2007. december 16., vasárnap

Kávétorta (diós)

Kávétorta (diós)

Hozzávalók:

18 dkg puha vaj
18 dkg porcukor
18 dkg liszt
3 tojás
½ csomag sütőpor
1 evőkanál neszkávé 1 evőkanál forró vízben feloldva
5 -5 dkg durvára vagdalt dió és pisztácia /ha nincs pisztácia, helyette maradjon a dió

Krém:

13 dkg vaj / Ráma margarin
3 evőkanál tej
45 dkg porcukor
1 evőkanál neszkávé kevéske forró vízben feloldva

Díszítés: szép, felezett diószemek

Elkészítés:

A tészta alapanyagait robotgéppel fényes, habos keverékké verjük.
Ehhez először a vajat kavarjuk habosra a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a kávét, majd a sütőporos, szitált lisztet, a végén a diót, és a pisztáciát.

Előmelegített, 160 °C – os sütőben kb. 35 perc alatt sütjük 18 cm átmérőjű formában tűpróbáig.
Rácson kihűtjük, és két lapra szeljük.
(A tésztát egyébként 2 lapban is kisüthetjük.)

A krémhez vízgőzben addig keverjük a hozzávalókat, míg teljesen besűrűsödik, levesszük, s időnként megkeverve kihűtjük.
A tortalapot megtöltjük, tetejére is bőven kenünk a krémből, s díszítjük dióval.

A diót karamellizálhatjuk is a díszítéshez, ekkor 5 dkg cukrot karamellizálunk, ebben mártjuk meg a diószemeket.



Ez a recept egy régi képesújságból (Nők Lapja? Meglepetés?) lett ollózva, a fotót közlöm róla, a megjegyzést író Kinga kedélyének csillapítása céljából:

4 megjegyzés:

Zsuzso írta...

Oooops! Nekem nem így sikerült, mit rontottam el? A tészta recept az egy adag, amit kétszer sütök ki, és így lesz meg a két lap? A krém pedig iszonyatosan édes lesz (45dkg cukor???) és nem is lett krém, csak szirup a cukortól. Persze utána kikevertem egy kocka margarinnal, de nem lett jó!!! Segíts! Zs

mariam írta...

Szia Zsuzso!
A tészta egy adag, kisméretű formához, bölcsebb egyben megsütni, és utána kétfelé vágni.
A cukor mennyisége valóban ennyi a recept szerint.
A krémet elég sokáig kell vízgőz felett kevergetve sűríteni. Bevallom, nekem az ilyen krémekhez nincs sok türelmem.. :-)
Üdv: Marica

Névtelen írta...

Kedveseim, hogy is gondoltátok, hogy a vaj göz felett nektek be fog sürüsödni??? A tojáskrém az igen, de vajkrémet azt hidegen kell csinálni. Majdnem fél kiló cukor??? Ha azt valaki megeszi cukorsokkal szállíthatják majd el. Nem akarok gonosz lenni, de ha valaki egy receptet ajánl, akkor legalább csinálta volna meg és tudná miröl van szó. A tészta recept az ok, de aki a krémet kitalálta nem sok sütési tehetséggel vall.
Remélem nem esnek sokan majd csapdába és prédálnak el fél kiló cukrot meg vajat....
Minden jót!
Kinga

mariam írta...

Kedves Kinga!
Kissé figyelmetlen vagy, miközben azon tépelődsz, vajon gonosz vagy-e.
A bal oldali sávban meglehetősen korrekt módon tájékoztatom az olvasókat, miszerint ez az én receptgyűjteményem innen-onnan, és nem mindegyiket készítettem el.
Receptek tömkelegét hozzák nyilvánosságra minden fajta módon, az esetek zömében bármilyen reklamálási lehetőség nélkül.
Miért van az, hogy mivel itt lehet hozzászólást írni, akkor a "kedves" olvasó bármikor pálcát törhet a blogot író feje felett?
Jaaaa, mert névtelen, és Erzsi, Kati, Mari és Kinga is lehet....
És így bármit lehet, igaz?
Neked is minden jót!