2008. december 1., hétfő

Kivitorta




Tészta:

6 tojás
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
5 dkg őrölt dió
½ mokkáskanálnyi sütőpor

Töltelék:

3 - 4 evőkanál pikáns lekvár
25 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1/2 citrom leve, és reszelt héja
1 evőkanál zselatin
4-5 evőkanál víz
3 dl habtejszín
3-4 db kivi


Elkészítés:

A tésztához a tojások fehérjét felverjük, hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk. Egyenként keverjük el benne a sárgákat, végül a sütőporral, dióval elkevert lisztet adjuk hozzá.
A masszát egy papírral bélelt kerek tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 °C – os sütőben kisütjük.
Rácson kihűtjük, két lapra vágjuk.

A túrót alaposan kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, ízesítjük a citromlével és reszelt héjával, majd beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.
A zselatint lassú tűzön langyosra feloldjuk folyósra, 3-4 kanál krémmel elkeverjük, és így adjuk a többi krémhez.
A meghámozott kivi egy részét szépen felkarikázzuk, ez lesz a díszítés.
A többit apróra kockázzuk, és a krém felébe keverjük. Turmixolva is hozzáadhatjuk, ha úgy jobban tetszik.
Az alsó piskótalapot megkenjük lekvárral (nem baj, ha darabos a lekvár), erre kerül a kivis krém, ráfektetjük a felső lapot, amit a maradék túrókrémmel vonunk be.
Tetejét kirakjuk a kivi karikákkal.

1 megjegyzés:

Csengebaba írta...

Az előző segítségednek köszönhetően elkészültem az egyik tortáddal. Nagyon jól sikerült, bár legközelebb a psikótáját én nem így fogom csinálni, mert nekem ez túl édes lett, a krém, és a koncepció viszont zseniális.
Ilyen lett: http://csengebabaelete.blogspot.com/2008/12/doktornni-s-torta.html
Köszönöm
CsengeAnya
Ui. bocs, hogy ide kommenteltem, de meg akartam Veled osztani a sikerélményemet.