2008. március 20., csütörtök

Flódnitorta


Flódnitorta

Tészta:

1-1.5 dl fehér bor
50 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
3 tojássárgája


Máktöltelék:

25 dkg őrölt mák
2 dl fehér bor
8 dkg mazsola
20 dkg cukor
2 evőkanál baracklekvár
reszelt narancs-, vagy citromhéj

Diótöltelék:

25 dkg őrölt dió
20 dkg cukor
2 dl bor
8 dkg mazsola
1 szelet reszelt csokoládé


Almatöltelék:

1.2 kg alma
15 dkg cukor
1 dl bor
1 citrom reszelt héja
5 dkg zsemlemorzsa
½ kávéskanál fahéj


1 üveg szilvalekvár
kenéshez: 1 db tojás

Elkészítés:


A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a tojás sárgákkal, a cukorral és kevés borral könnyen nyújtható tésztát gyúrunk.
Letakarva legalább fél órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd 5 cipóra osztjuk.

Lisztezett deszkán kb. 26 cm átmérőjű körökre nyújtjuk a cipókat, a tortakarikát ráfektetjük a tésztákra, és körbevágjuk. A leeső részeket az 5. cipóhoz gyúrjuk, ebből lesz a torta alsó lapja, ennek kicsit vastagabbnak kell lennie.

3 lapot sütőpapírral bélelt tepsin, villával megszurkálva, előmelegített sütőben, közepes lángon, 180 °C – on, kb. 10 perc alatt elősütünk.

A máktöltelékhez a cukrot a borral felforraljuk, a mákot belekeverjük, a mazsolát, narancshéjat is hozzáadjuk, és a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A diótölteléket szintén felfőzzük a cukros borban, utána adjuk hozzá a mazsolát, és a csokit.

A tisztított, reszelt (vagy vékonyra szeletelt) almát a cukros borban megpároljuk, ízesítjük, hozzáadjuk a morzsát (a töltéshez ne maradjon leve, inkább szűrőn csorgassuk le, és adjuk a diós töltelékhez).
Valamennyi tölteléket teljesen hűtsük le felhasználáshoz!

A kapcsos tortaformát margarinnal kikenjük, morzsával meghintjük, és a vastagabb nyers lappal az alját kibéleljük.
A máktölteléket belesimítjuk, egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk.

Az almát a lapra kenjük, erre kerül a diótöltelék, ismét tésztalap, szilvalekvár, tészta, amelyet felvert tojással átkenegetünk, és villával megszurkálunk.

Előmelegített sütőben, 170 °C- on sütjük ki, kb. 50 perc alatt.
Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen.

Amennyiben a lapokat nem sütjük elő, a sütési idő hosszabb, 150 °C- on kb. másfél óra.

A formában hagyjuk kihűlni, csak másnap kínáljuk. A torta oldalát késsel meglazítjuk a karima mentén, úgy vegyük le a karimát.
Tetejét porcukorral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések: