2007. december 5., szerda

Orosz krémtorta

Orosz krémtorta


Hozzávalók:


Tortalap:

5 db tojás
5 dkg porcukor
10 dkg liszt

Krém:

3 dl tej
5 tojássárgája
25 dkg porcukor
1 rúd vanília

1 dl rum
15 dkg mazsola
1.5 dkg zselatin

6 dl tejszín
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A mazsolát rumba áztatjuk.

A tojások fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, egyenként hozzáadjuk a sárgákat, majd a lisztet keverjük bele.

Egy tortaforma alját kikenjük, papírral béleljük, s előmelegített, közepes hőfokú sütőben kisütjük a tésztát.

A krémhez a tejjel simára keverjük a tojások sárgáit, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és állandó keveréssel, gőz fölött forrpontig sűrítjük. (Nem forraljuk fel!)

Hozzáadjuk a citromhéjat, a hideg vízbe áztatott zselatint, jól elkeverjük, és lehűtjük.

Ekkor beleforgatjuk a 4 dl hideg tejszín felvert, kemény habját.

A tortalapot 3 lapra szeljük.

A formát kibéleljük zsírpapírral, beletesszük az első lapot, meglocsoljuk a mazsoláról leszűrt rummal, a krém egyharmadát rákenjük, s megszórjuk a mazsola felével.

Ismét tortalap a töltelékkel, majd az utolsó lap, krémmel. Hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt óvatosan kivesszük a formából a tortát, a maradék 2 dl tejszín felvert habjával az oldalát is bevonjuk, s tetejét tetszés szerint díszítjük.


A krémhez a tojások sárgáját kiválthatjuk vaníliás pudingporral is, ekkor az arányok a következők:

6 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

4 dl tejszín
citromhéj, zselatinpor




Forrás: egy régi kiadású Nők Lapja

És egy leírás Szalontay Zoltán: „Házi Cukrászat” receptjeiből:

Tészta:

4 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
4 tojásfehérje

- a lisztből, cukorból, tojássárgájából és habbá vert fehérjéből öt vékony lapot sütünk.

1. / Krém:

8 tojássárgája
12 dkg porcukor
6 dl tejszín
12 dkg vaníliás cukor
6 dkg mazsola
5 cl finom rum
2 dkg zselatin

- a tojássárgájából a cukorral és 2 dl tejszínnel, forró víz felett folytonos erős keveréssel sűrű krémet főzünk. Kihűlésig tovább keverjük. 4 dl tejszínből kemény habot verünk. Beletesszük a vaníliás cukrot, a rumban áztatott mazsolát és az olvasztott zselatint. Összekeverjük a tojáskrémmel, és tortaformába öntünk egy réteget belőle.
Erre tesszük az egyik lapot, majd újból krémet. Így tovább az utolsó lapig. Ezután jégre tesszük.

2./ Vajas krém:

1,5 dl tej
1,5 evőkanál liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor

- a lisztet fokozatosan felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, és a kihűlt főtt krémhez dolgozzuk.
Tálaláskor kiborítjuk, és a fent leírt főtt, vajas vaníliakrémmel bevonjuk.

6 megjegyzés:

egy cukrász írta...

Nem szeretnélek megbántani de ennek a tortának semmi köze az igazi orosz krém tortához..........persze elkészíthető és a maga műfajában egész jó!!!

További sok sikert!!!

Receptgyűjtő írta...

Nem bántottál meg, elvégre a receptet nem én találtam ki... :-)

Rami írta...

Kedves Mariann!

Nagy kedvencem az oroszkrém torta és több torta-receptedet kipróbáltam már, mind nagyon klassz, ezért is bízom a segítségedben. :) nincs valami saját bevált igazi oroszkrém-torta recepted?

mariam írta...

Szia Rami!
Több leírással találkoztam már, én az itteni első verziót készítettem el, és nagyon finom lett.
Hát hogy melyik recept a valódi a sok közül, azt biztos a cukrász kommentelő tudná megmondani, ő viszont nagyon őrzi a titkot...
Mivel nem vagyok cukrász, így én csak találgatni tudnék.. :-)
Sajnálom,hogy nem tudtam többet segíteni. :-(

andi írta...

Szia!
Elkészítettem,nagyon finom lett!!köszönöm a receptet,nagyon szépek a tortáid! :)
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok :)

mariam írta...

Örülök, hogy ízlett!:-)
Kellemes ünnepeket!