
Orosz krémtorta
Hozzávalók:
Tortalap:
5 dkg porcukor
10 dkg liszt
5 tojássárgája
25 dkg porcukor
1 rúd vanília
15 dkg mazsola
1.5 dkg zselatin
1 citrom reszelt héja
Egy tortaforma alját kikenjük, papírral béleljük, s előmelegített, közepes hőfokú sütőben kisütjük a tésztát.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a hideg vízbe áztatott zselatint, jól elkeverjük, és lehűtjük.
Ekkor beleforgatjuk a
A formát kibéleljük zsírpapírral, beletesszük az első lapot, meglocsoljuk a mazsoláról leszűrt rummal, a krém egyharmadát rákenjük, s megszórjuk a mazsola felével.
Ismét tortalap a töltelékkel, majd az utolsó lap, krémmel. Hűtőbe tesszük.
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
citromhéj, zselatinpor
Forrás: egy régi kiadású Nők Lapja
És egy leírás Szalontay Zoltán: „Házi Cukrászat” receptjeiből:
Tészta:
4 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
4 tojásfehérje
- a lisztből, cukorból, tojássárgájából és habbá vert fehérjéből öt vékony lapot sütünk.
1. / Krém:
8 tojássárgája
12 dkg porcukor
6 dl tejszín
12 dkg vaníliás cukor
6 dkg mazsola
5 cl finom rum
2 dkg zselatin
- a tojássárgájából a cukorral és 2 dl tejszínnel, forró víz felett folytonos erős keveréssel sűrű krémet főzünk. Kihűlésig tovább keverjük. 4 dl tejszínből kemény habot verünk. Beletesszük a vaníliás cukrot, a rumban áztatott mazsolát és az olvasztott zselatint. Összekeverjük a tojáskrémmel, és tortaformába öntünk egy réteget belőle.
Erre tesszük az egyik lapot, majd újból krémet. Így tovább az utolsó lapig. Ezután jégre tesszük.
2./ Vajas krém:
1,5 dl tej
1,5 evőkanál liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
- a lisztet fokozatosan felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, és a kihűlt főtt krémhez dolgozzuk.
Tálaláskor kiborítjuk, és a fent leírt főtt, vajas vaníliakrémmel bevonjuk.
6 megjegyzés:
Nem szeretnélek megbántani de ennek a tortának semmi köze az igazi orosz krém tortához..........persze elkészíthető és a maga műfajában egész jó!!!
További sok sikert!!!
Nem bántottál meg, elvégre a receptet nem én találtam ki... :-)
Kedves Mariann!
Nagy kedvencem az oroszkrém torta és több torta-receptedet kipróbáltam már, mind nagyon klassz, ezért is bízom a segítségedben. :) nincs valami saját bevált igazi oroszkrém-torta recepted?
Szia Rami!
Több leírással találkoztam már, én az itteni első verziót készítettem el, és nagyon finom lett.
Hát hogy melyik recept a valódi a sok közül, azt biztos a cukrász kommentelő tudná megmondani, ő viszont nagyon őrzi a titkot...
Mivel nem vagyok cukrász, így én csak találgatni tudnék.. :-)
Sajnálom,hogy nem tudtam többet segíteni. :-(
Szia!
Elkészítettem,nagyon finom lett!!köszönöm a receptet,nagyon szépek a tortáid! :)
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok :)
Örülök, hogy ízlett!:-)
Kellemes ünnepeket!
Megjegyzés küldése