2009. január 29., csütörtök

Marcipános jogásztorta
Hozzávalók:

1 db 8 tojásos kakaós piskóta tortalap

Marcipán krém:

1.3 dl tej
4 db tojás sárgája
12 dkg reszelt marcipán massza
2 dkg cukor

Csokoládé krém:

1 dl tej
2 db tojás sárgája
3 dkg étcsokoládé
6 dkg cukor

Bevonat alá vajkrém:

15 dkg vaj/ margarin
30 dkg porcukor
- a vajhoz apránként adagoljuk a cukrot, és jó alaposan dolgozzuk ki egyenletesre.

Bevonathoz: 50 dkg marcipán massza (kb. 3 mm vastag bevonathoz)

Dekoráció: ostyakép paragrafussal

Elkészítés:

A marcipános krémhez a tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd kis lángra állítva, fokozatosan hozzáadjuk a marcipánt, és a maradék tejjel elkevert tojássárgáját. Állandóan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet, és becsomósodhat! Főzés után turmixoljuk át a masszát.

A csokis krémhez a tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd csökkentve a lángot, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a darabokra vagdalt csokoládét és a megmaradt tejjel elkevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Itt is vigyázzunk, nehogy leégjen, és miután kész, ezt is turmixoljuk át.

A krémeket legjobb a torta töltése előtti napon elkészíteni, és a hideg krémmel megtölteni a tortát. Ha túlságosan megdermedt, a töltéskor ismét keverjük át.
A marcipános krémen rummal lágyíthatunk óvatosan.

A tortalapot 3 egyforma lapra vágjuk, megtöltjük úgy, hogy egy réteg marcipános krém legyen, és egy réteg csokoládés krém.

Külső felületét vajkrémmel vékonyan bevonjuk egyenletesen (oldalát is), hideg, száraz helyen pihentetjük, majd a marcipán masszával bevonjuk.

A marcipánnal burkolt felületre felragasztjuk hideg zselével az ostyalapot. (Ha nem jutunk hideg zseléhez, a másik zselé is jó, csak hígabbra készítsük el, hűtsük le, és hidegen használjuk.)
Az ostyalapot úgy fektessük a felületre, hogy ne maradjon alatta légbuborék.
Amennyiben felkunkorodna az ostya széle, a lehullott marcipándarabokból, vagy más díszítéssel készítsünk rá keretet.Amennyiben forró vízbe mártott, szárazra törölt, jó éles késsel szeleteljük, akkor a szeletelés ettől sokkal szebben érvényesül, de ebben az esetben sajnos ez elmaradt.

Az itt látható tortát cukrász készítette a lányom elképzelése alapján (ő találta ki

1 megjegyzés:

Vesta írta...

Nagyon szép, tényleg stílusos mondjuk egy diplomaosztóra!