Flódnitorta Tészta: 1-1.5 dl fehér bor 50 dkg liszt 25 dkg Ráma margarin 10 dkg cukor 3 tojássárgája Máktöltelék: 25 dkg őrölt mák 2 dl fehér bor 8 dkg mazsola 20 dkg cukor 2 evőkanál baracklekvár reszelt narancs-, vagy citromhéj Diótöltelék: 25 dkg őrölt dió 20 dkg cukor 2 dl bor 8 dkg mazsola 1 szelet reszelt csokoládé Almatöltelék: 1.2 kg alma 15 dkg cukor 1 dl bor 1 citrom reszelt héja 5 dkg zsemlemorzsa ½ kávéskanál fahéj 1 üveg szilvalekvár kenéshez: 1 db tojás Elkészítés: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a tojás sárgákkal, a cukorral és kevés borral könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Letakarva legalább fél órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd 5 cipóra osztjuk. Lisztezett deszkán kb. 26 cm átmérőjű körökre nyújtjuk a cipókat, a tortakarikát ráfektetjük a tésztákra, és körbevágjuk. A leeső részeket az 5. cipóhoz gyúrjuk, ebből lesz a torta alsó lapja, ennek kicsit vastagabbnak kell lennie. 3 lapot sütőpapírral bélelt tepsin, villával megszurkálva, előmelegített sütőben, közepes lángon, 180 °C – on, kb. 10 perc alatt elősütünk. A máktöltelékhez a cukrot a borral felforraljuk, a mákot belekeverjük, a mazsolát, narancshéjat is hozzáadjuk, és a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket szintén felfőzzük a cukros borban, utána adjuk hozzá a mazsolát, és a csokit. A tisztított, reszelt (vagy vékonyra szeletelt) almát a cukros borban megpároljuk, ízesítjük, hozzáadjuk a morzsát (a töltéshez ne maradjon leve, inkább szűrőn csorgassuk le, és adjuk a diós töltelékhez). Valamennyi tölteléket teljesen hűtsük le felhasználáshoz! A kapcsos tortaformát margarinnal kikenjük, morzsával meghintjük, és a vastagabb nyers lappal az alját kibéleljük. A máktölteléket belesimítjuk, egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Az almát a lapra kenjük, erre kerül a diótöltelék, ismét tésztalap, szilvalekvár, tészta, amelyet felvert tojással átkenegetünk, és villával megszurkálunk. Előmelegített sütőben, 170 °C- on sütjük ki, kb. 50 perc alatt. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. Amennyiben a lapokat nem sütjük elő, a sütési idő hosszabb, 150 °C- on kb. másfél óra. A formában hagyjuk kihűlni, csak másnap kínáljuk. A torta oldalát késsel meglazítjuk a karima mentén, úgy vegyük le a karimát. Tetejét porcukorral meghintjük. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése