2009. február 17., kedd

Csokoládés mascarpone torta




Hozzávalók:

Piskótalap:

13 dkg liszt
18 dkg porcukor
8 db tojás
20 dkg darált mogyoró

Csokihab:

18 dkg étcsokoládé
4 tojás
9 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 dl víz

Mascarpone – hab:

25 dkg Mascarpone krémtúró
4 tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál zselatin
1 teáskanál mandula aroma

Tetejére: csokiforgács

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét felverjük, lassan adagolva hozzá a porcukrot, kemény habot készítünk.
A sárgákat egyenként beledolgozzuk, végül a liszttel elkevert darált mogyorót adjuk hozzá.
24 cm – es tortaformát papírral bélelünk, és előmelegített sütőben, kb. 180 °C – on kisütjük, és rácson hagyjuk kihűlni a tortalapot.

A csokihabhoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, belekeverjük a tojások sárgáját, majd kis lángon addig főzzük állandóan kevergetve, míg a massza be nem vonja egy fémkanál hátát.
Hozzáadjuk a lágyra olvasztott vajat, és kihűlésig keverjük. (Jeges vízbe állítva hamarabb lesz kész.)

A tojások fehérjét a cukor felével, és 1 dl vízzel kis lángon, folytonosan keverve 2-3 percig főzzük, majd egy keverőtálba átöntve, kemény habbá verjük.
A maradék cukrot is beledolgozzuk, majd a csokikrémhez vegyítjük, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

A mascarponés habhoz a tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, és gőz fölött, legfeljebb forrpontig folyton keverve (tovább ne, mert összecsomósodik!), besűrítjük.
Amint kihűlt, belekeverjük a krémtúrót, az aromát, a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, és a kevés vízben kis lángon, kevergetve langyosra oldott zselatint.

A piskótát visszatesszük a formába, rásimítjuk a csokihabot, arra a mascarponés krémet.
Legalább 6 órán keresztül hűtjük tálalásig, de legjobb előző nap elkészíteni.
Csokiforgáccsal díszítjük.

Illusztráció fotó: Flickr

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Menyi cukor kell a mascarponés habhoz??????????

Receptgyűjtő írta...

Kedves Névtelen!
Köszönöm, beírtam.
Marica

Névtelen írta...

Köszi!

Tegnap megsütöttem,kb. ennyi cukor ment bele:)
Nagyon finom torta!!!!
Gratu az oldalhoz!sZERINTEM SOK-SOK TORTÁT FOGOK INNEN SÜTNI!:)

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen! :-)
Örülök, hogy sikerült :-), és hogy ízlett is, további eredményes alkotásokat kívánok!
Üdv: Marica

Ginie írta...

Kedves Marica! Ezt a tortát választottam lányom 3. szülinapjára, remélem sikerülni fog. Csak annyit még, hogy a piskóta készítésénél nem írtad, mikor rakjuk bele a lisztet. Gondolom, a tojások sárgája után... és a mogyoró után. Még egy kérdés, hogy mennyire legyen darált a mogyoró apró darabkák legyenek vagy szinte "porszerű"?

Köszi előre is a választ!
Üdv.

mariam írta...

Szia Ginie!
A lisztet ilyen esetben el szoktam keverni a mogyoróval,és úgy adom hozzá.
A mogyorónak nem kell teljesen liszt-szerű állagúnak lenni,szemcsés darabok lehetnek benne, de ne legyen túl durva őrlésű sem.
Sok sikert,és sok boldog szülinapot a kislányodnak! :-)

Ginie írta...

Szia, először is köszönöm a válaszod és a gratulációt. A tortakészítés éppen folyamatban van, csak annyit kérdeznék még, hogy a csokiforgács csak a tetejére kerül? Ha tálaláskor kiveszem a tortaformából, az oldalára nem kell a krémből hagyni és oda is csokiforgácsot rakni? Válaszodat előre is köszönöm! 16-a a nagy nap :)

mariam írta...

Szia!
A krém dermedés után nem lesz kenhető, így az oldalára nem kerül belőle, és a forgács is a tetejére kerül.Persze a diszítést kedved szerint megoldhatod, ahogy tetszik.:-)