
Deáktorta
Hozzávalók:
8 tojás
25 dkg Ráma margarin
25 dkg porcukor
csipetnyi só
25 dkg hámozott, őrölt mandula
25 dkg liszt
½ csomag sütőpor
25 dkg Ráma margarin
25 dkg porcukor
csipetnyi só
25 dkg hámozott, őrölt mandula
25 dkg liszt
½ csomag sütőpor
Töltelék: ribizli, vagy málnalekvár
Tetejére:
étcsokoládés tortabevonó
10 szem egész mandula
mandulaforgács
10 szem egész mandula
mandulaforgács
Elkészítése:
A csipetnyi sóval ízesített margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáit, egyenként jól keverjük el. Ebbe a masszába forgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját, a sütőporos, szitált lisztet, és a mandulát.
Sütőpapírral bélelt tortaformában, előmelegített sütőben, mérsékelt lángon, 170 °C - on kisütjük. Rácson kihűtjük, majd két lapra szeljük.
Az alsó lapot megkenjük ribizli vagy málnalekvárral, és a másik lappal befedjük. Csokoládémázzal vonjuk be, és mandulával díszítjük.
És álljon itt a (remélhetőleg) eredeti recept:
Hozzávalók:
(23 cm-es formához)
6 tojás
17 dkg cukor
7 dkg olvasztott vaj (vaj legyen!)
7 dkg darált mandula
2.5 dkg (baba)piskótamorzsa
7 dkg liszt
Krém:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
1 dl erős feketekávé
Bevonat:
10-15 dkg tortabevonó csokoládé
3-4 evőkanál piskótamorzsa
Elkészítés:
A tésztához a tojások fehérjét felverjük, apránként hozzáadva 12 dkg cukrot, kemény habot készítünk.
A tojások sárgáját kikeverjük 5 dkg cukorral.
A két masszát óvatosan összeforgatjuk, és hozzáadjuk a mandula, a liszt, és a piskótamorzsa keverékét.
Végül az olvasztott vajat csorgatjuk hozzá.
A masszát kikent, lisztezett formába simítjuk (vagy sütőpapírral bélelt formába), és előmelegített, közepesen forró sütőben kb. 35 perc alatt kisütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük!
A kihűlt tésztát 3 lapra vágjuk.
A krémhez a vajat a cukorral jó habosra keverjük, lassacskán belecsorgatjuk a kávét, és alaposan kikeverjük.
A krém úgy is készülhet, hogy a forró kávéban feloldjuk a cukrot, majd folyamatos keverés mellett, nagyon óvatosan, lassan csorgatjuk a habosított vajhoz.
A krémet úgy osszuk el, hogy a töltéshez is elég legyen, és a külső bevonáshoz is.
A tortabevonó csokoládéval bevonhatjuk teljesen is, vagy pedig ráreszelhetjük a tetejére.
Az oldalát piskótamorzsával hintjük meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése