2008. március 20., csütörtök

Narancsos sajttorta





Narancsos sajttorta

Hozzávalók:

Tészta:

22 dkg durvára darált háztartási keksz
10 dkg lágy vaj

Töltelék:

50 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
3 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg porcukor
13 dkg tejföl
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
½ citrom leve
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só


Szirup:

5 db szép, nagy narancs
4 púpozott evőkanál cukor

Elkészítés:

A kekszet keverjük el a vajjal, egyenletesen nyomkodjuk a tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe min. kb. 5-6 percre, hogy megdermedjen. Kemény tészta lesz belőle.

Kapcsoljuk be a sütőt, hogy mire végzünk, 180-200°C-os legyen.

A narancsokat hámozzuk meg, és a gerezdeket centrikusan filézzük ki, a kicsorgó levet és a filéket egy tálkában fogjuk fel. A narancs héjának nagy részét, fehér rész nélkül vágjuk nagyon vékony csíkokra.

A töltelék hozzávalóit keverjük össze.

A sziruphoz felhevített serpenyőben karamellizáljuk a cukrot.
Amikor már kezd sötétedni, csorgassuk bele a narancslevet (nagyon fog sisteregni!), adjuk hozzá a narancsfilék felét, és a narancshéjat. Ha túl sűrű lenne, egy kis vizet önthetünk hozzá. Amikor kezd beforrni, és már szirupos, akkor tegyük bele a maradék filéket. Most gyorsan vegyük ki a formát a hűtőből, a szirupot egyengessük el a tésztán, és óvatosan simítsuk rá a tölteléket.
Tehetünk a töltelékbe gyümölcsdarabokat vagy mazsolát, kisebb, darabolt aszalványokat, ezeket forgassuk meg előtte lisztben, hogy ne süllyedjenek le a töltelékben.
A sütő aljába tegyünk gáztepsiben jó sok lobogva forró vizet, annyit, hogy nem szabad elforrnia sütés közben.
Süssük kb. 50 percig, vagy amíg a teteje enyhén barnulni nem kezd. A torta szépen meg fog nőni, de ha kivesszük, összeesik egy kicsit.
Legalább 1 napig hagyjuk a tortát pihenni a hűtőben, hogy ízei összeérjenek. Tálaláshoz adhatunk hozzá narancs (vagy amilyen gyümölcsöt még használtunk) öntetet, amit a tányéron a szeletekre rácsorgathatunk.

Az eredeti recept és a fotó forrása: Lakáskínálat/Konyhatündér oldalán található.

Narancsöntet

Hozzávalók:

3 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
2 narancs reszelt héja
2 dl tej
1 narancs leve

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig, habosra keverjük, hozzáadjuk a narancshéjat, felengedjük meleg tejjel, és gőz fölött addig verjük, míg be nem sűrűsödik.
Levesszük a tűzről, és belekeverjük a narancs szűrt levét.

6 megjegyzés:

PetoniaB írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
PetoniaB írta...

Sziasztok !
Azt szeretné megkérdezni, hogy ez mekkora torta alapanyaga ? Anyukámnak szeretnék csinálni, csak kicsi tortaformába, mennyi alapanyag kéne hozzá úgy arányban ?? ( először csinálom ) :D köszi :)

mariam írta...

Szia!
Kb. 24-26 cm átmérőjű formához való adag.Ha jóval kisebb a formád, arányítva lehet csökkenteni a mennyiséget,- vagy pedig magasabb torta lesz a végeredmény, ami nem nagy baj.
Sok sikert, és kellemes hétvégét!:-)

PetoniaB írta...

Nagyon szépen köszönöm !:) Neked is !Ma megsütöm a végeredményt leírom :D

PetoniaB írta...

Hát egy hónappal utána írom elnézést ! :D Fenomenális lett ! :D Nagyon ízlett mindenkinek ! Anyukám nagyon örült neki ! :D
Nagyon szépen köszönöm a receptet ! :D

mariam írta...

Örülök, hogy sikered volt vele, és ízlett a családnak!:-)