2007. december 5., szerda

Puncstorta


Puncstorta

Hozzávalók:

1 db kerek, sárga 6 tojásos piskótatorta
4 evőkanál rum

1 dl tej
1 tojás
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor

1 dl erős feketekávé
10 dkg vaj / margarin
5 dkg durvára vagdalt dió
6-7 dkg mazsola
5 dkg málnalekvár

Tetejére:

20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
3 evőkanál málnaszörp

2 dl tejszín

Elkészítés:

A torta tetejéről levágunk egy 2 cm – es lapot, belsejét evőkanállal kikaparjuk úgy, hogy a tortának maradjon 1.5-2 cm vastag pereme.

A tésztát meglocsoljuk a tejjel elkevert 2 evőkanál rummal, a kivájt törmeléket pedig elmorzsoljuk.

A tojást elkeverjük a porcukorral, a kakaóval, kávéval, és vízfürdőben állandó keveréssel besűrítjük.

Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a piskótamorzsát, a diót, 5 dkg mazsolát, és a maradék rumot.

A tölteléket a torta üregébe töltjük, ráhelyezzük a levágott lapot, megkenjük felforrósított lekvárral, és pár órára (vagy másnapig még jobb), hideg helyre tesszük.

Díszítéskor a mázhoz a porcukrot sűrű péppé keverjük a tojásfehérjével (nem habot készítünk!), és megfestjük szörppel.

A tortát rácsra helyezve bevonjuk a mázzal, és száraz, hűvös helyen hagyjuk megkötni.

Tálalás előtt a kemény habbá vert tejszínnel, csillagcsőrös mintázó-idommal kidíszítjük, a rózsákba egy-egy szép mazsolaszemet illesztünk.

Hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.

25 megjegyzés:

Tubarozadesign írta...

Először csináltam ilyen tortát a receptedet haszálva és nagyon jól sikerült.:O))))
Köszi a receptet mégegyszer!!!

mariam írta...

Örülök, hogy tetszett! :-)
További jó sütögetést kívánok! :-)

Orsolya írta...

Jól értem, hogy a máz elkészítéséhez csak a nyers tojásfehérjét kell elkeverni a porcukorral és a szörppel, tehát nem kell semmilyen hőkezelést végezni rajta?
A választ előre is köszönöm!

Orsi

mariam írta...

Igen Orsi, jól értetted.

Orsolya írta...

Köszönöm a választ, ma lesz a napja, hogy elkészítem, legalábbis az alapot, bevonni holnap tervezem, majd megírom, hogy sikerült. :-)

Orsi

mariam írta...

Sok sikert, kíváncsian várom! :-)

Zvara írta...

Ez a hagyományos, klasszikus cukrászdai puncstorta receptje?

mariam írta...

Tudomásom szerint az.
Bár már az idejét sem tudom, mikor ettem utoljára cukrászdait.

Viktória írta...

Szia. NEkem olyan kérdésem lenne, hogy ezt a tortát a máz helyett be lehetne-e vonni marcipánnal? igazából egy puncsos formatortát szeretnék csinálni, és ehhez keresek ötleteket. tudnál segíteni?

mariam írta...

Szia Viki!
Amennyiben a megtöltött tortát úgy bevonod vajkrémmel a marcipán alatt, hogy a töltelékkel egyáltalán nem érintkezik a bevonat, akkor megoldható. Ha azonban találkozik a töltelék a marcipánnal, ott a bevonat megereszkedik.

Viktória írta...

Szuper!! Köszönöm a segítséget! Remélem sikerülni fog!
Viki

Vicaa írta...

hello én olyan tortát szeretnék készíteni ami nem teljesen puncs torta hanem a belsejét vannilia pudinggal töltöm meg a va teteje és az oldala lenne ilyen rózsaszínes cukormázból lehetséges ez ?? _:D
VIKI

mariam írta...

Szia Viki!

Az a helyzet, hogy egy tortát olyan krémmel töltesz meg,és azzal vonsz be kedved szerint, amivel akarsz. Egyik recept sincs kőbe vésve. :-)
Simán pudinggal töltve azért nem a legjobb,nincs elég tartása.

Névtelen írta...

A képen tutira nem a recept alapján készült torta van, mivel a képen rózsaszín a belseje, a receptben viszont semmiféle összetevő nincsen amitől ez bekövetkezne a töltelékkel. Én csalódtam mert azt hittem hogy ezen az oldalon a képek a receptekhez tartoznak:S

mariam írta...

A kép valóban itt illusztráció, ettől eltekintve, a recept értékéből ez nem von le semmit.
Egyébként elég belelapozni a receptes kiadványok zömébe, máris egy csomó olyannal fogsz találkozni, ami illusztráció,- mielőtt további csalódások érnének.:-)
De nem csalódtál volna ekkorát, ha kicsit figyelmesebben nézelődsz a weblap jobb oldalán, mert ott világosan, egyértelműen tájékoztatva van a kedves olvasó, mit talál nálam.
Ettől függetlenül sok olyan dolgot találsz itt, amit én sütöttem meg...
Minden jót kívánok! :-)

Névtelen írta...

Szia, előző Névtelen vagyok. Nem akartam negatív lenni, csak éppen én konkrétan egy rózsaszín töltelékes puncstortát szerettem volna készíteni, és már majdnem elkezdtem a recept alapján, mikor leesett a dolog. Egyébként nagyon szép (és biztos finom) sütik vannak az oldalon:)

mariam írta...

Semmi baj, nem érdekes...
Nem vagyok cukrász, és nem tudom, a cukrász sütiknél miért ilyen rózsaszínű a töltelék, a töltelék hozzávalói nem indokolják. Nálam sem volt ilyen színű a töltelék.
Valószínű, valamivel rásegítnek, talán színezékkel.
Minden jót!

Borika írta...

Halihó,

kislányom szülinapjára szeretném az oviba elkészíteni ezt a tortát.:)

Bocsi, h értetlenekdem..:P

"Díszítéskor a mázhoz a porcukrot sűrű péppé keverjük a tojásfehérjével (nem habot készítünk!), és megfestjük szörppel."

Hogy érted, h megfestjük szörppel?
Beleöntjük a cukros pépbe a szörpöt?:D

köszi :)

mariam írta...

Szia Borika!
Igen, úgy értem. A sűrű péphez lassan adagoljuk a szörpöt, hogy ne legyen esetleg túlhígítva. Se túl híg, se túl sűrű ne legyen.
Nem baj, hogy értetlenkedtél.:-)
Boldog szülinapot a kislánynak! :-)

Névtelen írta...

Szia!
Kedvesem szülinapjára szeretném elkészíteni a tortát,kérdésem a következő:tudnál-e a torta tetejére olyan máz variációt ajánlani,amiben nincs nyers tojásfehérje?
Köszi: Editke

mariam írta...

Szia Editke!
20 dkg porcukor
1 evőkanálnyi rum
0.5 dl meggylé
1 citrom leve
Ezeket simára keverjük, és a torta tetejére simítjuk.
Üdv!

Névtelen írta...

Hálásan köszönöm!
Légyszi szoríts nekem,mert nem vagyok egy nagy cukrász...
Mindenképp írok,hogy hogy sikerült!
Minden jót neked!

Editke

mariam írta...

Biztosan sikerülni fog Editke!:-)
Várom a beszámolódat!:-)

Névtelen írta...

A 6 tojásos piskótatorta elkészítéséhez lehetne segítséget kérni? Hozzávalókra és a tortaforma nagyságára, kb sütési hőfokra és időre gondolok :).
Szombaton szeretném sütni a tortát, nagyon szimpatikus a recepted :).
Előre is köszönöm! :)
Ancsa

mariam írta...

Szia Ancsa!
A piskóta sütésének részleteit megtalálod az alaptészták között.
A forma nagysága kb. 24-26 cm.
Sok sikert! :-)