2008. április 3., csütörtök

Spanyol narancstorta


Spanyol narancstorta


Hozzávalók:

Tészta:

22 dkg liszt
5 dkg cukor
csipetnyi só
11 dkg hideg vaj
1 tojássárgája

Krém:

4 db narancs
7 dkg apróra vagdalt kandírozott narancshéj
6 tojássárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál narancslikőr

1.5 dl tejszín

Elkészítés:

Az omlós tésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk, fél órára hideg helyre tesszük, majd kinyújtjuk, és egy pitetorta-formába igazítjuk. (Ha nincs ilyen formánk, tortaforma is jó, 2-3 cm-es peremet készítsünk a tésztának.)

A tésztát sütőpapírral kibéleljük, babot szórunk rá (hogy ne púposodjon fel a tészta), és előmelegített sütőben, 180°C-on, 10 percig elősütjük.
A papírt és a babot eltávolítjuk a sütést követően.

A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, 1 narancs kifacsart levével, és a likőrrel jól kikeverjük.
A tejszínt ízesítjük két narancs reszelt héjával, hozzáadjuk a kandírozott darabkákat, és elkeverjük az előző tojásos krémmel.

A krémet a tésztára simítjuk, visszatesszük a sütőbe, a hőmérsékletet 160 °C-ra levesszük, és további 45 percig sütjük, míg a massza szépen átsül.

A maradék narancsot lehéjazzuk, cikkekre vágjuk, és körberakosgatjuk a szeletekkel a torta tetejét.

Készíthetjük úgy is, hogy 1-2 evőkanál pirított fenyőmaggal megszórjuk, 2 evőkanál porcukrot szitálunk rá, és pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a cukor karamellizálódjon.

Forrás: Meglepetés képesújság egy régi kiadása (?)

2 megjegyzés:

Nóri írta...

Szia!
Megtetszett a recept, és szombaton elkészíteném, de a tejszínt csak simán belekeverem, vagy előtte felverem habbá??
Köszönöm a segítséget: Nóri

Receptgyűjtő írta...

Szia Nóri!
A tejszínből nem kell habot verni, úgy kell használni.
Üdv: Marica