2007. december 6., csütörtök

Rigó Jancsi-torta

Rigó Jancsi- torta

A " Rigó Jancsi" közismert és kedvelt sütemény, nevét a híres cigányprímásról, Rigó Jánosról kapta, számos változata ismert Magyarországon.

Hozzávalók:

1 db 8 tojásos kakaós tortalap
1 csomag zselatin
10 dkg sárgabarack lekvár
4 - 5 evőkanál narancslikőr

5 dl habtejszín
4 evőkanál kakaópor
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Díszítésre:

20 dkg tortabevonó csokoládé
3 evőkanál olaj

cukrozott cseresznye (vagy meggy)

Elkészítés:

A tortát 3 lapra szeljük, s a lapokat megkenjük lekvárral.
A zselatint beáztatjuk fél dl vízbe.

4 dl tejszínt kemény habbá verünk a cukorral, beleszitáljuk a kakaóport is.
A zselatint a narancslikőrrel lassú tűzön feloldjuk, kevés tejszínhabbal elkeverjük, s így adjuk a teljes mennyiségű habhoz.

A lapokat megtöltjük a krémmel, a harmadik lapot úgy tesszük a tetejére, hogy a lekváros fele legyen felül.

A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat, és egyenletesen bevonjuk vele a tortát, az oldalát is.

A maradék tejszínt is felverjük, s a tortára habrózsákat nyomunk habzsákkal.
Cukrozott cseresznyével, vagy meggyel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: