2008. április 4., péntek

Francia gesztenyetorta


Francia gesztenyetorta

Hozzávalók:


Tészta:


1 db 6 tojásos kakaós tortalap
5 dkg baracklekvár
2 evőkanál barackpálinka (mással is pótolható)

Töltelék:

40 dkg gesztenyemassza
0.5 dl rum
3 tojássárgája
8 dkg porcukor
2.5 dl tejszín habja


Tetejére:

10 dkg gesztenyemassza
1.5 dl tejszín habja


Elkészítés:


A piskótát 2 lapra vágjuk, és mindkét lapot megkenjük felforrósított, átszűrt, pálinkával kevert lekvárral, majd hagyjuk kissé megszikkadni.

A krémhez a tojások sárgáit a cukorral gőz fölött összesűrítjük, robotgéppel habosra keverjük a gesztenyemasszával, rummal ízesítjük, végül beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját.

Az egyik tortalapot a formába helyezzük a lekváros felével felfelé nézve, rásimítjuk a krém egyharmad részét. Ráfektetjük a másik lapot, szintén felfelé nézzen a lekváros oldala, erre kerüljön a krém másik harmada.

Amikor már hűvös helyen kellőképpen megszilárdult a töltelék (legjobb másnapig pihentetni), levesszük a forma karimáját, tálcára csúsztatjuk a tortát, és az oldalát is megkenjük a maradék krémmel, amelybe előzőleg belekeverünk 2-3 evőkanál tejszínhabot, hogy lazább, kenhetőbb legyen.

Tetejét tejszínhabbal díszítjük gesztenyével, és egy kis csokireszelékkel.

4 megjegyzés:

falcsy írta...

Kedves Marica!
Kérlek segíts nekem, anyukámnak szeretném megsütni ezt a tortát és nem világos, hogy mikor kell a tojásos masszához hozzákeverni a gesztenyemasszát. Hidegen vagy melegen? Köszönöm a segítségedet.
Az előző héten elkészítettem a meggyes charlotte tortát, osztatlan sikert aratott, amit köszönök Neked.
Üdv: Falcsy

Receptgyűjtő írta...

Szia Falcsy!
Örülök, hogy tetszett a meggyes torta, és sikert aratott! :-)
A tojásos masszához mindjárt még melegen hozzá lehet keverni a gesztenyepürét, a pürétől és a rumtól úgyis le fog hűlni a massza.
Sok sikert!Üdv: Marica

Bertalan írta...

Szia Marica!
Köszönöm a segítségedet, nagyon finom lett a torta. hatan nekiültünk és 1/2 óra alatt elpusztítottuk.
Majd teszek fel mindkét tortáról képet...
Szép napot!
Üdv: Falcsy

Receptgyűjtő írta...

Szia Falcsy!
Örülök, hogy ilyen sikeres lett a tortád! Hiába, a legjobb minősítés, ha legrövidebb idő alatt nem marad belőle!!! :-)
Üdv: Marica