2009. január 19., hétfő

Katicabogár torta



Hozzávalók:

1 db 4 tojásos piskóta tortalap gáztepsi méretű

Krém:

5 dl gyümölcsjoghurt
10 dkg cukor
5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin
a joghurthoz illő gyümölcs

Bevonókrém:

15 dkg vaj/margarin 25 dkg porcukorral alaposan kikeverve, pár csepp piros aromával színezve.

Díszítés:

1 csomag Dr. Oetker puncs ízű bevonó cukormáz (vagy marcipán massza)
néhány csepp piros ételszínezék
9 db Toffifee bonbon
8 db ostya rudacska (vagy ropi, olvasztott csokiba mártva)
1-2 szelet csokoládé
Kevés kakaópor, lekvár, margarin

Elkészítés:

A tortalapot akkora háromszögletű szeletekre vágjuk, hogy ki tudjunk bélelni velük egy közepes méretű, folpackkkal bélelt, gömbölyű formát.

A krémhez a zselatint kevés vízben, lassú tűzön langyosra feloldjuk.
Belekeverünk 2-3 kanál joghurtot, és így elkeverve hozzáadjuk a többi joghurthoz. Ezután óvatosan elkeverjük a cukorral keményre vert tejszín habjával, és darabokra vagdosott gyümölccsel, vagy befőttel.
A piskótával bélelt formába öntjük a krémet, tetejét befedjük szintén piskóta - cikkekkel.
A tortát másnapig dermesztjük a hűtőben, hogy a kissé lágy krém szépen kössön meg.
(Tejszín helyett a „ Hulala „ nevű növényi alapú habbal könnyebb dolgozni, nem esik össze.)

A tortát kiborítjuk a formából a talpára, és mielőtt bevonnánk, egyenletesen bekenjük vajkrémmel.

A tortát egy kis időre hűtsük be, hogy a krém megdermedjen a felületen.
Ezután beburkoljuk a tortát a pirosra színezett cukormázas masszával (vagy marcipánnal).

A Toffifee bonbonokkal kirakjuk a pettyeket (ehhez csoki-pasztillákat is használhatunk), a szemeket is ebből készítjük.
A piskóta lehullott darabjaiból kis margarinnal (vajjal), pici lekvárral, kakaóval tömörebb masszát készítünk, ebből alakítjuk ki a fejét, amit csokival, vagy barnára színezett marcipánnal vonunk be.(Marcipánból is készülhet.)
Készíthetünk lábakat is, és csápokat.
A hat lábat, és a csápokat ostya rudakkal, vagy csokiba mártott ropikkal
készíthetjük el.

A bevonatot elkészíthetjük házilag is, cukorral és tejporral.

Figurás tortákhoz találtam egy hasznos ötletet ezen az oldalon.

A torta alapja piskótás torta, amelyhez a forma kialakításához keksz - masszát alkalmazhatunk.
Ezt fedjük be először vajkrémmel, majd színes marcipánnal vagy cukorbevonóval, és díszíthetjük belátásunk szerint.

Keksz massza:

50 kg darált háztartási keksz
12 dkg Ráma margarin
3-4 kanál kakaópor
15 dkg porcukor
1 citrom finomra reszelt héja
ízlés szerint rum aroma vagy rum
2-3 dl meggylé (befőtt leve), amennyit felvesz a massza

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és azonnal, míg a kéz melegétől jól formázható, kialakítjuk a kívánt formát. Ha állni hagyjuk, később már nem úgy lehet vele dolgozni, mert összeáll, és repedezni fog.

A recepthez tartozó fotó illusztráció!

Forrás: Flickr

19 megjegyzés:

The Chef Viki írta...

Ez halálos!! Megrögzött katicamániás vagyok, nagyon tetszik! Hm, idén kerek számú szülinapom lesz, hm... Megcsinálom!

The Chef Viki írta...

Ez halálos! Megrögzött katicamániás vagyok, nagyon tetszik! Idén kerek számú szülinapom lesz, megcsinálom :-)

Receptgyűjtő írta...

Szia Viki!
Még a megjegyzésedet is kétszer hozta le a rendszer, köszi szépen!
Menet közben kellett még belejavítanom a receptbe, mert eléggé elnagyolt volt a leírás, amit kaptam, és kiegészítettem, hogy érthetőbb legyen.
Nekem is ez a kedvenc gyerek-tortám!
Sok sikert a sütéshez!
Üdvözlettel: Marica

Katica írta...

Ez de klassz.Nagyon tetszik.Katica mániás vagyok...idén a negyed évszázadomra lehet összedobom.Nagyon kis cuki...már most imádom..biztosan fini is :-D

Receptgyűjtő írta...

Sok sikert hozzá Katica! :-)

Benkő Krisztina- krisztallit írta...

A lányom katica csoportos, azt hiszem farsangra nyerők lennénk ezzel a tortával:-))

Benkő Krisztina- krisztallit írta...

Szerinted, ha marcipánnal vonnám be ( a Szamosnak van piros gyurmarcija) abból mennyi lenne elég? köszi Kriszta

Receptgyűjtő írta...

Szia Kriszta!
Szerintem is jó ötlet a bulira, biztos elkápráztatnád a gyerkőcöket!
A marcipánt úgy számolják, hogy egy átlagos, 26 cm-es tortához 3 mm-es vastagságban 50 dkg-ot kalkulálnak, ebből természetesen le fog esni a méretre igazításnál.
Készítheted cukorbevonattal is, van itt fenn erre is recept (Cukorbevonó tejporral), az költségkímélőbb.
Van még egy Katica-receptem, azt akartam ma feltenni, de közben másnak beígértem a jogásztortát, és elment vele az időm.Ha nem most lesz a farsangi bál, még most hétvégén felteszem.
Sok sikert!
üdvözlettel: Marica

krisztallit írta...

Oké köszi, várom a másik katica tortát, valami mackósra is vevő vagyok (másik gyermekem okán)

Receptgyűjtő írta...

Jó, rendben Kriszta, körülnézek mackó-ügyben is!
Szia: Marica

Receptgyűjtő írta...

Kriszta, itt találni néhány maci-formát:
http://www.flickr.com/search/?l=4&q=bear+cakes&m=text

krisztallit írta...

Szia Marica!
Még soha életemben nem használtam ételszinezéket és ma este megcsináltam a cukromázat a katicához 1. recept szerint. Hát a folyékony 20 grammos pirosból beletettem a felét, mert még így is rózsaszín, utána vettem észre, hogy van maximális korlát meg "kerülje a túladagolást" . Szerinted lemérgezem az egész csoportot, ha így hagyom?

Receptgyűjtő írta...

Szia Kriszta!
Nem hiszem, hogy ezt ennyire mereven kellene kezelni, mire széthordja a sütit annyi gyerek, minimális, ami egy főre jut. Ez egyetlen alkalommal akkora problémát nem okozhat.
Biztos szép, és finom lesz, amit csinálsz!
Üdv: Marica

éva írta...

Először szeretnék gratulálni az oldalhoz! Itt mindig mindent megtalálok! A katicás torta nálunk kétszer is hatalmas sikert aratott!
Először a fenti recept alapján csináltam, tejporos, cukros bevonóval, ami meglehetősen próbára tette a türelmem és az ünneplés alatt kicsit megadta magát a melegben. Második katicás tortámnál már kint és bent is változtattam, mivel a belseje epres csokitorta lett (szintén tőled), a külsejét pedig pillecukros fondanttal vontam be, amivel sokkal könnyebb és szebb dolgozni. Küldenék képeket, ha gondolod az illusztráció fotó helyére. Bár a katicám nem piros fekete, hanem rózsaszín szürke (az ételszínező elég gyenge) de így is nagyon pofás a keresztlányaim imádták!
Üdv: Évi

mariam írta...

Szia Évi!
Köszönöm szépen az elismerést! :-)
Örülök, hogy ekkora siker lett a Katica-torta, és ha küldesz róla képeket, megköszönöm, kíváncsi vagyok, hogy sikerült!:-)
További sok sikert kívánok: Marica

Dytke írta...

Szia Mariam!

Először is gratulálok az oldaladhoz!!! Fnatasztikus gyűjtemény!
Véletlenül találtam rá, nagy szerencsémre. :)
Ma megsütöttem a kisfiunk 2. születésnapjára a katicabogaras tortát pillecukros fondant bevonattal (amit szintén itt találtam). Ezt találtam először, és mivel volt itthon egy csomag színes pillecukor, jött az ötlet, hogy akkor katicabogaras torta lesz belőle. Nagyon jó a leírás, köszönöm szépen! Így a színes cukorhoz kevés málnapiros ételfesték elég volt, hogy szép piros legyen. A fejéhez és a pöttyökhöz a piros massza egy részét kakaóval színeztem tovább.
Az itt lévő kép nagyon tetszett a kisfiunknak, sokszor kérte, hogy meg akarja nézni :) Remélem a saját tortája még jobban fog neki tetszeni. (Még enm kapta meg, majd ha felébred).
Még egyszer köszönöm az ötletet, receptet!!! További kellemes tortázást! :D
Elküldöm a torta képét, ha nem bánod.

mariam írta...

Szia Dytke!
Köszönöm a gratulációt! :-)
Pont én is katicás tortát készítettem az unokámnak, ma adtuk át, nagy sikere volt!
Nyugodtan elküldheted a képet, kíváncsian várom!
Üdv: Marica

Dytke írta...

Szia Mariam!

Elküldtem a torta képét.
Ambrusnak nagyon tetszett, és nagyon ízlett. Ő is köszöni! :)

Üdv!
Dytke

mariam írta...

Köszönöm szépen! Sok boldog szülinapot a kisfiadnak! :-)