2008. január 5., szombat

Almatorta (omlós)

Almatorta (omlós)

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt
13 dkg Ráma margarin
8 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
½ csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
1 tojássárgája

Töltelék:

1,5 kg alma
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
4 dkg durvára vagdosott dió
8 dkg darált dió
2 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

Az omlós tésztához elmorzsoljuk a sütőporos lisztet a felkockázott margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

A töltelékhez a reszelt almát a cukorral, citromhéjjal lassú tűzön, kevergetve krémesre pároljuk, addig, míg leve is elfő, majd hagyjuk kihűlni. Ezután keverjük bele a vaníliás cukrot, a fahéjat, és a pudingport.

A tésztát kb. 34-35 cm kerek lapra nyújtjuk, s egy kikent, 28 cm átmérőjű tortaformába igazítjuk, úgy, hogy pereme is legyen, majd villával megszurkáljuk.
Megszórjuk a darált dióval, tetejére simítjuk az almapépet, végül meghintjük a durvára darabolt dióval.

Előmelegített sütőben, 200 °C - on, kb. 45 percig sütjük. Ha gyorsan pirulna, csökkentsük le a hőt.
Tálaláskor fahéjas porcukorral hintjük meg.

Nincsenek megjegyzések: