2009. február 3., kedd

Citromkrém tölteléknek


Fotó

Citromos krém 1.


Hozzávalók:

2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom szűrt leve
15 dkg puha vaj / margarin

Elkészítés:

A tojásokat a liszttel kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tejet, és lassú lángon, kevergetve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, kavargatva langyosra lehűtjük, ezután keverjük bele a citromlevet, a héjat, és a vajjal habosra keverjük.

Naranccsal is elkészíthető, 1 narancs levét és reszelt héját használjuk fel hozzá.
Sütemények, torták töltésére alkalmas.

Citromos krém 2.

Hozzávalók:

10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj

Elkészítés:

Az adalékokat a vaj kivételével habverővel egyneművé keverjük, majd gőz fölött tovább kevergetve besűrítjük, és lehűtjük.
A habosra kevert vajjal elegyítjük a citromos, kihűlt krémet.
Készíthetjük úgy is, hogy a vajjal együtt sűrítjük össze az adalékokat, ekkor lényegesebben tovább tart a művelet.
Piskóták, lapok töltésére alkalmas.

Citromos krém 3.

Hozzávalók:

3 tojás sárgája
3 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
2,5 dl tej

Elkészítés:

A cukrot a tojás sárgákkal habosra keverjük habverővel, hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és a levet.
A tejet felforraljuk, azonnal felöntjük vele lassan a citromos krémet, és állandó keveréssel sűrűre főzzük kis lángon.
A krémet időnként megkeverve kihűtjük, és utána töltjük meg vele a süteményt.

Citromos krém 4.


Hozzávalók:

1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál liszt
10 dkg cukor
5 dl tej
25 dkg Ráma margarin / vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve

Elkészítés:

A pudingport elkeverjük a liszttel és 10 dkg cukorral, felöntjük lassan a felforralt tejjel, és kis lángon, állandó keveréssel sűrűre főzzük, majd időnként megkavargatva kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a 15 dkg porcukorral, elegyítjük a hideg pudingos masszával, és ízesítjük a citrom levével.


Citromos krém 5.

Hozzávalók:

5 dl tej
5 evőkanál liszt
25 dkg puha Ráma margarin/vaj
25 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

A lisztet kevés tejjel csomómentesre kikeverjük, majd lassan felöntjük a többi felforralt tejjel, és kis lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük. Időnként megkavargatva hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a citrom levével, majd egynemű krémmé keverjük a tejes masszával, végül ízesítjük a citromhéjjal is.

Citromos krém 6.

Hozzávalók:

6 dl tej
2o dkg cukor
2 csomag vanília puding
25 dkg Ráma margarin
1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

A pudingot a cukorral és a tejjel a szokásos módon sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és időnként megkavargatva kihűtjük.
A habosra kevert margarinnal egynemű krémmé keverjük, a citromlével és a héjjal ízesítjük.
Tölteléknek is megfelel, és díszítésre is alkalmas.

8 megjegyzés:

Péter írta...

Szia!
A tej helyett lehet vizet használni, vagy inkább ne?

mariam írta...

Szia Péter!
Szerintem tejjel jó, nem tudom, milyen lenne vízzel.

Névtelen írta...

Szia! Melyiket ajánlod ha több rétegű tortát szeretnék kèszíteni?

mariam írta...

Szia!
A 2.és a 3. változat kisebb tortához elég, a többi kiadósabb.

Boribon írta...

Kedves Mariann!
A 3. citromos krémet ha nagyobb mennyiségben csinálom, alkalmas arra, hogy a torta oldalát bekenjem vele, és erre fog tapadni a fondant/marcipán? Ez a mennyiség egy 26cm-s tortára elég? Én kisebb tortába és kívülre kenném.

Még egy kérdés, hogy ha emeletes tortát szeretnék, akkor jó-e ha hurkapálcát szúrok az alsóba, hogy megtartsa a fölsőt? A második emeletet ugyanúgy tehetem papírkarikára? Ha bevonom alufóliával akkor nem fog elázni?Vagy mit javasolsz?
Köszönöm!
Erzsébet

Boribon írta...

Bocs, a Citromos krém 2.-t akartam írni.... :)) Köszi!
Erzsébet

mariam írta...

Szia Erzsébet!
Mivel tejes, nedves, és nem lesz jó. Válasszál vajas krémet erre a célra.
Amikor emeletes tortát csináltam, én is hurkapálcikát használtam, vagy a vastagabb szívószálat, arra pedig a következő torta alá kartonlap-karikát, így nagyon jól megmaradt. Vagy folfackba, vagy alufóliába is csomagolhatod, így nem ázik át.
Üdv!

mariam írta...

26 cm-es tortába tölteléknek elég, kívülre bevonni már kevésnek tartom, szerintem nyugodtan duplázd meg. Ha kisebb a torta, akkor mondjuk másfélszeresét vedd kb. A citromlevet talán kihagynám belőle, mert valószínűleg attól már nedvesebb lesz a krém, nehogy baj legyen belőle, bár pont ez adja meg az ízét. :-) Vagy mondjuk a krém kétharmadába tegyél citromlevet, és amivel bevonod, abba ne.