Hozzávalók:
90 dkg nagyon finom, lisztesre szitált porcukor
10 dkg étkezési keményítő (kb.) – a kettő mennyisége legyen 1 kg
1.2 dl glükóz szirup (vagy kb. 2 evőkanál méz)
6 cl víz
1.3 dkg zselatin
3 dkg fehér növényi zsiradék (pl. kókusz zsír), vagy vaj, margarin
1.5 cl glicerin (patikában kapható)
aroma, színezék tetszés szerint, koncentrált festék legyen
Elkészítés:
A vízbe áztatott, kis lángon langyosra feloldott zselatinhoz adjuk a glükózt, a glicerint, a zsiradékot, (színezés esetén a festéket cseppenként), és kb. 40 °C-ra felmelegítjük.
A keményítővel elkevert, szitált porcukor felével elkeverjük, majd a többi cukros keveréket fokozatosan hozzáadva, kigyúrjuk.
Ha kemény lenne, kis vízzel lágyítjuk, ha nagyon puha, a keményítős cukorból adjunk hozzá. Akkor jó, ha már nem ragad a kézhez. Amennyiben nagyon ragadna, és nehezen tudnánk vele dolgozni, a zsiradékkal kenjük be kezünket is.
Szobahőmérsékleten, légmentesen csomagolva tároljuk, felhasználás előtt gyúrjuk át!
Szép fehér, jól formázható, nyújtható anyagot kapunk, bevonásra, virágok, figurák készítésére alkalmas.
Természetesen ezt a mennyiséget arányosan növelve pl. duplájára, igényünknek megfelelően készíthetjük el.
A masszát porcukorral, vagy keményítővel hintett felületen nyújtsuk ki, vagy két réteg fólia között.
Gyorsan dolgozzunk vele, mert ha már kinyújtottuk, hamar szárad, és törékennyé válik.
A figurákat a torta díszítése előtti napokban elkészíthetjük, és amikor a bevonásra kerül sor, a kinyújtott bevonatot azonnal borítsuk a tortára, és igazítsuk el rajta. Előtte azonban a fondant alatt a tortát vajkrémmel kenjük be egyenletesen, és amikor már teljesen megdermedt a krém, akkor helyezzük rá a bevonót.
Egy átlagos, kb. 26-28 cm átmérőjű tortához kb. 60 - 70 dkg fondantra lehet szükségünk, ez egy kisebb tortára elegendő.
Ha nem jutunk hozzá glicerinhez, anélkül is elkészíthető.
2. Nyújtható fondant (forrás: itt)
45.5 dkg porcukor
1.5 csapott teáskanál zselatinpor
2 evőkanál víz
1.5 evőkanál glükózszirup
2 teáskanál glicerin
A zselatinport kis lángon feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a glükózt és a glicerint, majd jól elkeverjük. Levesszük a tűzről, és apránként hozzáadjuk a porcukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon.
A massza színezhető is.
Amennyiben nem használjuk fel azonnal, légmentesen csomagoljuk be, majd ismételt használatkor gyúrjuk át.
Vajkrém:
15 dkg vaj/margarin 25 dkg porcukorral, 1 csomag Bourbon vaníliás cukorral jó alaposan kikeverve, hogy kristálymentes legyen, közben kis tejszínt/tejet adhatunk hozzá lágyítani.
Glükóz szirup
Glükóz szirup kapható reform boltokban, vagy egyéb más üzletekben, a diabetikus termékeknél keressük. Helyettesíthető Golden Syruppal ( pl.Tescóban, vagy bárhol található).
Patikában kapható kristályos glükóz, amelyhez annyi vizet kell melegítés közben adni óvatosan adagolva, amennyit felvesz.
Mi is elkészíthetjük:
10 dkg kristálycukrot 6 cl vízzel összeforralunk, majd hideg vízzel kiegészítjük kb. 1.5 dl-re, és úgy sűrítünk kicsit rajta. Ha közben adunk hozzá egy kis mézet, elkerülhetjük a későbbi kikristályosodást.
Forrás:erről a fórumról
A fondant használatáról több videót találhatunk!
33 megjegyzés:
Kedves Tortaimádó!
Épp most készítem a masszát.
Eléggé ragad... nagyon-nagyon ragad!
Több vizet tettem a zselatinhoz, mint 6 cl. Lehet, hogy ez a baj?
Köszi: Encsi
Szia Encsi!
Gondolom, már túl vagy közben a nehezén. Olyan rengeteg vizet biztos nem tettél hozzá, ilyenkor a keményítős porcukrot kell óvatosan adagolni hozzá, és jó, ha vajjal, margarinnal, vagy étolajjal kened be a kezedet.
Remélem, sikerült a bevonód! :-)
Üdv:Marica
Kedves Marica!
Köszönöm a gyors választ, ami azért nagyon jó, mert szombatra kellene a torta... :)
Nagy fába vágtam a fejszém, tudom.
Szóval a dolog odáig fajult, hogy az egész olyan, mint a gumi. Nem dobtam ki, de sztem az lesz a sorsa.
Nem tudom mit csináltam rosszul, most újra próbálkozom.
Köszönöm a segítséget! Jelzem majd mire jutottam. :)
Encsi
Encsi, tulajdonképpen rugalmas massza kell, hogy legyen.A kéz melegétől is meg tudod kicsit puhítani, és átgyúrni ahhoz, hogy formálható legyen.
Remélem, sikerülni fog! :-)
Marica
Kedves Marica!
Kerestem ezt a glükóz szirupot, de sehol nem találok :(
Nincs valami ötleted, honnan tudnék szerezni? Budapesten nézelődtem, bioboltokban, ázsiaboltban, hipermarketekben, de sehol nem is hallottak róla.
Várom válaszod, köszi:
Anna
Szia!
Patikában nézted már?
Ha nem kapsz sehol, házilag is készíthetsz.
Pl. van még ötlet ehhez a fenti leíráson kívül, olvastam valahol:
Készíthető nádcukorból, sűrűbb szirupot kell főzni egy kanálnyi ecettel, vagy citromlével.
Vagy:
7 dkg szőlőcukor és 3 dkg víz nagyon alacsony lángon, rövid ideig felfőzve sziruposra.Vigyázni kell, nehogy karamellizálódjon.
Remélem, megoldódik valahogy! :-)
Szőlőcukor por kell hozzá, reformboltokban érdemes megnézni.
Próbáltam patikában, furcsán néztek rám:)
Szőlőcukorból van, én is azt hiszem. Lehet hogy megpróbálom házilag. Mézzel esetleg nem jó helyettesíteni? Csak egy ötlet, ha írják a Golden szirupot, az olyan állagú kb.:)
Ek. nagyon jók a receptjeid, próbálgatom őket rendületlenül:) Legutóbb a pillecukros fondant volt, most ezzel kísérleteznék.
(Az eredményeket leírom blogban, felvettelek ott, mint olvasott:))
Köszi a tippet, valahogy csak sikerül. Majd megírom, hogy hol kaptam, hátha más is keres.
Megpróbálhatod helyette a mézet is, kb. 2 evőkanálnyit ehhez a mennyiséghez. Szerintem meg fog felelni.
Köszönöm szépen a dicséretet! :-)
Sok sikert kívánok!Marica
Kedves Marica!
Szerinted nagy gond, ha kifelejtettem a glükóz-szirupot?
Gyúrás közben feltűnt, hogy szárazabb a massza, de adtam hozzá még vizet+kókuszzsírt és végül jó rugalmas lett az állaga.Befolyásolja ez a felhasználását? Előre is köszi!
Szia!
ha már szépen sikerült összeállítanod, és úgy látod, hogy jól nyújtható, akkor már szerintem nem érdemes bántani, felhasználhatod így is.
Szia!Megcsináltam a masszát,viszont annyira ragad a kezemhez,pedig volt hűtőben is.Próbáltam színezni a késu masszát,de nem tudtam,nyomtam egy kis cipóba egy lukat bele a folyadék próbáltam gyúrni,de foltos lett és szinte szétfolyt:(
Talán akkor kéne beletennem mikor gyúrom össze a porcukorral?
Még 1 kérdés.Sehigy sem kapok elég kéket:(Tettem már egy csomó kéket az anyaghoz de csak csak világos kéke lett:(Mit ajánlasz jó sötét kékhez?:)Köszi:)
Szia!
Amennyiben ragad, legjobb, ha étkezési keményítős felületen dolgozol vele, és a zsiradékkal (vagy olajjal) jól bekent kézzel.
A színezéket az alapanyagokkal együtt kell hozzáadni, a leírásban is benne van. Utólag ez egész masszához nem lehet egyenletesen eldolgozni a festéket.
Jó minőségű színezőt érdemes használni, pl. wilton, vagy a Sőregi-féle festékeket.
Én nem használok színezőket, nagyon ritkán készítek olyan figurás tortát, ami igényel színezéket is, azt is a legegyszerűbben próbálom megoldani.
Sok sikert kívánok!
Sziasztok szeretnék nyújtható fondantot készíteni.Szeretnék szép szineset de nemtudom honnan tudnék hozzá szerezni aromát.és hogy mennyit kell belőle rakni hogy szép színe legyen.?Előre is köszönöm..
Sziasztok!Szeretnék egyszerűen nyújtható fondantot készíteni.Glicerint én se találtam sehol de majd mézzel megpróbálom.Étkezési keményítőt sem találtam hipermarketekben.És a fondantot mivel színezzem?Előre is köszi a segítséget..:)
Szia Szilvi!
Glicerin minden patikában van.
Étkezési keményítő minden élelmiszerüzletben van, a multiknál főleg, rossz polcon kerested.
Élelmiszer színezővel színezheted, az is van a multiknál.
Szilvi, színezőt rendelni is tudsz:
http://www.soregi.hu/#?id=3
vagy pedig írd be a keresőbe a "wilton" szót, lehet hogy a közeledben is árulják, de rendelési lehetőség is van.
Mindig kevés színezővel kezdjél, fokozatosan add hozzá.A wiltonból kevés is elég.
Szia!
Nagyon jó recept, kipróbáltam és sikerült:)
Annyit változtattam, hogy a glükózszirup helyett itthon készített cukorszirupot használtam(víz+cukor) és így is tökéletes lett.
Köszönöm a receptet!
Még annyit, hogy én a színezéket mivel a közelben nincs olyan üzlet ahol kaphattam volna színezőt, így italporral helyettesítettem:) Nagyon jó lett, bár önmagában az ízén nagyon érezhető volt, de a sütivel együtt nem:)
Örülök, hogy jól sikerült! :-)
Szia!
Szeretnék pár tanácsot kérni tőled :)
Az a helyzet, hogy soha nem sütöttem tortát (főleg fondant bevonatút nem), de szeretném kipróbálni, mert most lesz a 16. szülinapom, anyunak és papámnak is szülinapja lesz :D Na mindegy, szóval ebből az apropóból szeretném kipróbálni.. :)
Tudom, hogy nem egy ilyen nehéz sütivel kéne kezdeni, dehát hajthatatlan vagyok :D
Az lenne az első kérdésem, melyiket ajánlod egy teljesen kezdőnek (mert ugye két variáció van felsorolva)?
A glicerint kihagynám, és a glükózt is mézzel helyettesíteném.
És azt olvastam, hogy a vajkrémre csak akkor lehet rátenni, ha megdermed, szóval előző nap rá lehet kenni a vajkrémet, vagy előtte kell és meg kell várni, míg megdermed? Mert akkor megcsinálnám a tortát egyik nap, a díszitést meg másnap...
Fekete-fehér színű szeretnék csinálni vagyis fehér-barnát :D Arra gondoltam, hogy kakaóporral színezem... mennyi kéne ehhez a mennyiséghez, és mikor kéne hozzáadni?
Milyen nagy tortára lenne elég, ha beleszámolunk pár díszitést (virág, indák, stb.)?
Esetleg valami tipped lenne számomra, hogy milyen tortát süssek? Mármint az alaptorta :)
Bocsánat, hogy hosszúra sikeredtem, sok mindent kell még tanulnom, de szeretek sütni :))
Köszönettel: Liz
Ui.: Az oldal kiváló, most találtam rá, már most imádom :)
Szia Liz!
Az első variációt talán jobb elkészíteni, a glicerint nem hagynám ki, mivel szerepe van, nem véletlen, hogy írja a recept. Bármelyik patikában megvehető kis üvegcsében, nem nagy befektetés anyagilag sem.
A vajkrémet meg kell dermesztened rajta, elkészítheted előző nap is, másnap már tökéletesen dolgozhatsz vele.
A kakaót az összeállítás elején érdemes hozzáadni, pl. az étkezési keményítővel vagy a porcukorral is elkeverheted, vigyázni kell az arányokra, nehogy túl száraz legyen. A porcukor gyári legyen. Mennyiséget nem tudok mondani a kakaóra, minél jobb minőségű, pl. holland, annál jobban színez.
Ez a mennyiség egy kb. 26 cm átmérőjű tortára elég, a leesett darabok a díszítésre jók lesznek.
Vajas alapú krémmel dolgozzál, ne legyen benne vizes anyag, pl. puding, tejszín, tej, stb., mert ha nem fed elég jól valahol a vajkrémes máz, ott meg fog ereszkedni a bevonat.
Sok sikert, és boldog szülinapot az ünnepelteknek! :-)
Üdv: Marica
szia:) olyan kérdésem lenne hogy tudom a fondanttal bevont tortát tárolni??
Azt mondják, jobb, ha nem hűtőben,de ilyen melegben én biztos, hogy oda teszem,még ha be is párásodik egy kicsit. Ugyanis annak minden esélye megvan az utóbbi esetben.
:)köszi a választ
Sziasztok!
Az én fondantom elég kemény és száraz lett először. Aztán sokszor átgyúrtam margarinnal, de amikor kinyújtom, a "hamar"abbnál is hamarabb szárad és törik. Ha figurát készítek akkor is szinte porlik szét az egész. Hűtőben tárolom és ott is bekeményedik, nem tudom, mit csinálhattam rosszul. Ezek után, ha tortát vonok be, főleg tartózkodok attól, hogy hűtőbe tegyem. Nem tudom hogy érjem el a mignon állagot.
Ha valakinek lenne egy jó ötlete,előre is köszönöm!!:)
Ádám
Talán sok lett a cukor benne, azért lett száraz nagyon és kemény, - gondolom én. Véleményem szerint a porcukor minősége sem egyforma, sok múlik rajta, ha durvább szemcséjű, már másként viselkedik, mint a finomabb. Az biztos, hogy az arányok eltalálásán sok múlik.
Ne haragudj, de ez a recept minden csak nem nyújtható...egyszerűen katasztrófa :( Pedig nem most csinálunk ilyet először. Ragad és törik egyszerre!
Nem haragszom.
Azt ugye sejted, hogy a receptet nem én találtam ki.
Csupán kipróbáltam, ez is egy lehetőség bevonat készítésre, hát leközöltem a receptet.
Aztán ki milyen ügyes, úgy boldogul.
Ennyi. Ja, és még valami.
Ki nem állom amúgy a bevonatokat, ugyanis én sem vagyok annyira a ügyes.....
Vannak viszont, akik szeretik, és ráadásul ügyesebbek is...
Helló ha olyan fondant akarok készíteni mint az Esküvői tortacsodák ban van amit lehet nyújtani meg a tortákra rá teszik akkor itt a 2. Nyújtható fondant kell el készítenem ??
Tulajdonképpen mindkettő alkalmas erre, amelyik szimpatikusabb.
Üdv!
Szép estét kívánok!! Csak annyit szeretnék kérdezni,hogy ha maradt ki elég sok pille fondantom, azt hogyan kell tárolnom,hogy az jó legyen?? fagyasztóban vagy hűtőben?? Váôaszát előre is köszönöm!! :)
Kedves Veronika!
Mélyhűtőben nem tartottam még. Ha van hűvös kamra vagy spájz, ott is lehet, ha nincs, hűtőben is jó.
A lényeg, hogy jól legyen csomagolva,ne vegye át más ételek szagát.
Üdv!
Megjegyzés küldése