2007. december 19., szerda

Tiramisu torta 2.

Tiramisu torta 2.

Hozzávalók:

Piskóta tortalap:

3 tojás sárgája
18 dkg porcukor
6 evőkanál víz
15 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna

babapiskóta

Krém:
25 dkg mascarpone sajt
4 db tojás sárgája
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl habtejszín
1,5 dkg zselatin

1 dl víz
1 dl kávé
mandula likőr

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, lassacskán beleadagoljuk a vizet, majd a szódabikarbónás, szitált lisztet, s alaposan kidolgozzuk. A végén beleforgatjuk a tojások fehérjének kemény habját is. Kisütjük a tortalapot, és lehűtjük.

A krémhez a tojásokat kikeverjük a cukrokkal, belekeverjük a sajtot, a kemény habbá vert tejszínt, s a kis lángon kevergetve, vízben feloldott, langyos zselatint, majd a kávé felét, és 1-2 kanál likőrt.
A piskótát két lapra szeljük, megkenjük a krém felével, egy sor babapiskótát teszünk rá, meglocsoljuk a többi kávéval, és likőrrel.
Erre kerül a krém másik fele, és a felső piskótalap.
Kívülről is bevonjuk, hűtőbe tesszük, és ha megdermedt, jó alaposan szitával megszórjuk kakaóporral.

2 megjegyzés:

Brigitta írta...

Szia Marica!
Én is ilyen tortát készülök sütni,egy kis segítségre lenne szükségem.
Így gondoltamm,hogy piskótalapot sütök,úgy 4 tojásból egy 26cm-es kerek formában.AZ technika ue.lenne,de én nem szoktam tejszínt tenni a sajtba.Megfőzöm gőz felett a tojások sárgáját,a porcukival.és bele a fehérjhehabot.Az a kérdés,jó lenne bele zselatinfix vagy sima zselatin a jobb?A kerek tortára teszek egy kicsi babás tortát,és nem akarom a krémet lágyítani.%0 dkg mascarponéhoz mennyi zselatinra van szükség?
Előre is köszi!

Receptgyűjtő írta...

Szia Brigitta!
Ilyen mennyiségű krémhez mindig egy kicsit púpozottabb evőkanál zselatint oldok fel kevés vízben kis lángon kevergetve, és amikor már áttetsző, akkor keverek a krémből bele 2-3 evőkanállal, és úgy adom a nagyobb mennyiségű krémhez.
Mindig a hagyományos zselatint használom, sosem mérem,most hű maradtam a leíráshoz. Szerintem a zselatinfix is ugyanolyan jó hozzá, egyszer vettem kíváncsiságból, de maradtam a régi megoldásnál.
Ha lágyabb krémed lesz, mindenképpen a formában töltsd meg, és ha jól megdermedt, akkor vond be, és a többit rá.
Sok sikert!
Üdvözlettel: Marica