2008. december 25., csütörtök

Születésnapi emeletes torta 2.





Hozzávalók:

A nagyobb méretű tortához (ez az alap):

1 db 28 cm-es átmérőjű Kinder torta

Dekoráció:

Kb. 50 dkg mogyorókrémes ostyás rudacska
Kb. 1.5 m hosszú, 2 cm széles szalag

Kisebb tortához:

1 db 16 cm – es átmérőjű sárga piskóta 3 tojásból

Ehhez a krém:

10 dkg cukor
3 evőkanál meleg tej
10 dkg margarin
2 dl habtejszín

- a cukrot 2-3 evőkanál vízzel és 1 kávéskanál ecettel lassú lángon, folytonos keveréssel karamellizáljuk, levesszük a tűzről, elkeverjük tejjel, a margarinnal.
Kavargatva langyosra hűtjük, és ezt a langyos masszát dolgozzuk el a tejszín keményre vert habjával.

A kis tortát három lapra vágjuk, a formába illesztve krémmel megtöltjük, majd amikor már megdermedt, csokimázzal bevonjuk.

Csokimáz:

3 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
5 dkg margarin
– az összetevőket a margarin kivételével kis lángon összeolvasztjuk, levesszük a tűzről, és elegyítjük a margarinnal.

Dekoráció:

1 doboz Favorini ostyás rudacska 125 gr (Lidl)
10 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

Elkészítjük Kinder tortát, és amíg még nem dermedt meg a máz, az ostyákat az oldalához ragasztgatjuk.
Tetejét a gőz fölött felolvasztott fehér csokoládéval díszítjük.

A kisebb tortát is külön elkészítjük, és amikor már megdermedt rajta a máz, óvatosan ráigazítjuk az alaptortára.
A rudakat egy kis olvadt csokival ráragasztjuk az oldalára, és az olvadt fehér csokoládéval, csíkokkal dekoráljuk.



A maradék fehér csokoládét egy tepsi, vagy egy fémtálca hátoldalán széles pengéjű késsel szétterítjük, és amikor teljesen megdermedt, késsel forgácsokat készítünk belőle, amivel a torta tetejét díszítjük.



A tortát forró vízbe mártott, éles pengéjű, szárazra törölt késsel vágjuk fel.

32 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, csodálatos az oldalad!:)Szretnék kérdezni valamit: a marcipánbevonatot hogyan kell ilyen gyönyörűen ráilleszteni/rádolgozni a tortára? Elképzelem, hogy felülről ráteszem a kerek marcipánlapot, lehajtom, és máris 1000 ránc keletkezik rajta, és úgy néz mi, mint a felmosórongy...

Lorianyu

Receptgyűjtő írta...

Szia Lorianyu!
Köszönöm szépen a dicséretet!
Nem szeretnélek nagyon kiábrándítani, az oldalon szereplő recepteket nem mind készítem el (mint ahogy a bal oldali menüsorban olvasható is),a fotók több esetben illusztrációk.Amiket készítek, különösebb szakmai gyakorlat nélkül, háziasszonyként teszem. Hol jól sikerül, hol kevésbé...
A marcipánról itt találhatsz egy igen tartalmas, használható leírást:
http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=chefvalasz&show_from=1135&show_count=5&q=
Tudod, a szándék a legfontosabb, cukrászterméket is láttam már, amitől sokkal különb dolgokat produkálunk mi, háziasszonyok!
Szerintem nyugodtan próbálkozzál!
Sok sikert kívánok: Marica

kulináris-élvezet írta...

Gyönyörű tortáid vannak!
Gratulálok!

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen!!!!:-)

Névtelen írta...

Szia!:)
Most tudtam visszanézni Hozzád...Csodás oktatót csináltál a marcipánbevonat készítésről, most fogom tanulmányozni éppen, nsgyon-nagyon köszi a linket és a biztatást is!
Boldog Tortás Újévet Neked!:)
Lorianyu

Receptgyűjtő írta...

Szia Lorianyu!
Köszönöm szépen!
Nagyon boldog új évet kívánok jó egészségben, és sok-sok sikeres sütögetést!:-)
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Szia!

Az lenne a kérdésem hogy amikor a nagy tortaformájú Kindert sütötted ugyan azt a mennyiséget használtad mint a sima sütinél?

Receptgyűjtő írta...

Szia! Igen, ugyanazokkal az arányokkal készítettem.

Névtelen írta...

Szia!
NAgyon kreatív és hasznos az oldalad, gratulálok! :) A fenti Kinder-tortát próbáltam ma ki, és lenne 1 kérdésem. A piskóta szépen feljött a sütőben, de kint nagyon-nagyon összeesett :( Mit tehetek ez ellen? Úgy csináltam mindent, ahogy írtad!
Köszönettel:
Petra

Receptgyűjtő írta...

Szia Petra!
Előfordulhat, hogy gyorsan emelkedett meg, és amikor kivetted, a hirtelen hőmérséklet változástól összeesett.
Megpróbálhatod, hogy nem rögtön veszed ki a sütőből,kb. 5 percig benne hagyod még, majd amikor kiveszed, a formában hagyod kihűlni rácsra téve, és csak utána borítod ki.
Vagy ha nem is teljesen hűtöd így ki, akkor még további 10 percet hagyod kinn a formában hűlni, és csak utána borítod ki.
A sütő beállításán sok múlik. Karácsony óta új sütőm van, ne is emlegessem, mit összekínlódok vele, előbb-utóbb ki kell hogy tapasztaljam a furfangjait...de nagyon elegem van nekem is.
Sok sikert kívánok! Marica

Névtelen írta...

Szia! Nagyon jónak tűnik ez a recept de azt szeretném kérdezni,hogy mennyi ideig tart az egész emeletes tortát megcsinálni egy nem kezdőnek de talán még nem is közepes tudásúnak. Mert a születésnapi "buli" az 3 körül kezdődik szerintem és akkor mikor kezdjem el a tortát? előző nap?

mariam írta...

Szia!
Attól függ, mennyi időt tudsz szánni a torta elkészítésére.
Mivel nekem ilyen ünnepi alkalomkor más egyéb feladataim is vannak, ezért egyik nap megsütöm a lapokat, másnap megtöltöm (másnap mindig könnyebb elvágni a lapokat), és harmadnap díszítem.Az utolsó két műveletet az ünnep előtti napra is szoktam tenni.
De nem egyetlen nap készítem el sosem.
Persze meg lehet csinálni egy nap alatt is, de ha 3-kor készen kell, hogy legyen, akkor előző nap mindenképpen ajánlatos hozzáfogni.
Üdv: Marica

Névtelen írta...

Köszi a tanácsot.Remélem jól sokerül majd.

mariam írta...

Szerintem biztosan sikerülni fog!

vickyy1203 írta...

Szia!

Gyönyörűek a tortáid!

Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy szeretnék szülinapra sütni egy 2 emeletes Kinder Pingui tortát. És a 28 cm átmérőre megtaláltam itt a receptet. De a 16-os átmérőre mennyivel kevesebb hozzávalóból süssem meg?
Előre is köszi!
Szép napot!

mariam írta...

Szia!
Egy 16 cm-es formához elég felezni a mennyiséget.
Sok sikert! :-)

Angie írta...

Nagyon kreatív vagy!Gyönyörű tortákat készítesz!Biztosan nagyon finomak is!Gratulálok!

Névtelen írta...

Nagyon gyönyörűséges tortákat készítesz!Gratulálok!

mariam írta...

Köszönöm szépen Angie!

mariam írta...

Köszönöm szépen a névtelen hozzászólónak is! :-)

ügyintéz írta...

Nagyon szépek a torták! Innen veszem az ötleteket az ünnepekhez :) így történt ez most is, és a kinder Pingui tortára esett a választásom. A kérdésem ezzel kapcsolatban lenne, ugyanis nem tudom hogy ha előtte egy nappal készítem el, nem esik-e össze, vagy nem lesz-e baja. Válaszodat előre is köszönöm!

Egy rendszeres látogató

mariam írta...

Köszönöm a dicséretet! :-)
Nem lesz a tortának semmi baja, mindent előre szoktam elkészíteni, sosem azon a napon.
Sok sikert, és kellemes ünnepeket!

Szandra írta...

Véletlenül találtam erre a csodálatos tortára akkor amikor készültem az egy éves évfordulónkra :) kicsit átalakítva de énis elkészítettem ezt a tortát és csodálatos és nagyon finom lett :) mindenki dicsérte, hogy milyen ügyes vagyok,és h pályát tévesztettem :)

mariam írta...

Kedves Szandra, nagyon örülök, hogy elnyerte tetszésedet a torta, és hogy ekkora sikered lett vele!
További sikeres sütögetést kívánok!:-)

Connie21 írta...

Szia!
Ezt a tortát szeretnénk megsütni hétvégén, nagyon szépnek és finomnak tűnik, viszont lenne egy kérdésem. Ha a Kinder tortára még rátesszük a másik tortát, akkor nem fogja összenyomni a krémet?
Köszönöm a választ!:)

mariam írta...

Szia!
Köszönöma dicséretet! :-)
Nem nyomta össze,amint a képen is látszik, szépen megmaradtak a sorok. Nem volt annyira súlyos a felső torta.
Sok sikert a készítéshez! :-)

Connie21 írta...

Hello, megint én vagyok!:)
Minden rendben ment egészen a kis torta karamelles krémjéig, ami elfolyt ahogy hozzákevertük a felvert tejszínhez. Teljesen híg lett, ez mitől történhetett?

mariam írta...

Szia!
Talán nem hűlt ki teljesen a karamell, vagy nem volt elég szilárd a tejszínhab, vagy egyszerre öntötted össze a habot a karamellel, és nem lassan apránként dolgoztad bele,- ezekre tudok gondolni.
Sajnálom, hogy nem sikerült, nekem nem volt gondom vele.

Névtelen írta...

Kedves Marica! Minden elismerésem az oldalért, a receptekért, de legfőképpen az elkészített tortákért! Egyet szeretnék kérdezni a Kinder tortával kapcsolatban: kb milyen magas lesz? Szeretném az ostyarudakat állított babapiskótára cserélni, Ön szerint ez lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm:
Kata

mariam írta...

Kedves Kata!
Köszönöm a dicséretet! :-)
Természetesen lehetséges, biztosan le kell valamennyit vágni a piskótákból. Elég régen készítettem, így pontosan nem emlékszem a magasságára, legalább 6 cm biztos volt.
Sok sikert! :-)

Orsi írta...

Kedves Marica!
Ez a torta egyszeruen mennyei!!! A jegyesem szulinapjara lett kiprobalva a recept, es nemcsak hogy o szerette, de mindenki a szulinapi bulirol meg napokig zengett rola! Nagyon szepen koszonom, hogy megosztotta velunk e receptet! Irtam rola a blogomon, ha szeretne kepeket latni az en "verziomrol", csak kattintson ide: http://www.orsijuhasz.com/?p=66
Minden jot kivanok onnek, jo egeszseget, es remelhetoleg meg tobb fincsi receptet!!
Udvozlettel,
Orsi

mariam írta...

Kedves Orsi!
A torta igazán szép lett, gratulálok hozzá!:-)
Nagyon szépen köszönöm a jókívánságokat, viszont kívánok én is minden jót Önöknek!
Üdvözlettel: Marica