2007. december 17., hétfő

Ünnepi narancstorta




Ünnepi narancstorta

Hozzávalók:
Tészta:

10 dkg reszelt fehér csokoládé
8 dkg vaj
pici só
1 csomag vaníliás cukor
1/4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
8 dkg cukor
5 tojás
1 evőkanál narancslikőr
20 dkg darált mogyoró
2 teáskanál sütőpor 
Rátét: 2 db tisztított narancs szeletelve

Krém:

0.5 dl citromlé
1 citrom reszelt héja
2 dl narancslé
8 dkg porcukor
1 tojás
3 - 4 dkg étkezési keményítő
1 dl víz
2 dkg vaj

Tetejére:

2 dl tejszín kemény habbá verve
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló 

Elkészítés:
 
A vajat a sóval, vaníliás cukorral, fűszerkeverékkel, s a cukorral krémesre keverjük.
A tojások sárgáit egyenként hozzákeverjük, majd a likőrt, a sütőporos darált mogyorót, s a legvégén a reszelt csokit adjuk hozzá.
A tojások keményre vert habját apránként, óvatosan keverjük bele a masszába.
Előmelegített sütőben, 170-180 °C - on, sütőpapírral bélelt tortaformában sütjük ki. (Kb.50 perc.)
Rácsra téve hűtjük le.
A kihűlt tésztát félbevágjuk, visszatesszük a kapcsos formába, ott töltjük meg.

A citromlevet, citromhéjat, narancslevet a cukorral, a tojással, az étkezési keményítővel, a puha vajjal, a vízzel robotgéppel habosra keverjük,
Kevergetve lassú tűzön felforraljuk, alacsony hőfokon még kb.1 percig főzzük.
A krémet a tortalapra simítjuk, vékony narancs szeletekkel rakjuk ki, rátesszük a felső lapot, és kihűtjük.
A cukros, habfixálóval felvert tejszínhabbal bevonjuk.

Nincsenek megjegyzések: