2008. november 13., csütörtök

Csokimáz tortabevonó csokoládéból




Csokimáz tortabevonó csokoládéból

Hozzávalók:

10 dkg csokoládé
5 dkg vaj
pár csepp olaj

Elkészítés:


A csokoládét megpuhítjuk gőz fölött.
Mindig jó minőségű csokoládét használjunk, kakaótartalma 50 % felett legyen, és az olvasztásához tördeljük össze kis darabokra.
Lassan történjen az olvasztás, ugyanis ha túlhevítjük, összecsomósodhat (már testhőmérsékleten, 36°C – on olvad), vagy nem lesz szép fényes a felülete, matt lesz.
Teljesen száraz edényt használjunk fedő nélkül, mert ha a gőz lecsapódik, vagy csak egy csepp víz kerül bele, már tönkreteszi a csokoládénkat.

A vajat felolvasztjuk, óvatosan kissé lesütjük, hogy a víz eltávozzon belőle. A két anyagot egyneművé keverjük, hozzáadjuk az olajat,lassan ráöntjük a tortára, hogy egyenletesen fedje be, és csak az oldalát szabad késsel eligazgatni.

Vaj helyett keverhetünk a csokoládémasszához 2 evőkanál étolajat is.
Forró vízbe mártott, vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük a tortát.

3 megjegyzés:

Zsóka írta...

Soha ne tegyetek két evőkanál olajat a megolvasztott étcsokiba, mert úgy jártok,mint én. Pedig már másfél kanál olaj után már gyanút fogtam....Igaz, hogy jól kenhető és szép fényes, de nem keményedik meg.
Most itt állok egy tepsinyi ragacsos zserboval, amivel a külföldi vendégeimet akartam megkínálni.

Lengyel Anikó írta...

Én három evőkanál olajat raktam bele, megkeményedett,party tortabevonot használtam. Amikor csak kettőt raktam alig tudtam szétkenni, mert hamar kötött.

Zsóka írta...

Kösz a tapasztalatot. Egyszer "megkockáztatom" a Party használatával a "mázolást"