2007. december 1., szombat

Születésnapi emeletes torta


Hozzávalók:

1 db kb. 28 cm átmérőjű, kerek diós tortalap
1 db kb. 26 cm átmérőjű, kerek sárga piskóta tortalap

Töltelék:
(a szív-formához)

5 dl habtejszín
10 dkg porcukor

5 dl vegyes gyümölcsjoghurt
1 evőkanál zselatin
gyümölcs tetszés szerint – 20 dkg málna, 20 dkg ribizke
5 dkg durvára vagdosott dió

Töltelék a diós tésztához:

1 dl tej
4 evőkanál rum
1 tojás
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor

1 dl erős feketekávé
10 dkg vaj / margarin
10 dkg durvára vagdosott dió / vagy mandula, mogyoró
5 dkg mazsola
meggybefőtt
lekvár

Díszítéshez:

20 dkg tortabevonó étcsokoládé
10 dkg fehér tortabevonó

Elkészítés (diós tortalap):

5 tojás
6 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg porcukor
5 dkg darált dió

A tojások fehérjét habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk, egyenként belekeverjük a tojások sárgáit, s kanalanként a vizet. A sütőporos, szitált liszttel is elkeverjük, a dióval együtt. Egy nagyobb tortaformában kisütjük, úgy, mint ahogy a piskótát szokás. Tűpróbát alkalmazzunk!

Piskóta:

6 tojás
12 dkg liszt
18 dkg cukor
késhegynyi sütőpor – , a szokott módon, kerek piskótatortát készítünk belőle. Ezt a tésztát, amikor már kihűlt, 3 lapra vágjuk, a lapokból pedig egyforma szívalakokat szabunk ki.
A diós piskótát két lapra szeljük, mindkettőnek a belső oldalát meglocsoljuk 2 kanál rummal elkevert tejjel, és lekvárral megkenjük őket.
A töltelékhez a szív kiszabásánál leesett darabokat összemorzsoljuk.
A tojást elkeverjük a porcukorral, a kakaóval, a kávéval, és forró vízfürdőben, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a morzsolt piskótát, a maradék rumot, a diót, a mazsolát.
A diós lap alsó részét kirakjuk meggybefőttel, erre terítjük a tölteléket, ráfektetjük a másik lapot, a lekváros felével lefelé nézve, s kissé lenyomogatjuk.
A szívtorta krémjéhez a zselatint kb. 1 dl vízben, lassú lángon, kevergetve feloldjuk, még langyos állapotában egy-két kanál joghurttal elkeverjük, és így adjuk hozzá a nagyobb mennyiségű joghurthoz.
A tejszín egyharmadát félretesszük a díszítéshez. 

A többi hideg tejszínt felverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk belőle, és beleforgatjuk óvatosan a joghurtba.

A szívtorta alsó lapját egy megfordított, lapos tálcára helyezve kirakjuk ribizke szemekkel, krémet öntünk rá, a második lapot málnával rakosgatjuk ki, és a krémmel megkenjük.
A tetejére szintén kerüljön krém, a szélét kirakosgatjuk szép nagy málnaszemekkel, s a maradék krémet ráöntjük, és óvatosan elegyengetjük.
Az oldalát is megkenegetjük, és darabolt diót tapasztunk rá.
A két megtöltött tortát hűtőben hagyjuk dermedni.

A díszítéshez az alsó laphoz keretet készítünk a tortabevonó csokoládéból.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. 
Egy megfordított sütőlemezre, vagy lapos fémtálcára helyezett, kb. 30 x 20 cm - es sütőpapíron, széles, lapos késsel elkenjük egyenletesen hosszúkás, téglalap alakúra, és fél órát hűtőbe tesszük, míg megszilárdul.
Éles késsel olyan széles, szabályos csíkokat vágunk belőle hosszanti irányban, amilyen a diótorta magassága. A tortát rátesszük egy csipkés tortapapírral leterített, szép tálcára, s már itt végezzük el a díszítést.
A csíkokat a torta oldalához igazítjuk, finoman rátapasztgatva a kés lapjával, szépen egymáshoz illesztve a széleket.
A fehér olvasztott csokoládét egy műanyag zacskóba öntjük, aminek előtte kivágtuk egy picit a sarkát, s ennek segítségével rácsorgatjuk a barna keretre.
A maradék tejszínből vert habbal megkenjük a torta tetejét, egy széles, lapos késsel a szívtorta alá nyúlunk, és megemelve, óvatosan ráhelyezzük a diótorta közepére.
Tetszés szerint habrózsákkal és gyümölcsökkel díszítjük, és máris készen van.


A receptet ezen az oldalon kívül a No Salty receptgyűjteményébe tettem fel.
A tortát Anyukám szülinapjára készítettem.

12 megjegyzés:

Andrea írta...

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, mert ezt sütöttem meg anyukámnak anyáknapjára, és az egész családnak nagyon ízlett, és szép is lett. Az igaz, hogy a képen látható torta sokkal szebb, de azért így is jó lett :)

Receptgyűjtő írta...

Örülök, hogy más is megcsinálja,igazából sosem a szépsége számit, hanem a szándék.Biztos vagyok benne, hogy a Tied is finom és szép lett!További sikeres sütögetést! Üdv: Marica

Harmony írta...

Nagyon jól néz ki a süti, én is szeretném megsütni. Azt szeretném megtudni, hogy lehet ezt felszeletelni? Mivel nem egy átlagos torta! Előre is köszi!

Receptgyűjtő írta...

Szia!
Köszönöm szépen!
Mi úgy szeleteltük fel, mint a másik hagyományos tortát, persze hatalmas szeletek lettek, és azt még osztogattuk igény szerint.
Sok sikert a sütéshez! Üdv: Marica

iri írta...

Nagyon szep, s bizonyara finom.

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen! :-)
Valóban nagyon finom lett, és jó kiadós, el volt bűvölve a család az Anyukámmal együtt.:-)

Névtelen írta...

Tudnál segíteni abban, hogy hol lehet beszerezni olyan tortadobozt, amivel egy emeletes torta (3 szint, de az alapja sem óriási, csak normál) szállítható. Köszi előre is! Gloomy

Receptgyűjtő írta...

Szia Gloomy!
Sajnos nem tudom, a tortaszállítás nekem is mindig gondot okoz.. :-(
Üdv: Marica

gloom írta...

Azért köszi..
(Az oldaladat egyébként nagyon szeretem, mindig ezzel indítok, amikor tortát készülök sütni :) )

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm szépen Gloom! :-)

Névtelen írta...

Sziasztok nagyon jó recept csak kicsit kusza hétvégén lesz apukám születés napja és ezt sütöm meg neki remélem fincsi lesz :D

mariam írta...

Sok boldog szülinapot az ünnepeltnek! :-)