
A receptet a Fűszer és Lélek oldaláról vettem le, az Eszter beleegyezésével.
A fotók a lányom munkáját örökítik meg, ő pudingot készített hozzá.
Hozzávalók:
21 dkg kristálycukor
2,4 dl víz
8 dkg vaj
16 dkg cukrozott sűrített tej (tubusos)
18 dkg liszt
6 db tojás
3 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A cukrot egy lábosban aranysárgára karamellizáljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a vizet, és elkeverjük a vajjal. Félretesszük hűlni.
A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a kihűlt karamellhez, belekeverjük a sűrített tejet, és a szódabikarbónás lisztet is.
Meglehetősen híg állagú tésztát kapunk, ezért jobb, ha nem kapcsos tortaformát használunk, hanem pl. egy jénai edényt, amit nem kell sem kikenni, sem lisztezni.
Tíz percet pihentetjük.
Előmelegített, 180 °C - os sütőben egy óra alatt megsütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.

Ez a torta eredetileg Indonéziából származik, de a malájok is nagyon gyakran sütik, a nevével ellentétben se méz, sem lép nem kell bele, küllemre mégis nagyon hasonlít a lépes mézre.
A recepthez fűzött javaslatok alapján jól illene hozzá valamilyen öntet, vagy pl. vanília fagylalt. Volt, aki fahéjjal ízesítette, lekvárral kente meg a tetejét, és csokimázzal vonta be, legnagyobb megelégedésére nagyon finom eredménye lett!

2 megjegyzés:
Szia!
Nagyon tetszenek a receptjeid. Néhányat kimentettem, ha nem gond. Most ezt a lépesméz tortát szeretném kipróbálni. Az lenne a kérdésem, hogy illik-e hozzá csoki máz? Arra gondoltam, hogy a tetejére csorgatnék abból is. Szerintem jól mutatna rajta. Köszönettel: Réka
Szia Réka! :-)
Köszönöm a dicséretet!
Elég édes ez a süti, ha csokimázat szeretnél csorgatni rá, akkor a keserű csokiból tudnám elképzelni.
Megjegyzés küldése