2008. december 18., csütörtök

Tortalap - többféle ízesítéssel

Hozzávalók:

17 dkg puha vaj / margarin
17 dkg porcukor
3 tojás
17 dkg liszt
1 púpozott kávéskanál sütőpor

Elkészítés:

Az összes adalékot robotgéppel 2 -3 perc alatt simára keverjük.
Egy tortaforma alját kikenjük, sütőpapírral béleljük, s beleöntjük a masszát.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 180 °C - os sütőben aranybarnára sütjük, kb. 30 -35 perc alatt.
Fémrácsra borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, s kihűtjük.

Csokoládéshoz az alapanyagokhoz hozzákeverünk 1 csapott evőkanál kakaóport, amelyet előzőleg 2 evőkanál forró vízben csomómentesre keverünk, s kihűtve adjuk a tésztához.

Kávéshoz először egy csapott kávéskanál azonnal oldódó kávéport keverjünk el a tojásokkal, s utána adjuk hozzá a többi adalékot.

Citromos
, vagy narancsos ízesítésnél a tésztához keverjük 1 citrom, illetve narancs reszelt héját.

Ennek a tortának nagy előnye, hogy egyszerű, gyorsan elkészíthető, s bármilyen hozzáillő töltelékkel változatossá tehető.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Hány részre tudom elvágni ezt a tortalapot miután megsült? Vagyis az érdekelne, hogy ellehet-e három részre osztani, vagy többet süssek belőle, ha tortát szeretnék csinálni!
Előre is köszönöm válaszod!
Viki

mariam írta...

Szia Viki!
Két lapra tudod vágni kb. 26 cm átmérő esetén, ha vastagabbat akarsz, meg kell növelni az adagot, vagy kicsi formában kell sütni.
Üdv: Marica

Névtelen írta...

Szia!
Köszönöm szépen a gyors válaszodat!
Hétvégén meg is próbálom, Édesanyámnak készül egy anyák napi torta, majd megírom hogy sikerült.:)

Kelep írta...

Szia!

Szuper az oldalad! Imádom! Nagyon inspiráló. Lenne egy kérdésem. Kezdő volnék, és nem tudom, mitől van, hogy a közepe kidudorodik? :-( Végigkentem az oldalát vajjal. Az nem elég? :-(

A segítséget előre is köszönöm!

Zita

mariam írta...

Szia Zita!
Köszönöm a dicséretet! :-)
A piskótafélék közepe általában kicsit felpúposodik. Ezt úgy tudod valamelyest kivédeni, ha a nyers masszát középen kicsit kimélyíted egy kanállal, és kissé felhúzod a forma oldalára. Nem baj, ha nem marad fenn a formán a massza.
A forma oldalát viszont ne kend ki, csupán az alját szabad.
Amikor kiveszed a sütőből, a formában hűljön egy darabig, akkor lazítsd meg éles késsel a tészta szélét, és borítsd ki, és úgy hűljön ki teljesen, ekkor a sima alja lehet utána a torta teteje.
Ha nagy a púp középen, kihűlés után szépen le is vághatod egyenesre.
További sok sikert! :-)

Névtelen írta...

Szia!

Köszönöm a gyors választ! Legközelebb már okosabb leszek. :-)

További jó sütögetést és minden jót!

Zita

Névtelen írta...

nekem nem lett púpos a közepe!nagyon finom lett!Gyors egyszerű tortaalap.körülnézek még!köszönöm
Kalocsa

mariam írta...

Örülök, hogy jól sikerült, és hogy tetszik! :-)

mariam írta...

Lucas új megjegyzést írt a(z) "Tortalap - többféle ízesítéssel" című bejegyzésedhez:

Köszi, a citromos változatot most azonnal kipróbáljuk! :)

mariam írta...

Lucas, remélem ízlett a krém!:-)
Elnézést, véletlen kitöröltem az üzenetet.....