2009. február 22., vasárnap

Gesztenyekrémes diótorta




Apám a héten töltötte be a 86. életévét, neki készítettem ezt a születésnapi tortát.
Isten éltessen sokáig jó egészségben, Papa!

A torta hozzávalói:

1 db 2 tojásos piskóta tortalap (26 cm átmérőjű)

Diós tortalap:

7 tojás
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa

Krém:

2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
2-3 evőkanál hideg tej
2 evőkanál kakaópor
2.5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg vaj / margarin
25 dkg gesztenyemassza
rum

Töltelékhez: baracklekvár

Bevonat :

Vajkrém – 12 dkg vaj /margarin 25 dkg finom porcukorral alaposan kikeverve (2-3 evőkanál tej, tejszín is mehet hozzá), citromlével, vanília aromával ízesítve

tejporos nyújtható cukorbevonat

Elkészítés:

A diós tésztához a tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot verünk, majd a tojások sárgáit, végül a liszttel, morzsával elkevert darált diót is belekeverjük.
A masszát kikent, lisztezett tortaformában kisütjük, közepes hőfokon.
Amikor kihűlt, két lapra vágjuk.

A krémhez a tojásokat a liszttel, a cukorral, a kakaóval, és kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a vaníliával ízesített, felforralt tejjel, és kis lángon, állandóan keverve jól besűrítjük. Levesszük a tűzről, és időnként megkeverve, kihűtjük.
Ekkor a habosított vajat a gesztenyemasszával kidolgozzuk, rummal ízesítjük, és elegyítjük a csokis krémmel.

Az egyik diós lapot visszahelyezzük a formába, megkenjük lekvárral, erre ráöntjük a krém felét. Rátesszük a világos piskótalapot, krém kerül rá, majd az alulról lekvárral megkent diós lap. Hűtőben hagyjuk dermedni.

A tortát megkenjük vajas krémmel, hagyjuk legalább egy órán át szikkadni.
Mielőtt ráillesztenénk a kinyújtott bevonót, picit nedvesítsük meg a torta felületét, hogy könnyebben tudjuk bevonni a lappal.
A lapot nyújtófával emeljük a torta fölé, úgy fektessük rá, és simogatva igazítsuk el a tetején, majd az oldalán is, majd a felesleget éles késsel vágjuk le körben az alsó szélénél.
Tetszés szerint díszítjük, ennél a tortánál a rózsa a cukorbevonó leszabott darabjaiból van.



Fondant bevonással, és díszítéssel kapcsolatos videók segítenek ötleteket meríteni tortakészítéshez.

10 megjegyzés:

Judit írta...

Isten éltesse Édesapádat !A torta nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom volt!

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen, Judit! :-)
Igen finom lett, mindenkinek nagyon ízlett!

Csengebaba írta...

Isten éltesse az ünnepeltet! A torta istenien néz ki, a gesztenyekrém különösen tetszik nekem!
Csilla

Receptgyűjtő írta...

Köszönjük szépen, Csilla! :-)

Mszabu írta...

Szia Receptgyűjtő!
Gratulálok a blogjaidhoz.Örülök,hogy felfedeztelek!

Receptgyűjtő írta...

Szia Mszabu!
Köszönöm szépen!
A Tiéd is tetszik nekem! :-)

Ildi írta...

Szia tortaimádó!
Szuper az oldalad,már többen ajánlották :).Nagyon guszta többek között ez a szülinapi torta is.Mi is szülire készülünk,a kisfiam egy éves lesz.Esetleg valami tortaötlet?:) (remélem nem bántalak meg a kéréssel)

Receptgyűjtő írta...

Szia Ildi!
Köszönöm szépen!:-)
Gyerek formatortákkal eddig nem foglalkoztam különösképpen, de van fenn Katicabogáár torta két változatban, és ott a megjegyzéseknél elég alaposan kitárgyaltuk a lányokkal, hol találunk mintákat a formákra.(Pár hónap,és én is érdekelt leszek ez ügyben!)Érdemes azokon az oldalakon körülnézni, a bevonatokra van bejegyezve külön kategórában néhány lehetőség (ezt gondolom láttad is).
Sok sikert a sütéshez!
Üdvözlettel: Marica

Wise Lady írta...

Gratulálok, és jó egészséget édesapádnak! Nagyon szép a torta!

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen! :-)