2008. március 26., szerda

Piskótatekercs-lap készítése

Piskótatekercs-lap készítése


Hajlékony, tekercsnek alkalmas tésztalapot más arányokkal készítsünk, mint a sima piskótatésztának valót.

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
csipetnyi só

10 dkg cukor

8 tojássárgája
8 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő

Elkészítése:

A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felverjük, a cukorral kemény habot készítünk belőle, egyenként adagoljuk hozzá a tojások sárgáit, s a végén a keményítővel elkevert, szitált lisztet szórjuk hozzá. Az eljárás ugyanaz, mint a sima piskótánál. (Leírása: „Piskóta tortalap készítése” címszó alatt.)

Nagyobb méretű (kb. 30 x 40 cm - es) tepsi aljára sütőpapírt teszünk, elterítjük rajta a tésztát, s előmelegített, forró sütőben kb.10 perc alatt kisütjük.



Egy konyharuhát megszórunk liszttel, szépen óvatosan ráfordítjuk a lapot, a papírt lehúzzuk róla, s egy benedvesített másik konyharuhával letakarva kihűtjük, majd ezután töltjük meg, s a konyharuha segítségével tekerjük fel.



A másik módja, ha rögtön feltekerjük a tésztát, úgy takarjuk le a nedvesített konyharuhával, s hagyjuk kihűlni.
A tészta feltekeréséhez sütőpapírt is
használhatunk, lehetőleg jó minőségű legyen.




Ha lekvárral készül, akkor nem kell várni a kihűlésig, rögtön még forrón kenjük meg.
Amennyiben zsiradékot tartalmaz a krém, akkor kihűlés után készítsük el, óvatosan kitekerve a lapot, majd visszaigazítva tekercsnek.




A tekercsből készíthetünk fatörzs-tortát:








A tekercs készítésnek videóját is megtekinthetjük!

Másik recept:

Hozzávalók:

5 tojás
5 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt – azért kevesebb a cukortól, hogy könnyebben lehessen felcsavarni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, és 200 °C -os forró sütőben kb. 10 perc alatt gyorsan sütjük ki a tésztát, hogy ne száradjon ki, és jól lehessen tekerni.
Ha a tészta teteje rugalmas és készre sült, lisztezett deszkára borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.
Amennyiben lekvárral készítjük, még melegen kenjük meg, és felcsavarjuk.
A papírba visszacsomagolva hagyjuk teljesen kihűlni, és utána szeleteljük.

Amennyiben kakaós tésztát készítünk, 2 csapott evőkanál kakaóport adunk hozzá, a liszttel elkeverve.

9 megjegyzés:

Brigitta írta...

Szia Marica!
Meg szeretném köszönni ezt a receptet,mert amióta próbálkozom tekercset sütni,ez az egyetlen ami sikerült,bár annyi bajom azért lett vele,hogy elrepedt több helyen.Szerinted miért? Főztem,miközben sült,és nem rögtön tekertem fel, kicsit hült már.Ez lehet az oka? Nekem mindig mumus a tekercs,a sima piskóta viszont mindig sikerül.Ezért is próbáltam ki a Te recidet,és állagra,meg ízre nagyon is jó,csak ez a szétrepedés keserít el mégis.Olyan jó lenne többször sütni,de mindig elveszi a kedvemet,hogy valami nem sikerül.Máskor tettem rá én is vizes ruhát,és olyan ragacsos lett,hogy ki kellett dobjam.Ha vannak ezen leírtakon kívül még jó tanácsaid,szívesen venném.Bár így is elég "szájbarásósan" leírtad,de úgy szeretném,ha nekem is olyan szép lenne,mint itt a képeken.
Előre is köszi,és bocs a litániáért!:))

Receptgyűjtő írta...

Szia Brigi!
Valószínű az a baj, hogy hagytad hűlni.
Remélem megnyugtat, hogy nekem is sok minden másképpen sikerül, mint ahogy szeretném.Ilyenkor kissé átalakítom a receptet ahhoz, hogy a hiba takarva legyen.
Nem mondom, hogy nem bosszant egy kicsit, de elég hamar átlépem a problémát. :-)
További sok sikert kívánok, és ne vedd a lelkedre, ha valami nem lesz tökéletes! A legközelebbi jobb lesz!
Különben is, a külső dekoráció csodákra képes! :-)
Üdv: Marica

Brigitta írta...

Szia Marica!
Köszönöm a bíztatást,nem az a feladós fajta vagyok,sok tortát készítek,még megrendelésre is,de ez bitang nem akart sikerülni.:))Azért elfogyott ám,jó kis áfonya lekvárral töltöttem,és morzsa sem maradt.
Legközelebb jobban figyelek,köszönöm.
Üdv! Brigitta

Receptgyűjtő írta...

Biztos finom lehetett az áfonyalekvárral!
Nagyon ügyes vagy, ha megrendelésekre is dolgozol!:-)
Üdv: Marica

Brigitta írta...

Szia Marica!
Szeretném kérdezni,hogy ha kakós tekercset készítek a liszet mekkora arányban váltsam kakaóval? És muszáj ennyi sárgát tenni a tésztába úgy általában?
Előre is köszönöm!
Üdv:Brigitta /Íny-csiklandozó/

mariam írta...

Szia Brigitta!
Hozzáírtam még egy receptet, amihez nem kell annyi sárgája.
Én egyébként a sima piskóta tésztájából is szoktam tekercset csinálni.
Sok sikert! :-)
Marica

Brigitta írta...

Köszönöm!

Vali írta...

Szia!
Életem első olyan piskóta tekercsét készítettem el a Te recepted alapján, ami nem repedt el. Köszönöm Neked ezt a kitűnő receptet.

mariam írta...

Szia Vali!
Örülök, hogy jól sikerült! :-)