2008. december 31., szerda

A marcipán használata bevonáshozKedvencem a marcipán.
Vagyis, inkább a legkedvencebb édességem!
Bármilyen formában legyen elkészítve, azok az édességek közé tartozik, amelyekkel garantáltan le lehet venni a lábamról.
Aki közelebbről ismer, és ezt nem tudja rólam, az csak azt hiszi magáról, hogy elég jól ismer!

A marcipán használata egyrészt nem is olyan bonyolult, mint ahogy hisszük, de nem is olyan egyszerű, mint ahogy elképzeljük.
Több mindent érdemes róla tudnunk, mielőtt hozzáfognánk egy kiadós, szép torta bevonásához, ugyanis nem olcsó mulatság, és ha már dolgozunk vele, érdemes kicsit közelebbről megismerni fortélyainak egyéb csínját-bínját.

Többféle marcipán kapható a kereskedelemben, ezért minőségétől függően használhatjuk bevonásra, töltésre, figurák formálására, stb.
A sütőmarcipán sütésre alkalmas, krémek készítéséhez, töltelékekhez, amely keményebb, barnás színű massza. Ebben a mandula mennyisége megegyezik a cukorral.
A bevonat, díszítés készítéséhez a lágyabb állagú, szép fehér marcipánt használják, amelyben a cukor háromszoros mennyiségű, ettől könnyebben nyújtható, alakítható.

Éppen ezért, az egyszeres, kétszeres, háromszoros jelző a marcipánban a mandula és a cukor arányát jelzi. Minél alacsonyabb a szám, annál kevesebb benne a cukor.

A marcipánmassza színezhető is, de nem szabad vizes oldatú festéket használni ehhez. Kevéske kis por ételfestéket 1 kávéskanál jó erős alkoholban (gyógyszertárban kapható, 96 %- os) oldunk fel úgy, hogy sűrű legyen ez az oldat, és így adjuk a masszához, amellyel alaposan összegyúrjuk. Ne aggódjunk a gyerekek miatt az alkohol miatt, el fog párologni belőle.
A színezőkkel óvatosan bánjunk, akár por-, akár folyékony állagú, mert erősen színeznek!
Ebben a receptben pl. színezésre az alkoholban feloldott Boleró italport ajánlják, ha nem jutunk speciális színezőkhöz.
A színezést jobb, ha már előző nap végezzük el, és másnap ismét gyúrjuk át a masszát.
Fekete színt porított széntablettával érünk el, amihez nagyon pici, pár csepp vizet adunk, és csomómentesre elkeverjük. Amennyiben nagyon finomra tudjuk porítani a tablettát, víz hozzáadása nélkül is használható.

A marcipánnak létezik több fajta házi receptje is,lehet kísérletezni, kinek tetszése, és pénztárcája szerint.
Igazán a gyári változat az, amellyel valóban szép munkát végezhetünk.
Ugyanis a gyári technológiával két gránithenger között áthengerelik a cukorral összekevert mandulát, és addig ismétlik ezt a folyamatot, míg egynemű anyagot nem kapnak. A porrá őrlődött cukor, és az őrölt mandula olajtartalmától válik puhává a marcipánt.
Ipari gépekkel olyan erős nyomást gyakorolnak az összetevőkre ahhoz, hogy összeálljon, amit otthoni körülmények között nem tudunk előállítani olyan tökéletesen.Próbálkozni azért még szabad!

Híres hazai marcipánunk a Szamos marcipán, amelyet Pilisvörösváron gyártanak, ez a legjobb minőségű. Ha igazán friss, kiváló minőséget szeretnénk, és módunkban áll ott beszerezni, akkor érdemes ezt megtennünk.
Sajnos, az üzletekben nem lehet tudni, vajon mióta áll ott, és előfordulhat, hogy már kissé ki van száradva a massza, amellyel nehezebb dolgozni.

A marcipánt, hasonlóan, mint a gyurmát, jól lehet formálni, és ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a tésztával, gyúrhatjuk, nyújthatjuk.
Egyik fontos dolog, hogy ne fafelületen dolgozzunk vele. A cukrászok márványlapot használnak, de mivel házilag ez kissé nehézkes lenne, bármilyen fém felület megfelel, pl. egy megfordított, nagyobb tepsi.
Finomra darált porcukorral szitáljuk meg a felületet, hogy ne ragadjon rá, de kevés cukrot használjunk. Ez azért fontos, mert sötétebb bevonatokon világosabb foltok keletkezhetnek.
A marcipánt gyúrjuk át kicsit kézzel, mielőtt hozzáfognánk a nyújtáshoz (kezünk melegétől lágyabb, kezelhetőbb lesz a massza), majd a massza tetejét is cukrozzuk meg, így nem ragad a nyújtófára sem.
Két réteg műanyag fólia között is nyújthatjuk, akkor biztos nem ragad.

Amennyiben túl sok cukor került volna bele, vagy sokat lett nyújtva, és nehezebbé válna ezáltal a kezelése, kis olajat adjunk hozzá, majd gyúrjuk át, utána ismét dolgozhatunk vele.
A tortát, amelyet be szeretnénk vonni, már előző nap készítsük el a töltelékkel együtt. Az oldalát, tetejét a bevonat színéhez hasonló árnyalatú krémmel kenjük be szép egyenletesen, és hűtőben dermesszük meg.
A kemény, szilárd felületű tortát könnyebb lesz kezelni.

Vajkrém a torta marcipán bevonata alá:

15 dkg vaj/ margarin
30 dkg porcukor
- a vajhoz apránként adagoljuk a cukrot, és jó alaposan dolgozzuk ki egyenletesre. Végül színezzük a bevonóval harmonizálva, pl. aromával, kakaóval, stb.

A marcipánt nyújtsuk kör alakúra, úgy, hogy a torta átmérőjénél legalább 10 cm-el nagyobb legyen.A legjobban kb. a szükséges marcipánmennyiség duplájával lehet dolgozni, vagyis ha 0,5 kg marcipán kell egy tortához, azt csak úgy tudjuk ráilleszteni, ha 1 kg-ot kinyújtunk, és amire nincs szükség, azt leszabjuk.
A kinyújtott anyag legyen egyenletes vastagságú, 0.5 cm-nél ne legyen semmiképpen sem vékonyabb, hanem inkább még vastagabb is lehet.

Tekerjük fel a sodrófára a marcipánt, mint ahogy a tésztát szoktuk.
Emeljük fel, a tekercs elejét tegyük a torta alsó széléhez, és folyamatosan lazán letekerve a lapot, fedjük be vele a tortát. Vigyázzunk arra, hogy ne feszesen terítsük rá a lapot, hogy könnyebben tudjuk ráigazítani a továbbiakban.
Ha jól mértük ki a méretét, a torta túloldalán kb. az asztalig ér a marcipán. Körben pedig úgy áll, mint egy asztalon a terítő. Van, ahol több, van, ahol kevesebb az anyag.
Most következik a nehezebb feladat.

Kezdjük simogatni a marcipánt a torta tetejéről, körbe-körbe lefelé, és ügyeljünk arra, hogy ne maradjon alatta légbuborék
Ott ahol nem egyenes, és gyűrődik, ott nyúljunk alá, és egyik kezünkkel húzzuk kifelé, másikkal simítsuk rá a tortára úgy, hogy közben a marcipántészta nyúljon.
Azért kell vastagra nyújtani, mert most úgyis elvékonyodik a tészta.
Ha nem elég vastag a marcipán, akkor az igazításra szoruló helyeken nem tud nyúlni a lap, hanem elszakadhat.
Tehát simogassuk, nyújtsuk, tapasszuk körbe-körbe.
Ha ügyesek vagyunk, és sokat gyakoroljuk, szépen fog sikerülni.
A cukrászok „fatortán” gyakorolják, mi is megtehetjük, hogy először egy tiszta fakockán, vagy bármilyen fa dobozon kipróbáljuk a munka menetét.
A szépen ráillesztett bevonatot, a torta alsó szélén éles késsel vágjuk egyenletesre, a torta vonalának megfelelően.Amikor elkészül a burkolat, mindenki tetszés szerint díszítheti.Ott, ahol kisebb hibák, egyenetlenségek vannak, jól alkalmazhatóak a kis díszek.
A lehullott darabokat nyújtsuk ki, és hajtogassunk, tekergessünk belőle virágokat, derelyevágóval vágjunk csíkokat, szalagokat a dekoráláshoz.
Egy kis ecsettel nedvesítsük be egy picit a marcipán felületét, és így helyezzük fel a díszeket, vagy pedig egy kis vékonyan rákent, maradék krémmel is felragaszthatjuk.
Erre azért van szükség, mert a cukor miatt nem tapadna rá a minta.
A marcipánt henger alakúra sodorva, zsírpapírba vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen tároljuk, így biztosan nem szárad ki. Ha mégis megkeményedne, akkor használat előtt jól gyúrjuk át, esetleg néhány másodpercre betehetjük mikróba. Ha nagyobb a tömb, megfordítva is puhítsuk meg ugyanígy.


Fotó

A marcipán rózsák, és egyéb figurák készítéséről több videó felvételt is találhatunk, érdemes megnézni őket, sok ötletet elleshetünk!


Fotó

A marcipánról több történet, legenda is szól, ezekről itt olvashatunk.

A Mesterek, akiknek leírásaiból tallóztam az okosságokat:

Varga István, Varga Gábor , Damniczki Balázs

Fotók: Stock
Flickr

64 megjegyzés:

mariam írta...

Ezt a megjegyzést véletlen kitöröltem, bocsánat:
"Kedves Mariam!
Nagyon tetszenek a tortáid, igazán büszke lehetsz rájuk.
A kérdésem a marcipán díszítéssel kapcsolatban lenne. Szeretnék egy lehetőleg minél egyszerűbb, de annál dekoratívabb tortát készíteni a vőlegényemben a névnapjára. Nagyon szereti a marcipánt, ezért is kacérkodom a gondolattal, hogy valamilyen marcipánbevonatos torta legyen. Szeretném megkérdezni a véleményedet, mit ajánlasz egy sütéssel, főzéssel még csak barátkozó lánynak mind a tortát mind a díszítését illetően.
Köszönöm!
Ági"

Szia Ági!
Köszönöm a dicséretet! :-)
Nehéz így másnak ajánlani, figyelembe kellene venni az ajándékozott ízlését elsősorban.Én úgy gondolom az egyszerű sokszor több, biztos van olyan dolog, ami jellemző a vőlegényedre, és annak alapján lehetne a díszítést kiötleni.
Alapnak pl. lehetne Lúdláb torta, az általában mindenkinek ízlik, a dekoráció tekintetében pedig tényleg az egyéni szempontok lehetnek irányadóak.
Miután a vőlegényedről van szó, készíthetnél szív-mintákat pl., az mindig nagyon dekoratív tud lenni.
Sajnálom, hogy nem tudok több ötlettel előállni,de valóban úgy gondolom, hogy az egyéni szempontok itt sokkal jobban el tudják dönteni ezt a kérdést.
Sok sikert kívánok: Marica

Névtelen írta...

Szia!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a marcipán bevonat alá lehet-e lekvárt tenni vajkrém helyett?

mariam írta...

Nem. Hiszen pont az a lényege, hogy nedvességtől elázik. A lekvár nedves.

Szilvi írta...

Kedves Mariann!

Nagyon jó a blogod, szépek a torták.
Bordó szín eléréséhez, mivel kell színezni a marcipánt?

Köszönöm,
Szilvi

mariam írta...

Szia Szilvi!
Köszönöm a dicséretet! :-)
Én nem nagyon használok ételszínezéket. Ha olyan helyen vásárolsz, ahol nagyobb és jobb minőségű kínálat van színezőkből, akkor tudsz vásárolni bordó tónusú színezőt, pl. wilton. Valószínűleg bordó színt kapsz akkor is, ha piroshoz barnát adsz, pl. piros színező kombinálva kakaóporral. Kis darabbal próbálkozz először, ez az utóbbi így lutri.

Névtelen írta...

Szia! Engem az érdekelne, hogy rakhatok-e a bevonat alá olyan krémet amibe tejszín is kell?? Vaj is kell bele, de eláztatja-e????
Köszönöm

mariam írta...

Szia!
Vajkrémmel le kell szigetelni.

Alexandra írta...

Szia!

tudnál nekem abban segíteni, hogy hol tudok fehér színű marcipánt beszerezni? a hétvégén egy keresztelőre kéne tortát készítenem, de nem találok csak bézs színű marcipánt...kérlek segíts:) a másik problémám, hogy kiscipőt kérnek a tortára..na most a kérdéesm az, hogy a figurát már hamarabb is megcsinálhatom? az ki fog száradni, vagy éppen hogy megpuhul és inkább aznap csináljam azt is? illetve még egy kérdés, ezer bocs, hogy ennyi mindent kérdezek...:) de a cipőt hogyan csináljam, készítsek mondjuk papírból egy cipőformár és arra tegyen rá a a marcipánt, várjam meg, míg megszárad és utána vegyem le róla? vagy formázzam meg simán...csak annál attól félek, hogy nem szárad ki..:) ezer hála a segítségedért, a tortáid meg meseszépek:) ügyes vagy nagyon:)

mariam írta...

Szia Alexandra!
Köszönöm szépen a dicséretet! :-)
Nem tudom,hogy hófehér marcipánt hol kaphatsz, szerintem ami hófehér,az nem igazi marcipán, hanem marcipánhoz hasonló bevonó massza.
Próbálj meg a neten keresni forgalmazó forrásokat, és érdeklődj először.
A figurát jobb is, ha előre elkészíted, hogy legyen ideje szikkadni, és hogy megtartsa a formáját a sablonra igazítva.
Van is mintám ehhez elmentve, ha szükséged van rá és írsz az email címemre, elküldöm.
m.mariam@citromail.hu

pappagiv írta...

Nagyon érdekes a cikk! Nekem is lenne egy kérdésem: eddig két tortát vontam be marcipánnal, de mindkettőnél rövid időn belül a bevonat megpuhult, szinte folyóssá vált. Mi lehet a gond?
(Az elsőnél puding és vaj keveréke volt a krém, a másodiknál zselatinnal megkötött tejszín és krémsajt.)

mariam írta...

Valószínűnek tartom,hogy ha be is lett a bevonat alatt vonva vajból és cukorból kikevert vajkrémmel, akkor nem elég jól szigetelte le, és alatta megereszkedett a bevonat.
Az ilyen és egyéb cukorbevonatú tortákat legjobb vajas krémmel tölteni is.

Névtelen írta...

Szia!!Nagyon szépek a tortáid!!!
Nagyon ügyes vagy!
Azt szeretném meg kérdezni,hogy konkrétan minek kell a vajkrém???????
Előre is köszönöm:Bea

mariam írta...

Szia!
Köszönöm a dicséretet!
A vajkrém azért kell, mert a bevonat azon tapad meg egyenletesen a torta felületén.

Névtelen írta...

Szia!!!Lenne még 1 olyan kérdésem hogy a vajkrémet közvetlen az előtt kell fel kenni mielőtt rárakom a marcipánt vagy előbb????
Fontos!!!
Előre is köszönöm:Bea

mariam írta...

Szia Bea!
A vajkrémet hamarább kell rákenni, majd pihentetni hidegen, hogy kissé dermedjen meg.

Névtelen írta...

Kedves Mariam!
Én túró rudi tortát szeretnék készíteni és azt bevonni marcipánnal. Szerinted az milyen lenne és be kellene vonnom vajkrémmel, mert az semmiképp nem illene rá.
Előre is köszi!

mariam írta...

Szia!

Ahol a nedves krémmel érintkezik a bevonat, ott felázik.

Névtelen írta...

Kedves Mariann!
Gratulálok a remekműveidhez,nagyon szépek :)
Kérdésem lenne,hogy mi történik,ha a vajkrémet nem színezem hasonló színűre,mint a marcipán bevonat (egy Barcelonás tortát szeretnék sütni,vagyis a marcipán a tetején sötétkék-gránátalmavörös lenne...nem egészen tudom,hogy álljak neki a csíkozásnak).Remélem, tudsz nekem segíteni ..

mariam írta...

Szia!
Köszönöm a dicséretet! :-)
A bevonat alatti vajkrémet nem szokták megszínezni tudomásom szerint.
A csíkozást úgy csinálnám, hogy pl. kékre színeznék egy akkora mennyiséget, amekkora kell majd kb. a kék színű csíkokhoz és elemekhez, és abból kiszabnám a csíkokat és a többi díszítő elemet is hasonló módon.
Bár még sosem csináltam ilyen tortát, ez elképzelés csupán. :-)
Sok sikert a tortához! :-)

Névtelen írta...

Szia!
Gratulálok a munkáidhoz, nagyon szépek!
Kérdésem a marcipán bevonattal kapcsolatban lenne, hogy ha Dr. Oetker-es marcipánt használok a tortához, az nem e fog megszáradni ha előző nap elkészítem a tortát mielőtt még "befalnánk" és már akkor ráteszem a marcipán bevonatot? Másnapra nem e lesz valami baja száradás, izzadás vagy ilyesmi? Plusz a színező anyag hozzá folyékony (nem poros) és az jó e hozzá vagy attól szétmállik a bevonat? Válaszod előre is köszönöm!

mariam írta...

Szia!
Köszönöm a dicséretedet!:-)
Nyugodtan készítsd el előző nap, nem lesz semmi baja. Lehetőleg száraz, hűvös helyen legyen tárolva, nedves, nyirkos helyen "megizzadhat".
A színezést nem részletezném, a második kép felett van a leírásban szó róla.
Sok sikert!:-)

Névtelen írta...

Szia,
az lenne a kérdésem, hogy négyzet-alakú tortánál a sarkokon hogyan lehet elegyengetni a marcipánt ahhoz, hogy ne gyűrődjön össze?
Illetve az lenne még a kérdésem, hogy hol lehet ilyen marcipánt venni? Pl Interspar-ban szted van ilyen?
Váromm mielőbbi válaszod!
Előre is köszönöm,
Dalma

mariam írta...

Szia Dalma!
Ugyanúgy,mint a kerek formánál. A bevonatot nagyobbra kell nyújtani, úgy, hogy bővebben legyen az alsó széleinél ráhagyás, így jól el lehet igazgatni a sarkoknál is és az alsó széleknél.
Nem tudom, van-e az Interspárban, itt nálunk nincs a környéken,- érdemes megnézni, a multiknál a választék mindenben nagyobb.
Üdv!

Névtelen írta...

Kedves Mariam!
Kedvesemnek csinálnék rózsákat szülinapjára, alakul is a linkelt videók alapján, csak egy bajom van: amikor a szirmokat teszem össze, akkor amelyeket már megcsináltam, elkezd lekonyulni, és végül elkészül a rózsa, de nem az igazi :)
Erre lenne valami ötlete, hogy hogy védhetném ki, hogy ennyire felpuhuljon? Köszönöm!

mariam írta...

Szia!
Úgy gondolom, talán túl lágy a massza.
Én elég ritkán készítek marcipán virágokat. A neten sok videó van, valóban érdemes nézegetni őket,és a fogásokat ellesni.
Sajnálom, hogy nem tudok jobb ötlettel szolgálni.
Üdv!

Névtelen írta...

Szia Mariann!

Mennyivel előre lehet elkészíteni a marcipános tortát? Nem gond, ha a vasárnapi szülinap előtt már két nappal rákerül a marcipán?

Köszönettel,
Mónika

mariam írta...

Szia Mónika!
elkészítheted a tortát már korábban is 1-2 nappal.
Üdv!

Unknown írta...

szia!
azt szeretném kérdezni, hogy pl. a házilag elkészített marcipán a
25 dkg mandulabél
25 dkg porcukor
2 tojás fehérjé-bol áll.
Ez meddig ál el a hutoben? Meddig
lehet tárolni? és ebbol a fajtábol lehet rozsákat is csinálni, vagy csak konkrétan bevono maszának jo? probáltam ezt a receptet, és rozsa készítése kozben nagyon toredezett a szirom vége, mitol lehet ez? elore is koszonom. attila

mariam írta...

Kedves Attila!

Mivel elég magas a cukortartalma, így jó darabig eláll a hűtőben, pontos időt nem tudok mondani.
Ezeket a házi készítésű marcipán recepteket inkább az érdekesség kedvéért gyűjtöttem gy csokorba össze, hátha másoknak könnyebbséget jelent az elkészítése, és így mindenki megtalálhatja a kedvére való változatot.
Én nem vagyok valami nagy szakértője a marcipán figurák készítésének sajnos.
Ha figurát készítesz, használj egy kis étkezési keményítőt is a formálásnál, javítja az állagát.
Remélem, sikerül boldogulnod vele! Sok sikert:-)

Szilvi írta...

Csoki tortát szeretnék csinálni. A marcipánom türkiz színű. A krém puding alap margarinnal kikeverve. Ha azzal vonom be a tortát a marcipán alatt az jó? Hol tároljam? Mit jelent a száraz hely? A krémnek és a tortának nem lesz baja ha mondjuk a konyhában hagyom éjjelre nyitott ablak mellett. Hűtőben "megizzad". Vagy tehetem oda?

mariam írta...

Szia Szilvi!
A bevonat alatt vaj+cukor kikeverve jó, ahogy a leírásban szerepel.
A hűtő vagy pl. a balkon párás. Egy kamra vagy spájz száraz.
Nagy melegben hűtőbe teszem a tortát, akár izzad, akár nem. :-)
Ha nagy a meleg a konyhában, azért jobb, ha nem hagyod kinn, ezt így nem tudom megítélni, hogy mennyire hűl le a levegő a konyhátokban nyitott ablak mellett, azért jobb vigyázni.
Sok sikert!:-)

Kriszta2020 írta...

Szia!
Segítségedet szeretném kérni!!
Egyszer van egy 36*34 cm Trüffel alap torta és van a tetején egy 26 cm átmérőjű kerek orosz krém vagy eszterházi torta! Kb. mennyi (kg) marcipánnal kell bevonni ahhoz, hogy szép tortát kaphassak?! Trüffel krémre ill. az orosz krémre tehetem-e a marcipánt? Kalocsai mintát szeretnék rá festeni, milyen alapú festékkel dolgozhatok? Mivel ragaszthatom fel a marcipánfigurákat a tortára? Házilag készítsem a marcipánt ill. a bevonatot vagy inkább valódi marcipánt vegyek? Nagyon szépek a tortáid, örömmel nézegetem az oldaladat!! Bocsánat, ha sok kérdéssel halmoztalak el!!
Válaszodat előre is köszönöm, bízom benne, hogy tudsz ebben segíteni!! Üdv.: Kriszta

mariam írta...

Szia Kriszta!
Köszönöm a dicséretet!:-)
A 26-os tortának kell kb,. fél kg, a nagynak kb. 70-80 dkg, inkább bővebben számítsd, hogy elég legyen.
Az ételszínező zselés alapú, jó minőségű legyen, ne vizes bázisú.
Minden tortára érvényes, hogy vajas krém kell a bevonat alá.
Házilag is elég jó bevonatot lehet készíteni, bár megvan a rizikója, hogy nem sikerül úgy, ahogy szeretnéd.
Én nem nagyon szeretem ezeket a bevonatokat, aztán hol így sikerül, hogy úgy. :-)
A cukrászatok is marcipánhoz hasonló bevonó masszát használnak, nem valódi marcipánt, - tudomásom szerint.
A figurákat,ha álló, inkább fogvájóval rögzítsd, ha sík felületű minta, egy kis vízzel is rá lehet tenni.

Névtelen írta...

Szia.
Segitséget szeretnék kérni. Még nem nagyon vagyok otthon a sütésben és sajnos nem tudom, hogy a marcipánt vagy akár a fondantot milyen anyaggal kell bekenni ahhoz, hogy szép fényes és puha maradjon. Készitettem egy fondantos tortát én is, csak hamar megszáradt, és néhol töredezett. Nemsokára itt a valntin nap és szeretnék kedveskedni a páromnak. Kérlek segits, előre is köszönöm neked! Üdv.: Magdolna

mariam írta...

Kedves Magdolna!
Már annyi mindent lehet kapni a torták díszítéséhez, hogy követni sem tudom, lakkok, zselék, stb. Olyan üzletben kellene körülnézned, ahol cukrászati alapanyagokat forgalmaznak.
Kifejezetten díszes tortákat egyre ritkábban készítek,ha tortát sütök, inkább a beltartalmat tartom szem előtt, a külsőt egyszerűsítem, így nem ismerem ezeket az új anyagokat.
Sajnálom, hogy nem tudok többet segíteni, de egy ilyen üzletben biztosan segítségedre lesznek.
Üdv!

piros írta...

Kedves Mariam!

Ha egy úszóbajnoknak :) szeretnék úszómedencés tortát készíteni, de az illető utálja a marcipánt, van-e valami ötleted hogy kék színű legyen az a torta?

Köszönöm :)

mariam írta...

Szia Piros!
Ha a marcipánt nem szereti, a többi bevonó massza sem fog tetszeni, mert mind tömény cukorból van.
Esetleg lehetne tejszínhabbal variálni, kékkel színezve, és most láttam valahol, hogy tortazselé volt a medencében a víz kékkel festve, nagyon ötletes volt.
Sok sikert kívánok!:-)

piros írta...

Tetsik ötlet, azt hiszem a tortazselé lesz!

Köszönöm a tanácsot! :)

Névtelen írta...

Verdás tortát kèszítek ès a fehèr marcipánt festettem fekete ètelfestèkkel hűtőbe tettem ès nem szárad mi az ok?Kèrlek segíts!Előre is köszönöm
Moncsi

mariam írta...

Szia Moncsi!
Gondolom a párától nem szárad ki, hűvös, száraz helyen tárold a tortát.
Üdv!

Névtelen írta...

Szia,

mit lehet vaj helyett használni, ha valaki olyannak csinálok tortát, aki nem bírja a tejtermékeket? A margarinokban víz van, gondolom az nem jó, de kókuszsír esetleg jó lenne? A torta belseje egy egyszerű kekszporos répás citromos mézes keverék. És lehet-e fordítva csinálni a marcipános tortát, azaz a bevonatot a formába simogatom, majd töltöm bele a többit? Ha a format kiolajozom, akkor ki tudom majd borítani?
Köszönöm előre is:)
Üdv,

Moni(c)

mariam írta...

Használhatsz margarint a bevonáshoz.
Ezt a fordított verziót nem próbáltam, így nincs véleményem róla. :-)

Unknown írta...

Szia!
Szeretnék bmw tortát csinálni, és ugy láttam annak csak az oldalát vonták be fehér fondanttal, a tetejére a bmw jel már külön részekből volt rárakva. Kérdésem az lenne, hogy egy csíkot nyújtsak a fondantból és ugy tegyem rá az oldalára, vagy borítsam be az egészet és a végén kivágom belőle a torta tetejét ahova a minta kerülne?
Válaszod előre is köszönöm!

mariam írta...

Lehet, hogy ha külön vonod be az oldalát, akkor könnyebben boldogulsz.

Nicole írta...

Szia!
Szeretnék tanácsot kérni. Ha marcipán figurát adnék ajándékba (nem tortára) akkor mibe érdemes beletenni/lezárni... Tehát mit csináljak vele hogy évekig maradandó emlék lehessen? :)
Előre is köszönöm a válaszod!
Lehetséges hogy fogok még kérdezgetni :) nagyon tetszik az oldal és a műveid! :)

mariam írta...

Szia Nicole!
Én ugyan még nem készítettem hosszabb távú tárolásra semmit sem,de a gyári figurákat is műanyag dobozkában árulják, gondolom, miután alaposan kiszárították.
Köszönöm a dicséretet! :-)
üdv!

Névtelen írta...

Palacsintatortát szerinted be lehet vonni / borítani marcipánnal?
(a fiam nem szereti a tortát, de a palacsintát és a marcipánt igen:-)
köszi a választ előre is.
e

mariam írta...

Nem tudom. Gondolom, ha sikerülne kellőképpen az oldalát körbevonnod vajas krémmel, akkor valószínűleg igen.

Névtelen írta...

Kedves Mariann! Abban kérem a segítséged, hogy a marcipánnal bevont tortára, hogy tudok zselé cukorkákat az oldalára rögzíteni. A pillanat ragasztót nem tartottam jó ötletnek. :-) Köszönöm, Ildikó

mariam írta...

Szia! Úgy gondolom, hogy rá tudod ragasztani,- pillanatragasztó nélkül. :-)

Unknown írta...

szia!
nagyon jo a blogod! :)
nekem olyan kerdesem lenne, hogy egy 33 cm atmeroju tortat szeretnek bevonni, mennyi marcipanra lenne szuksegem?
elore is koszi
Diana

mariam írta...

Szia!
Köszönöm szépen!:-)
Csak kalkulálni tudom, valószínűleg kb. 70-80 dkg.

smaceeka írta...

Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy egy "fenék tortát" szeretnék készíteni a párom szülinapjára. Egy szív alakú tortaformából fogom megcsinálni, két kakaós piskótalap között házi főzött csokikrémmel. A szív kerek részénél muszáj lesz valamit még a piskótára tennem, hogy igazán popsi formája legyen, arra gondoltam, hogy lehetne eper....az előző kommenteket olvasva most akkor erre kéne rákennem a vajas bevonatot, és jöhet rá a marcipánmassza? Illetve azt szeretném még megérdeklődni, hogy Dr.Otker dekor tollat vettem hozzá, ami színes cukormáz tulajdonképpen, azzal szeretném elkészíteni a bugyi részét. Nem fog így szétolvadni a festék a marcipánon? Előző nap már hűtsem le a tortát, és csak másnap tegyem rá a masszát, hogy addig kicsit megdermedjen a piskóta?? Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! :) :)

mariam írta...

Szia!
Ha olyan megoldást választasz, hogy a marcipános bevonat nedves felülettel érintkezik, akkor a marcipánbevonat meglágyul, átnedvesedik, és elválik attól a felülettől, amire rá szeretted volna tenni. Szerintem a dekor-tollal lehet a marcipános felületre írni, rajzolni, de előtte ki is próbálhatod külön egy darabon.
Jobban tudsz vele dolgozni, ha már kicsit megdermedt a megtöltött tortád.
Üdv! Sok sikert!

Erika írta...

Szia
Azt szeretném kérdezni,hogy szív alakú csokitortát szeretnék a páromnak türkizkék marcipánnal bevonva. A kérdésem az lenne,hogy ha a tölteléket így csinálom meg: (2 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
15 dkg por cukor) akkor meg tudom azt csinálni h a fedő réteg a marcipán alá,vaj+cukor+kakaópor? Nem fog átnedvesedni esetleg? Előre is köszönöm. Erika

mariam írta...

Kedves Erika!
Ha a vajas réteggel kellő alapossággal bevonod a marcipános réteg alatt, akkor nem.
Üdv!

Unknown írta...

Szia Mariam, mezeskalacsra szeretnek raragasztani marcipan korongot. A kerdesem az, hogy mennyi idot bir ki, tudniilik a cukormazasokat hetekkel azelott is elkeszithetem. Koszonom a valaszod.

mariam írta...

Szia Ildikó!
Ha azt nézzük, hogy a marcipán figurák milyen sokáig elállnak, akkor úgy képzelem, hogy ez is sokáig kibírja.
Üdv!

Névtelen írta...

Szia!
Trüffel tortát csináltam ma és holnap fedném le marcipánnal. A kérdésem az lenne, hogy a tetejét és az oldalát trüfelkrémmel is lefedjem, vagy csak vajas krémmel? És kb. a 26 cm-s szív tortára a 40dkg marcipán elég lesz vajon?
Válaszod előre is köszönöm! :)

mariam írta...

Szia!
A bevonat alatt vajkrém legyen, a trüffellel nem kell bevonni.
Nem vagyok benne biztos, hogy elég lesz a 40 dkg bevonóanyag ekkora tortára.
Üdv!

Unknown írta...

Kedves Mariam!

Köszönet a marcipános tippekért, nagyon hasznosnak tartom főleg, hogy még sosem próbáltam tortát bevonni.
Nem vagyok cukrász, nem hogy bevonatot, de formatortát se készítettem még soha, most mégis nagy fába vágom a fejszémet, mert egy repülőgép-tortát akarok készíteni a Párom harmincadik születésnapjára, és azt bevonni.
Mivel a cikk elolvasása után kissé elbizonytalanodtam, lenne néhány kérdésem. Előre is köszönök minden segítséget! :)
Eddig az volt a határozott szándékom, hogy a bevonáshoz fondant-t készítek, mert az fehérebb, mint a marcipán. Egy ismerősöm tanácsolta, hogy tegyek hozzá mandula aromát, akkor hasonló íze lesz, mint a marcipánnak. De most kezdek a marcipán felé hajlani, mert az mégis csak finomabb. Viszont a vajkrémes része a dolognak nagyon zavar. Egyikünk sem szereti a vajkrémet, mert ehetetlenül tömény lesz tőle a torta. Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám mindig vajkrémmel töltötte a tortát, és 2 perc után már tettem is le, hogy oké, akkor ebből nem is kell több. Ha csak a szigeteléshez használok vajkrémet, nem fogja elrontani az ízélményt?
A másik kérdésem a bevonással kapcsolatban, hogy marcipánnal egyszerűbb-e dolgozni, mint fondant-nal? Mivel tényleg teljesen kezdőként állnék neki, szeretnék könnyíteni a helyzetemen. Egybefüggő masszából nem hiszem, hogy meg fogom tudni oldani, mert a gép szárnya és farka eléggé eláll a törzstől, nagyon látszik, ha a bevonat "foltozva" van?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Timi

mariam írta...

Kedves Timi!
Az ilyen bevonatok alá azért tesznek vajkrémet, mert könnyebb a felületén eligazítani a bevonatot, és mert lezárja a nedves tölteléket, ami egyébként fellazítaná, feláztatná a sima bevonatot. Vékonyan kell kenni a vajkrémet, de mindenütt egyenletesen fedje.
Azt hiszem hasonlóan lehet bánni mindkét bevonattal, én nem találok nagy különbséget.
Ott, ahol netán toldás lesz a bevonaton, díszíteni érdemes, pl. csíkkal, vagy más megoldással, így takarva lesz, ha nagyon feltűnő helyen lenne.
Sok sikert kívánok!
Üdv!

Unknown írta...

Sziasztok egy babat szeretnek bevoni marcipannal es meg szeretnem kerdezni hogyan taroljam mert hutoben megnedvesedik köszönöm

mariam írta...

Szia! Hűvösebb időben nem tettem hűtőbe, de ilyen nagy melegekben igen, és nekem is bepárásodott. Gondolom, van valami trükkje, de nem tudom, mi lenne, én most már régóta nem is készítettem marcipán bevonattal tortát.