2007. december 1., szombat

Meggyes csokoládétorta

Meggyes csokoládétorta

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé
7 tojás
10 dkg vaj
20 dkg cukor
8 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg darált mandula

Krém:

50 dkg meggy (vagy 1 üveg meggybefőtt)
5 dl meggylé
1 csomag vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
3 dkg mandulapehely

5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor
2 dkg csokoládé


Elkészítés:

15 dkg étcsokoládét megolvasztunk gőzfürdőben, majd hűlni hagyjuk. A vajat csipetnyi sóval kikeverjük, a cukorral habosra verjük, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáit, majd a sütőporos, szitált lisztet, a mandulát, és az olvasztott csokoládét is. A tojásfehérjéket felverjük, s az előző keverékbe forgatjuk.

Egy tortaforma alját sütőpapírral béleljük, beleöntjük a tésztát, és előmelegített (200 °C fokos) sütőben kb. 40 perc alatt kisütjük.

A krémhez a pudingport a vaníliás cukorral, néhány evőkanál meggylében csomómentesen elkeverjük. Lassan felöntjük a maradék felforralt, még forró meggylével, s még 1-2 percig főzzük, hogy besűrűsödjön, majd kavargatva kihűtjük. 16 szem szép meggyet félreteszünk, a többit a krémbe keverjük. A kihűlt tortalapot kanállal úgy vájjuk ki, hogy körben kb. 1.5 -2 cm-es pereme legyen, s a krémet beletöltjük.

A mandulapelyhet aranysárgára pirítjuk, kihűtjük, az 5 dkg étcsokoládét finomra reszeljük. A tejszínt a habfixálóval és egy csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A tortalap kivájt belsejét elmorzsoljuk, 3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a reszelt csokoládéval elkeverve a tejszínhabba forgatjuk, s a krémre egyengetjük.

Tetejét körben kirakjuk a meggyszemekkel, mandulapehellyel díszítjük, és egy kevés porcukorral szórjuk meg. A 2 dkg csokoládéból forgácsokat faragunk, a félretett morzsával együtt a tortára szórjuk.














3 megjegyzés:

Niki16 írta...

Hány cm-es formához való a recept ?

Niki16 írta...

Hány cm-es tortaformához való a recept ?

mariam írta...

26-28 cm kb. Üdv!