2008. február 8., péntek

St. Honore torta

St. Honore torta

Hozzávalók:

Habos alap:

4 tojásfehérje
pici só
20 dkg cukor
½ dkg vaníliás cukor

Fánktészta:

1 dl víz
5 dkg vaj
8 dkg liszt
2 tojás

Krém:

5 dkg étkezési keményítő
4 tojás sárgája
5 dl tej
8 dkg cukor
½ dkg zselatin
½ dl víz
1 dkg vaníliás cukor
2 dl tejszín
6 cl likőr (pl. narancs)

Díszítés: pirított mandulaforgács

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. A sütőt 100°C-ra melegítjük, a tortaformát sütőpapírral kibéleljük, a habot egyenletesen elterítjük rajta. Betesszük a sütőbe, és kb. 5 óra alatt megszárítjuk.

A vajat a vízzel és a sóval felforraljuk, a lisztet hozzáadva simára keverjük, majd levesszük a tűzről, és a két tojást külön-külön alaposan belekeverjük.

A sütőt 200 °C - ra előmelegítjük, a tésztából kis gömböket formázunk, és 15 perc alatt kisütjük a kis fánkokat.

A keményítőt kevés tejjel és a tojás sárgákkal kikeverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk, óvatosan felöntjük vele az előbbi masszát, és sűrűre főzzük. A krémet időnként megkevergetve kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt krémmel összekeverjük, hozzáadjuk a likőrt. A zselatint lassú tűzön, kevergetve feloldjuk a vízben, és langyosan a krémhez keverjük. A krémet a kihűlt hablapra nyomjuk nyomózsákkal (vagy egyenletesen elsimítjuk rajta), és a fánkocskákkal körberakjuk.

Az oldalára is kenjünk a krémből, és mandulaforgáccsal díszítsük.

Forrás: mitsussek.hu


Fotó: Stock

Nincsenek megjegyzések: