2009. február 9., hétfő

Csokoládétorta túrókrémmel

Illusztráció fotó: Stock

Hozzávalók:

1 db 6 tojásos, szögletes kakaós piskóta tortalap, kb. 23 x 23 cm-es

Töltelék:

3 dkg kakaópor
2-3 evőkanál víz
18 dkg túró
6 dkg vaj
18 dkg porcukor
2 evőkanál tej
3.5 dl habtejszín

Tetejére: csokoládémáz
vagy 10 dkg étcsokoládé 5 dkg vajjal gőz fölött összeolvasztva - lehűtve használjuk.

Oldalsó bevonat, díszítés: vaníliás vajkrém

Ehhez a hozzávalók:

45 dkg átszitált porcukor
9 dkg puha vaj
3 evőkanál tej
1 ½ evőkanál vanília aroma

– robotgéppel simára keverjük az adalékokat, ha szükséges, még egy kis tejet adjunk ahhoz, hogy sima, és könnyen kezelhető krémet kapjunk, de ne legyen lágy a krém!

Elkészítés:

A kakaóport a 2-3 evőkanál forrásban lévő vízzel feloldjuk, és hagyjuk kihűlni.
A túrót robotgéppel kikeverjük a vajjal.
Vaj legyen, mert ha margarint használunk, lágy lesz a krém.
Ha mégis margarint használnánk, akkor egy evőkanálnyi, kis vízben, lassú lángon langyosra feloldott zselatint adjuk hozzá.
Hozzáadjuk a cukrot, a híg kakaót, a tejet, és habosra keverjük.
Ebbe a masszába forgatjuk lazán a kemény habbá vert tejszínt.

A tortát megtöltjük, tetejét mázzal vonjuk be, oldalát a vajkrémmel kenjük meg, és nyomócsővel rácsot készítünk.
Idényben gyümölccsel is díszíthetjük, pl. eperrel.

A rács készítéséhez videón leshetjük el a fortélyokat.

2 megjegyzés:

Anita írta...

Szia!
A vaníliás vajkrémben a 45 dkg porcukor komoly? 9 dkg vajhoz nem véletlenül 4.5 dkg porcukor "illik"?
Egyébként minden tiszteletem a tiéd és a receptjeidé (már csak a kor miatt is -18 éves vagyok még csak-), majdnem mindet (!) megsütöttem már és hibátlanok lettek! Egyedül ezen az oldalon kapok megbízható recepteket, ahol nem kell utólag módosítgatnom az arányokat. Most éppen ez a recept van soron születésnapra. :)

Receptgyűjtő írta...

Szia Anita!
Köszönöm dicsérő soraidat!
Nagyon ügyes vagy és gratulálok, ha ilyen fiatalon ennyire komoly sütőmester vagy!:-)
Ennek a vajkrémnek a receptje valóban így szól, de ha "bizalmatlan" vagy, így is elkészítheted:
Hozzávalók:
25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg porcukor, kevés szobahőmérsékletű tej, 1 teáskanál vanília aroma
A vajat egy nagyobb keverőtálban robotgéppel keverjük habosra (ne legyen hideg a vaj!).
A porcukrot szitáljuk a kikevert vajhoz, és a géppel keverjük össze.
Adjuk hozzá a vanília aromát, és egy kevés tejet, majd keverjük össze. Ha szükséges, a tejből adjunk hozzá még, hogy könnyen kenhető, selymes állagú legyen.
Remélem tudtam segíteni, további sikeres sütögetést kívánok: Marica