
Hozzávalók:
Tészta:
1 db 6 tojásos kakaós piskóta tortalap
Töltelék:
1 kg málna
2 csomag vaníliás pudingpor
kb. 3 dl tej
25 dkg Ráma margarin/ vaj
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
0.5 dl hozzáillő, bármilyen likőr
Tetejére:
2 dl habtejszín
3 dkg porcukor
1 csomag habfixáló
Elkészítés:
A málnából félreteszünk kb.25-30 szép szemet a díszítéshez.
30 dkg-ot szitán áttörünk, a maradékról óvatosan leitatjuk a nedvességet.
Az áttört málna levét tejjel felöntjük úgy, hogy 6 dl mennyiséget kapjunk, majd sűrűre főzzük vele a pudingport, és kevergetve kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral, és jó krémesre kidolgozzuk a pudinggal.
A krém 1/3 részét félretesszük a bevonáshoz.
A tortalapot két lapra vágjuk, az egyiket kapcsos tortaformába fektetjük.
A lapot meglocsoljuk likőrrel, rásimítjuk a krém felét, kirakjuk a leitatott málnával. Ismét krém következik, a másik tortalap, és likőrös locsolás.
A félretett krémmel bevonjuk, és pár órára hidegre tesszük, de legjobb, ha másnapig érlelődnek az ízek.
A formából kivesszük a tortát, a cukorral keményre vert tejszínnel, és málnaszemekkel díszítjük.
A fotón látható tortát a lányom barátnője, Anikó készítette, 22 cm- es formában.
5 megjegyzés:
Üveggolyókat gurítottam Neked! Gyere játszani:-)
Ez az első tortám amit a párom szülinapjára csináltam, de a készítése során,és az összeállítás leírásásban néhány helyen elgondolkodtam kicsit. A hozzávalókban margarin van írva, de az összeállításban meg vaj. Ezen azért is akadtam fenn egy kicsit mert a keksztekercset margarinnal csináltam elösször és nagyon kiérzett belőle. A másik, hogy az összeállításban sehol nincs, hogy mikor, és hová kell a vaniliáscsukor? Pudigpor milyen legyen? Mert Dr Oetker-eset használtam, és az 1 csomaghoz 0,5 liter tejet ír,főzéskor egyik percől a másikra besürüsödött és egy kicsit csomós is lett, és ezen már a turmixgép sem segített, én amúgy még felönöttem egy kis málnaszörpel is a krémet mert túl enyhének éreztem a málnaízt.
Üdv:Viktor
Szia Viktor!-ha szabad Tegezni:-)
A margarin helyett sokan használnak vajat, és fordítva. Én mindig margarint használok.Sok recept már eleve a két lehetőséget felsorolja, én is sokszor így teszek, úgy látszik, most nem figyeltem eléggé, és ebből adódott, amire felhívtad figyelmemet. (Javítottam.)
A lényeg, hogy bármelyik használható, kinek ízlése szerint.
A keksztekercsednél azért érezted ki jobban az ízét(feltételezem), mert valószínű, nem főzött krémmel lett elkeverve.
A vaníliás cukrot külön nem írtam ki, csak úgy, hogy a "cukrokkal", ez alatt értetem a kristály-, és a vaníliás cukrot.Bocs, ha ez így félreérthető.
A pudingpornál a Dr. Oetker a legjobb minőségű, tapasztalataim szerint.De gyengébb minőségnél sem szokott problémát okozni az állaga.
Itt 6 dl folyadékkal (málnalé+tej) kellett felfőzni, állandó keveréssel.
Amikor a pudingport krém készítéséhez főzik, kevesebb folyadékkal, általában 2-3 deciliterrel készítik az 1 csomagot, hogy sűrűbb legyen, mivel még a margarinnal/vajjal is elegyítik utána.Valószínű azért csomósodott be Neked ennyire, mert nem keverted állandóan.Amikor hűtik, akkor is ajánlatos többször átkeverni, turmixolva gond nélkül szépen simára lehet keverni a zsiradékkal.
Nem írtad, hogy a tortád milyen lett, remélem, ezektől eltekintve jól sikerült, és sikerült vele kellemes meglepetést okozni a párodnak!Szerintem biztos ügyesen elkészítetted!
Mindenesetre le a kalappal, hogy ilyen figyelmes vagy a párodhoz!
További jó sütést kívánok, bármi kérdésed lenne, válaszolok!
Üdvözlettel: Marica
Kicsit megkésve de visszatértem az oldalra. Mindenkinek nagyon ízlett a torta. Csináltam marcipánt is, hogy abból formázok rózsát, de nem lehetett kinyújtani, mert ráragadt a sodrófára. A cukorszirupos leírásoddal csináltam, meg a botmixerrel kicsit elpepesítettem, mert a ledarált madula elég darabos volt így is. Állagra jó lett, csak már a kezem melegétől is nagyon felpuhult és ragadt. De azért az is finom lett.
Egy kép a tortáról:
http://kepfeltoltes.hu/view/090226/K_p_052_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Most a következő próbálkozásom a Charlotte lesz
Üdv:Viktor
Kedves Viktor!
Gratulálok a tortádhoz, igazán ügyesen megoldottad, szép lett! :-)
A Charlotte már gyerekjáték lesz, meglátod!
Sok sikert hozzá!
Üdv: Marica
Megjegyzés küldése