2008. január 8., kedd

Kugler torta

Kugler Henrik (1830–1904) a múlt század közepétől Budapest neves cukrásza volt. Először a József téren, majd 1870-től a mai Vörösmarty téren állt külföldön is ismert cukrászdája – melyet 1884-től társával, a svájci származású Gerbeaud Emillel vezetett. Tortája a kor kedvelt, keresett édessége volt.

Kugler torta

Hozzávalók:

Tészta:

1 evőkanál zsemlemorzsa

25 dkg hámozott, darált mandula

7 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

10 dkg porcukor


Krém:

12,5 dkg Ráma margarin

10 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

0,5 dl meleg víz

10 dkg étcsokoládé


Tetejére:

reszelt csokoládé, vagy csokiforgács

Elkészítés:

A tésztához a porcukrot a vaníliás cukorral összeforgatjuk, a tojások sárgájával 4-5 perc alatt habosra keverjük, majd a mandulát és a zsemlemorzsát is hozzáadjuk.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a tojásos masszába forgatjuk.
Egy kikent, kb. 23 cm átmérőjű tortakarikába simítjuk, és közepesen forró sütőben, 180 °C-on kb. 30 perc alatt szép világosra sütjük tűpróbáig.
Ha kihűlt, 2 lapra szeljük.

Az étcsokoládét összetörjük kisebb darabokra, a vizet, a porcukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Kevergetve 2-3 perc alatt simára főzzük.
A puha margarint habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a kihűlt csokoládés krémet.

A tortát megtöltjük, az oldalára és a tetejére is jusson a krémből.
Reszelt csokoládéval, vagy csokiforgáccsal díszítjük, hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük.

A torta receptjét a Rama.hu receptjei között találtam.

Nincsenek megjegyzések: