2008. január 24., csütörtök

Barackos túrótorta



Barackos túrótorta

Hozzávalók:


15 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
csipetnyi só
1 tojás
7 dkg cukor
10 dkg hideg vaj
1 csomag vaníliás cukor


Töltelék:

50 dkg áttört túró
20 dkg cukor

0.5 dl olaj
2 tojás
10 dkg vaníliás pudingpor

1.5 dl tej
1.5 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj


Tetejére:

10 dkg barackbefőtt / idényben friss gyümölcs
5 dkg szeletelt mandula


Elkészítés:

A sóval, sütőporral kevert szitált lisztet a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, tojással, cukorral összeállítjuk, fél órára hidegre tesszük.
Kikent, lisztezett tortaforma aljába igazgatjuk a tésztát, majd megszurkáljuk villával.
Előmelegített, sütőben, 200 °C- os sütőben 10 percig sütjük.


Közben a túrót elkeverjük az olajjal, a tojások sárgájával, a pudingporral, a cukrokkal, hozzáadjuk a tejet, a citromhéjat, majd óvatosan, hogy ne törjük, beleforgatjuk a tojásfehérjék, és a tejszín keményre vert habját.

A krémet az elősütött tésztára simítjuk, tetejét kirakjuk barackokkal, és megszórjuk mandulaforgáccsal. Visszatesszük a sütőbe, s valamivel mérsékeltebb lángon, 180 °C – on, kb. 60 percig sütjük. 
Ha megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, és nyitott ajtónál tartsuk benn a süteményt még 20 percen keresztül, s csak akkor vegyük ki a formából.




2 megjegyzés:

ancsamaca írta...

Elkészítettem, rég vágytam már egy ilyen tortára. Finom lett, de szerintem a töltelékben sok a tej, az egy kicsit folyós lett.Vagy az alapanyagaink különbözők? Köszönöm a receptet!

mariam írta...

Szia Ancsa!
Gondolom, alapanyagtól is függ.
A túrók között sajnos sok szerintem a silány minőségű, én is időnként rosszul választok, aztán a végeredmény sínyli meg.
Kihűlés után nem lett kötöttebb a töltelék? Mert melegen, langyosan biztosan lágyabb, és kihűlés után szilárdabb lesz.
Üdv: Marica