2008. december 19., péntek

Holland ünnepi meggytorta





Tészta:

40 dkg mélyhűtött leveles tészta

Bevonat a lapokhoz: 6 dkg ribizlizselé por

Máz:

10 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál cseresznyepálinka

Csokis bevonat: 5 dkg tortabevonó étcsokoládé

Meggykrém:

1 üveg meggybefőtt
1 csomag vanília ízű pudingpor
½ kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg cukor

Tejszínes krém:

8 dl habtejszín
5 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál cseresznyepálinka
1 csomag zselatinpor

Díszítés:

1.5-2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
meggyszemek

Elkészítés:

A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük, kinyújtjuk, majd 3 db kb. 28 cm átmérőjű kerek lapot vágunk ki.
Sütőpapírra fektetve villával megszurkáljuk a lapokat, és előmelegített sütőben, 200 °C – on, egymás után kisütjük őket (mindegyiket kb. 12-15 perc alatt).

A kihűlt lapokból kiválasztjuk a legszebbet (ez lesz a teteje), a legsimábbat, átkenjük felforrósított ribizlizselével, és hagyjuk szikkadni.
Mázat készítünk, a cukrot alaposan kikeverjük a citromlével és a pálinkával, és a sűrű masszával bevonjuk a zselés felületet.

Kb. 10-12 órán át szárítsuk szobahőmérsékleten, de mielőtt megkötne teljesen, éles, forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szabjuk fel a korongot a szeleteknek megfelelően.

A meggykrémhez 1 dl befőttlében elkeverjük a pudingport.
A többi leszűrt levet felforraljuk a fahéjjal és a cukorral, hozzáöntjük a pudingos masszához, és lassú lángon, kevergetve besűrítjük.
Beleforgatjuk a magozott meggyet is, és lehűtjük.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, megkenjük vele az egyik megmaradt lapot, és hagyjuk megdermedni.
Egy kapcsos tortaformába illesztjük a csokis lapot (kb. 26 cm átmérőjű formába, mert a tészta kisebb lesz, összemegy a sütés során), rákenjük a meggykrémet, és fél órára hűtőbe tesszük.

A tejszínkrémhez a tejszínt a porcukorral, és a vaníliás cukorral habosra verjük.
A zselatint fél dl vízben, lassú lángon, kevergetve feloldjuk langyosra, a habból hozzáadunk 3-4 evőkanálnyit, amit így keverünk a nagyobb mennyiségű habhoz.
Lassan belecsorgatva a pálinkát, kemény habot verünk belőle.

A hab felét rásimítjuk a meggyrétegre, ráfektetjük a harmadik lapot, és erre kerül a maradék tejszínhab.
12 órára hűtőbe tesszük.
A dermedt torta tetejére illesztjük a ribizli-mázas lapokat.

A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és tetszés szerint díszítjük vele a torta tetejét, oldalát. Meggyszemekkel dekorálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: