remekűl sikerűlt.Felét eltettem a karácsonyi tortámra.
További jó recepteket várva üdvözlettel Gabi
Gabi örülök, hogy meg vagy elégedve! :-)
További sikeres sütést kívánok: Marica
Szia.Csak egy kérdésem van nem lehet valami mással pótolni a kukorica keményítőt nem kapok sehol erre felénk?Üdv:Anita!
Szia Anita!
Gondom a pillecukros bevonóhoz kérdezed a kukorica keményítőt. Bárhol tudsz venni élelmiszerboltban étkezési keményítőt (legalábbis nagyobb üzletekben mindenütt van, pl. Spárban is, és reform boltokban is megnézheted), nem lényeges, hogy kukorica legyen.De a keményítő a legjobb erre a célra.
Üdv: Marica
Megjegyzés küldése