2007. december 19., szerda

Krémes csokitorta



Krémes csokitorta


Hozzávalók:

Tortalap:

14 dkg liszt
3 tojás
17 dkg barnacukor
3 evőkanál cukorszirup
17 dkg vaj
4 dkg darált mandula
4 dkg kakaó
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só

Krém:

22 dkg étcsokoládé
5 dkg barnacukor
22 dkg vaj
5 dkg cukrozott, sűrített tej
1-2 csepp vanília kivonat

Elkészítés:

A krémhez gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a vajat, a cukrot, a sűrített tejet és a vanília kivonatot. Ha kihűlt, 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A tortalaphoz habosra keverjük a puha vajat a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, belekeverjük a darált mandulát és a cukorszirupot. Végül belevegyítjük a sütőporos, szitált lisztet, a sót, és a kakaóport.
Előmelegített, 180 °C - os sütőben, két lapban sütjük ki, 30 - 35 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Rácson kihűtjük.

Az alsó tortalapot megkenjük a krémmel és ráhelyezzük a másik lapot. A torta tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel.

(Cukorszirup: Forrásban lévő vízhez adjunk ugyanannyi cukrot, újraforrásig kevergessük, néhány percig főzzük, s közben a felszínén keletkezett habot szedegessük le. Vegyük le a tűzről, és lehűlés után használjuk.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ugye ez a kép nem a receptben szereplő süteményről készült?
Ha jól olvasom akkor fehér tojáshab kerül a tetejére. Egyébként nagyon jó kis recept, feltétlenül kipróbálom.

Receptgyűjtő írta...

Szia!
Nem fehér tojáshab kerül a tetejére, hanem a csokoládés krém, amivel töltve van.
Annyit kiegészítettem, hogy a tortalaphoz habosra....stb, ugayanis itt a tortalaphoz szó lemaradt, és félreérthető is lehetett ez a része.
Egyébként valóban ez egy csokikrémes bevonatú tortáról egy fotó, mint ahogy írom is a bal oldali sávban, ez egy gyűjtemény, és van, amit én készítek el, van, amiről máshonnan kapok képet, receptet,stb.
Tudod, én csak egy szimpla háziasszony vagyok, ennyi tortát talán a Fehér háznak sütnek, bár szívesen végigenném valamennyit...:-)
Egyébként tényleg finom, próbáld csak ki!