2009. február 7., szombat

Marcipános, mandulás töltelék krémek



Marcipános töltelék 1.


Hozzávalók:

25 dkg reszelt marcipán massza
2.5 dl tejszín
1 tojás
1 dkg étkezési keményítő

Elkészítés:

A hozzávalókat állandó keveréssel felforraljuk kis lángon, majd kevergetve kihűtjük.
Amikor kihűl, ismét keverjük át robotgéppel, és csak azután használjuk a tészta töltésére, kenésére.
Piskóta-féleségek töltésére alkalmas.

Marcipános krém 2.

Hozzávalók :

1 csomag mandula ízű pudingpor (vagy vaníliás, tejszínes)
2 evőkanál cukor
3 dl tej
25 dkg Ráma margarin
20 dkg reszelt marcipán
keserű mandula aroma

Elkészítés :

A pudingot a cukorral és a tejjel megfőzzük, és időnként megkeverve kihűtjük.
A marcipánt a habosra kevert margarinnal robotgéppel elkeverjük, a hideg pudinggal jól eldolgozzuk, és egy pici aromával ízesítjük (ez el is maradhat).

Marcipános krém 3.

Hozzávalók:

1.3 dl tej
4 db tojás sárgája
12 dkg reszelt marcipán massza
2 dkg cukor

Elkészítés:

A tej nagyobb részét a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a marcipánt, majd a maradék tejjel elkevert tojás sárgákat. Kis lángon főzzük, folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, és hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk, és hideg helyen kihűtjük.

A krémet legjobb a torta töltése előtti napon elkészíteni, és a hideg krémmel megtölteni a tortát.
Ha túlságosan megdermedt, a töltéskor ismét keverjük át.
Amennyiben lazítani szeretnénk, egy kis rummal is elkeverhetjük, vagy adhatunk hozzá kb. 2 dl kemény habbá vert tejszínt, amelybe előzőleg 1 evőkanál, kevés vízben kis lángon, áttetszősre oldott zselatint kevertünk.

Mandulás töltelék 1.

Hozzávalók:

15 dkg darált mandula
1 csomag mandula ízű pudingpor
4 dl tej
25 dkg Ráma margarin
20 dkg porcukor
mandula aroma

Elkészítés:

Kevés tejjel és 2-3 evőkanál cukorral keverjük el a pudingport, és a szokásos módon főzzük meg a többi tejjel, miközben adjuk hozzá a darált mandulát is.
Jól sűrítsük be, és időnként megkeverve, hűtsük ki.
A margarint verjük habosra, a cukrot apránként adjuk hozzá, és jól dolgozzuk el, majd keverjük bele a hideg mandulás masszát is.
Amennyiben szükségesnek tartjuk, aromával ízesítsük.

Mandulás töltelék 2.

Hozzávalók:

20 dkg őrölt mandula
20 dkg porcukor
10 dkg vaj
3 evőkanál narancslikőr / vagy narancslé

Elkészítés:

A vajat habosra verjük, adagolva adjuk hozzá a porcukrot, majd a finomra őrölt mandulát, és annyi narancslikőrrel ízesítjük, hogy kenhető állagú legyen.

Általában minden torta töltésére érvényes:

Amennyiben lágyabb krémmel töltjük meg a tortát, a tésztát tegyük vissza a kapcsos tortaformába (vagy a tortakarikát illesszük a tészta köré), és úgy töltsük meg, majd amikor megdermedt, vékony pengéjű késsel óvatosan lazítsuk meg a forma mentén, és vegyük le róla a karimát.

Nincsenek megjegyzések: