2008. május 1., csütörtök

Epres túrótorta




Ha itt a tavasz, megjön az eper.
Ha megjön az eper, itt a tavasz.
És itt vannak az epres receptek….


Epres túrótorta


Hozzávalók:


5 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
7 dkg olvasztott vaj
10 dkg étcsokoládé


Krém:


25 dkg túró
10 dkg porcukor
1 citrom leve
1 csomag vaníliás cukor

0.5 dl rum
1 csapott evőkanál zselatin

3.5 dl tejszín habja
25 dkg eper


Tetejére:

1.5 dl tejszín habja
eper


Elkészítés:

A tojás sárgákat habosra keverjük a cukrokkal és pici sóval, majd a tojások fehérjének keményre vert habjába keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a vajat, és a vízfürdőben lágyra olvasztott csokoládét.

Papírral bélelt formába öntjük, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kisütjük, kb. 45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük!

A kihűlt tortalapot három részre vágjuk.

A túrót kikeverjük a cukrokkal, a rummal, a citromlével. A tejszín felvert habjához keverjük a kevés vízben, kis lángon feloldott, langyos zselatint, majd beleforgatjuk a túróba.

Az egyik piskótalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, a krém felét elsimítjuk rajta, megszórjuk eperdarabokkal, rátesszük a következő lapot, és ugyanígy járunk el.

Tetejére helyezzük a harmadik lapot, tejszínhabbal vonjuk be, és eperrel díszítjük.

A képen lévő tortát a lányom barátnője, Anikó készítette!

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Nem igazán értem, hogy a képen látható torta oldala babapiskótával van kirakva,és erről a recepet leírásánál szó sem esik, és azon a képen sem látszik, ami csaka szelet tortát mutatja. Most akkor ez hogy van?

mariam írta...

Kedves Tölgyesiné!
A nagy fotó (babapiskótás, málnás charlotte) a honlap fejlécének a fotója, bármelyik oldalt megnyitják, az a fotó akkor is látszik.
A recepthez tartozó kép az "Epres túrótorta" cím alatti fotó.
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Kedves Marica!

gondoltam megpróbálom ezt a tortát a férjem szülinapjára, nem látom viszont a tésztájában a sütőport...az nem kell bele? anélkül nem fog megnőni a tészta szerintem...

üdv

Tünde

mariam írta...

Szia Tünde!
A recept egészen biztosan nem ír sütőport, de ha megnyugtat, nyugodtan tehetsz bele. Sokan tesznek a sima piskótába is a biztonság kedvéért, pedig abba sem kell.
Ha teszel hozzá kb. fél csomaggal, ártani nem fogsz vele az biztos, és téged is megnyugtat.
Üdv: Marica

ibalogh írta...

Szuper lett, nem kell bele sütőpor, így is a duplájára kelt, elég a tojáshab.
Gratulálok az oldalhoz, kösz a recepteket.

mariam írta...

Köszönöm a dicséretet Ildikó, nagyon örülök, hogy tetszett a recept!:-)