2008. február 10., vasárnap

Bajor körtetorta

Bajor körtetorta

Hozzávalók:

1 db 2-3 tojásos, vékony piskóta tortalap

4 tojássárgája
8 dkg cukor
3 dl tej
½ rúd vanília (vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 evőkanál zselatinpor
2 db kockára vágott körtebefőtt (vagy friss gyümölcs)
1,5 dl körtepálinka
5 dl tejszín

Bevonat:

20 dkg étcsokoládés tortabevonó
2 evőkanál olaj

Díszítéshez: csokoládéforgács

Elkészítés:

Amennyiben nem befőttet használunk, a gyümölcsöt kb. 2 dl cukros, fahéjjal ízesített vízben megpároljuk, és lehűtjük.

A tojások sárgáit a cukorral fehéredésig verjük, lassan hozzáöntjük a felforralt, még meleg tejet, kis lángon sűrűre főzzük a vaníliarúddal (de csak forrpontig, mert összeugrik a tojás), majd levesszük a tűzről. A vaníliát kivesszük, vagy ha vaníliás cukrot használunk helyette, azt most keverjük bele.

Közben a kevés vízbe áztatott zselatint 1-2 evőkanál forró krémmel elkeverjük, és így feloldva adjuk a többi krémhez. Időnként megkeverve kihűtjük.

A krémbe keverjük a körtedarabokat, a pálinkát, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.

Egy kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk, beleöntjük a masszát, és ráhelyezzük a piskótalapot. Hűtőbe tesszük másnapig, majd tálaló tálcára borítjuk vigyázva, a fóliát pedig lehúzzuk.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, elegyítjük az olajjal, és bevonjuk vele a tortát.
Csokiforgáccsal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: