2008. február 1., péntek

Somlói torta


Somlói torta

Hozzávalók:

1 db 8 tojásos piskótatorta

Cukorszirup:

15 dkg cukor
2 dl víz
0,5 dl rum

Krém:

3 tojás
2 csomag csokoládé ízű pudingpor
15 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor

5 dl tej

Szóráshoz:

10 dkg mazsola
10 dkg darált dió

Díszítésre:

3 dl tejszín habja
kakaópor

Csokoládéöntet:

2,5 dl tej
2.5 dl víz
4 dkg kakaópor
½ csomag csokoládé ízű pudingpor
25 dkg cukor

0,5 dl rum

Elkészítés:

A kristálycukrot, a tojások sárgáit, és a pudingport a tejjel sűrűre főzzük. A tojásfehérjét felverjük, a porcukorral kemény habot készítünk belőle, majd a pudinggal óvatosan összeforgatjuk.
A sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk, és hozzáadjuk a rumot.
Az öntethez az adalékokat felfőzzük, csomómentesre keverjük, és rummal ízesítjük.

A piskótát 3 lapra szeljük, a krémet is három részre osztjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük krémmel, rászórjuk a mazsola és a dió felét, s befedjük a második lappal. Ismét cukorszirup, krém, dió, mazsola, végül a harmadik lap. Megöntözzük a sziruppal, a maradék krémet rásimítjuk.

Hideg helyre tesszük, legjobb, ha másnapig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Tetejét tejszínhabbal, szitált kakaóporral díszítjük, és a csokiöntettel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: