
Hozzávalók:
Tészta: (26 cm-es átmérőjű formához)
5 tojás
25 dkg darált dió
15 dkg cukor
csipetnyi só
Krém:
20 dkg darált dió
1 púpozott evőkanál liszt
2.5 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vanília cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg Ráma margarin
Díszítéshez:
2 dl habtejszín
5 dkg darált dió
Elkészítés:
A tésztához a tojások fehérjét felverjük a csipetnyi sóval, a cukorral kemény habot készítünk belőle, a sárgáit egyenként beledolgozzuk, majd a darált diót is beleforgatjuk.
A recept nem ír sütőport, aki ragaszkodik hozzá, tehet bele kb. kávéskanálnyit, a dióval elkeverve.
Előmelegített sütőben, 180 °C -on, kikent, lisztezett (vagy papírral bélelt) tortaformában 35-40 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
Rácson hűtjük ki.
A krémhez a tejet a cukrokkal és a citromhéjjal tűzre tesszük, s mielőtt felforrna, kevergetve beleszórjuk a liszttel elkevert diót. Kicsit forralunk rajta, besűrítjük, és lehűtjük.
A margarint habosra kavarjuk, s elegyítjük a hideg diós krémmel.

A tortalapot visszatesszük a kapcsos formába, és úgy töltjük meg. Ha megdermedt, tejszínhabbal bevonjuk, darált dióval, habrózsákkal díszítjük.

Íme, Zsuzsi által megsütött, gyönyörű vastag csokibevonatú torta:

Szerintem a képek beszélnek!!! :-))))
Köszönöm, Zsuzsi!

44 megjegyzés:
Szia, Rita!
A magassága függ attól, mekkora a tortaforma átmérője. Ha kis átmérőjű, akkor magasabb.
Szerintem ebben a tortában semmi rendkívüli nincsen, ha laposabb is, akkor is díszíthető bárhogyan, hogy tetszetős legyen.
Sajnálom,ha csalódást okozott!!!- én sem állítom magamról, hogy mindig minden tökéletesre sikeredik.
Üdv:Marica
Sziasztok!
Ekészítettm a tortát, bár nekem nincs flancos tortaformám csak egy egyszerő lábas. A piskóta, szép, a krém isteni! Fénykép nincs mert a három gyerekem nem tudott addig várni... :) Szóval a recept teljesen rendben van! Üdv, Zsuzsa
Szia Zsuzsa!
Örülök,hogy sikerült:-))!
Egyébként én is szoktam lábasban is sütni, ha pont más méretű forma kell, mint amilyen az enyém.
Üdvözlettel: Marica
Szerbusztok tortasütö mesterek!
A fiam születésnapjára megcsináltam ezt a tortát és csak dícsérni tudom. Isteni recept, nem nehéz megcsinálni, de a receptíróra kell hallgatni és betartani azt, amit leírt. A lisztes krémnél lehet hibát csinálni, ha nem várjuk meg, míg a massza besürüsödik, ugyanis akkor kevesebb lesz a krémünk. Különben minden a legnagyobb rendben, nincs ezzel a tortarecepttel semmi probléma.
Mi nem szeretjük a tejszínes bevonásokat, ezért én egy csokikrémes variációt dobtam be. Nagyon jól passzolt az isteni diós ízhez.
Maricám, köszönöm Neked ezt a szuper recit, a tésztáját egyébként is állandóan fogom használni, mivel liszt nélküli. Ajánlom mindenkinek.
Milyen érdekes, engem is Zsuzsinak hívnak..bizonyító képeket majd Marica felteszi.
Üdvözlettel: még egy Zsuzsi
Szia Zsuzsi!
Máris fenn vannak a képek, még egyszer köszönöm szépen!!
Mióta látom, folyton ennék belőle!
Üdvözlettel: Marica
Üdvözlöm!
Diótortát kerestem a NET-en, így jutottam a "Diótorta gazdagon" oldalra. Első olvasásra nagyon szimpatikus volt a recept, de látom, többeknek nem sikerült.
Én ritkán sütögető férfi vagyok ezért nézzék el , ha butaságot kérdezek, de a tésztába nem kell valamennyi liszt?
A recept ezt nem említi.
Talán ez a baj?
Sürgősen diótortát kell sütnöm, ezért várom mielőbbi válaszát.
Minden jót, László.
Szia László!
A tortalaphoz nem kell liszt, és amint látod, feltettem az egyik olvasóm hozzászólását, az ő képeivel együtt. Ez egy egyszerű recept, nyugodtan hozzáfoghatsz.
Kipróbálhatod ennek a tésztáját is:
http://www.tortaimado.hu/2009/02/gesztenyekremes-diotorta.html, hasonló lesz, mint itt, szinte ugyanolyan.
Mindenképpen a formában töltsd meg, így szépen meg fog a krém dermedni benne.
A krémet kissé besűrítve főzd meg, és nem lesz vele semmi gond.
Sok sikert! :-)
Marica
Kedves Marica!
Kislányom 3 születésnapjára megcsináltam a „diótortádat”. Isteni finom lett. Minden sikerült rajta. Szép lett a tésztája, nagyon finom és jó állagú lett a krém (a citromhéj nagyon jól kiegészíti az ízét). Szóval sikerült egy szép és finom tortát készítenem. De, ami még fontos, hogy ez volt a legegyszerűbb torta, amit idáig diós-ról találtam. Könnyű, gyors és finom. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Köszönöm a receptet
Szia
Ildi
Kedves Ildi!
Köszönöm szépen!
Üdvözlettel:Marica
Kedves Marica,
a krémet nem lehet valahogy vaj nélkül krémesíteni? Nem szeretjük a vajas krémeket, de ettől eltekintve nagyon szimpatikus a tortád, szívesen megsütném holnap a kisfiam szülinapjára. Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, előre is köszönöm a segítséget,
szonya
Szia!
Próbáld meg a Zsuzsi csokis tejszínes krémjével (be van linkelve fenn a receptnél), abban minimális vaj van, és nyugodtan lehet hozzá diót is keverni.
Sok sikert!
Üdvözlettel: Marica
Szióka!
A hétvégén én is megsütöttem ezt az isteni diótortát:)
Nagyon hamar elkészül és a tésztája nagyon finom:)
Meg mondom öszíntén én a krémhez főztem egy adag sűrű vanília pudingot,mert kicsit erőteljesnek találtam az ízt.A puding kicsit lágyított rajta.
Úgy gondolom ez a torta többször fogy nálunk asztalra kerülni:)
Nagyon szuper receptjeid vannak!!!
Azt hiszem sokszor leszek nálad látogató:)
Szia:Zsófi.
Szia Zsófi!
Nagyon örülök, hogy ízlett a torta! :-)
Én is jobban szeretem a pudingos krémeket, mert könnyebbek, ebben az esetben a lisztet nyugodtan ki is lehet hagyni.
További sikeres sütögetést kívánok, és köszönöm a látogatásokat! :-)
Üdvözlettel: Marica
Sziasztok!Az unokám első szülinapjára sütöttem meg ezt a tortát.2db kis lábasba és így emeletes torta lett ebből az adagból.A tetejére csoki máz került.Nagyon finom volt.Most a másik unokámnak sütöm meg.
Margó, örülök, hogy ízlett a torta, és jól sikerült! :-)
Sziasztok!
Én mindent pontosan a recept szerint csináltam, tettem bele 1 kk sütőport is a dióhoz, de összeesett...hmmm...ez miért lehet?pedig grammra kiszámoltam mindent, nagyon precízen csináltam, ahogy a recept is írta :( :( :(
Egészen biztos,hogy a sütési hőmérséklettel lehett baj.
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy eláll e kb egy napot a hűtőben, ugyanis mindenképpen előző nap kell megcsinálnom. Mondjuk a díszítést leszámítva nézzük, azt tuti akkor csinálom majd meg, de maga a torta kibír e egy napot a hűtőben. elég pici a konyha, én vállaltam a sütiket, nagymama az ételeket, de egyszerre nem férünk el. Összejövetel lesz, és nem akarok beégni.
Szia Fru!
Természetesen eláll, semmi baja nem lesz.Sőt, a krémes sütiknél még jobb is, ha már előző nap elkészülnek, mert jobban összeérnek az ízei.
Sok sikert!:-) Marica
Szia mariam!
Köszike, és a gyors választ is. Akkor maradok ennél a tortánál, remélem tényleg olyan isteni, mint ahogy olvasom.:)
Tényleg finom, sok sikert hozzá! :-)
Sziasztok.
A tortának nagy sikere volt, ízre nagyon finom volt. A krém tökéletes volt, egyedül a tésztával volt sok gondunk: megcsináltuk, pici sütőporral, szépen feljött a formában, de ahogy kivettük egyből összeesett a közepe, olyan kis satnya lett. úgygondoltunk, hogy félbevágjuk és a 2 lap közé kenjük a krémet, de nagyon morzsálódott, és kézzel adunk vissza neki az igazi kerek formáját. így utólag lehet sima piskótát kelet volna csinálni. Finomnak finom, de a tésztától nem hiába félem. De azért mind elfogyott;). Köszönjük
Szia!
A tészta sikerességét a legtöbb esetben a sütő hőfoka dönti el. Itt is minden bizonnyal a
beállítással lehetett a gond.A hőfok megadása mindig egy irány, ahány sütő, annyiféle, és pár apró tényező is közrejátszhat.
Ha sütés közben szépen felemelkedik, majd összeesik, akkor előfordulhat, hogy magas a hőfok, és a hirtelen keletkezett gőztől hamar felemelkedett, majd összeesett. Ha gyenge a tűz, az sem jó.
Esetleg ha túl nagyok a tojások,akkor úgy sül, mint a felfújtak, ilyen esetben 1 tojással kevesebbet kell számolni.
Sajnálom, hogy nem sikerült a tésztád, majd legközelebb.
Ki kell tapasztalni, hogy a Te sütőd melyik állásán érdemes a piskótaféléket sütni.
Üdv:Marica
Szia!
Érdekelne, hogy pontosan hány fokon kell sütni. A nosalty-n ha jól emlékszem 160 fokot írtál, itt meg 180-at, akkor most melyik a helyes. Nagyon örülnék, ha válaszolnál szívesen kipróbálnám!
Köszi: Csilla
Szia!
Hőlégkeveréses sütőben 160, alul-felül 180.
Szia!
En mint ketbalkezes kezdo, megprobaltam elkesziteni a torta lapjat vagyis a tesztajat. Az elso osszetevoket persze ki kellett dobnom mert sajnos a meg nem kemenyre vert habba beletettem a diot es tojas sargajat es igy teljesen rossz volt jo sot nagyon is folyos volt. Masodik probalkozasnal mar jobb volt a massza es ugy csinaltam,h egy kis papirt dugtam a suto es annak ajtaja kozze,hogy az igy keletkezet goz kimenjen es ne essen osze a teszta ahogy javasolva volt. Amikor megsult nagyon orultem neki mert a teszta nem tapadt villara es nagyon is jonak nezett ki. Igazabol nem volt olyan magas annak ellenere,h kis kanal sutoport beletettem.
Hagytam kihulni.Vagyis kb.amikor mar csak nagyon langyos volt akkor felbe szerettem volna vagni es ekkor az egesz osszeomlott/szet esett. Nem tudom miert mit csinaltam rosszul..? Az a csipetnyi só egyebkent kell bele..? Remelem legkozelebb majd sikerul. Egyebkent a tésztaja nagyon finom..:-). Segitsegedet elore is koszonom.
Szia!
A tésztája nekem sem lett kimondottan magas, de még felezhető.
Nem tudom, miért esett össze már akkor, amikor a szétvágásra került sor.
A piskótaféleségeket frissen egyébként is nehéz elvágni, ezért sokan csak másnap vágják lapra, vagy előtte egy időre beteszik a mélyhűtőbe, hogy könnyebben legyen szelhető.
Sajnálom, hogy nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, sokszor a sütő hőfoka okozza a legtöbb gondot.Tavaly óta van új sütőm,a mai napig is sokszor nehezen találom el a megfelelő hőfokot (pedig ezen van hőfokmérő, az előző 30 éves sütőmön csak ránézésre állítottam be...).
A mai sütésemmel sem mentem semmire.. :-)
Sok sikert kívánok, talán tudtam kicsit segíteni.:-)
Nekem csak az lenne a kérdésem ,hogy a tészta hozzávalóinak mennyisége egy tortalaphoz tartozik? Csak, mert a képeken két tésztaréteg látható.
köszönöm, Kati
Szia Kati!
Egy lap, amit ketté kell vágni,hogy tölthető legyen.
Sziasztok!
Az lenne a kerdesem, hogy vki esetleg mar probalta megcsinalni a tesztajat cukor helyett mezzel? Ugy tudom mezbol egy kicsit kevesebb kell, szoval olyan 12-13 dkg-t raknek bele. Valakinek van tapasztalata? Kicsit felek, mert a hozzaszolasok alapjan igy sem egyszeru megcsinalni a tesztajat.
Koszi szepen!
kicsihod
Szia Kicsihod!
Mint ahogy már írtam is, ez egy meglehetősen egyszerű tészta. Ha valakinek nem sikerül, ott minden valószínűség szerint a hőfok eltalálásával lehet gond.Ilyen nálam is előfordul nem egyszer, bármilyen más tésztánál is.
Mézzel is ki lehet próbálni, gyorsabban fog sülni, jobban oda kell figyelni, mert ha odaég, keserű lesz.
Kedves Marica!
Anyukám születésnapjára sütöttem egy ilyen diós tortát, és annyira ízlett neki, hogy kérte hogy süssek neki egy másodikat is. :)
Először azt hittem a korábbi hozzászólások alapján, hogy nekem is össze fog esni a tésztája, mivel a sütőnk hőfokszabályzóját nem lehet igazán jól állítgatni, de szerencsére mind két alkalommal sikerült.
Nagyon finom és könnyű sütemény, úgyhogy köszönöm a receptet.
Üdvözlettel,
Zsuzsi
Szia Zsuzsi!
Nagyon örülök, hogy ízlett, és hogy jól sikerült! :-)
Megrögzötten hiszem, hogy minden sütésnek a lelke egy jól beállított sütőben rejlik.
Sajnos ez nálam sem mindig jön össze... :-)
Halihó! Én is éppen most sütöttem meg. Nem kezdőnek való, de hát melyik torta igen. Nagyon finom recept, köszönöm szépen! Holnap vágjuk fel egy barátommal közös születésnapunkon.
Bízom benne, hogy ízleni fog! :-)
Sok boldog születésnapot az ünnepelteknek! :-)
Én is megsütöttem ezt a tortát. A krém nagyon finom, de amit "tészta" néven kaptam az minősíthetetlen... Apukám születésnapjára gondoltam sütök valami finomat, hát ez nem lett az... Mindent a leírtak alapján csináltam és a tészta teteje kiszáradt, a közepe nyers maradt... a kiszáradt széle és teteje lepergett mikor megpróbáltam a formából kirakni, hűlni... Pedig a leírt hőfokon sütöttem!!!! Mindezt megkoronázta az hogy a belseje majd 1 órás sütés után majd, hogy nem olyan volt mint sütés előtt arról nem is beszélve, hogy az az rész ami nem száradt (zsemlemorzsává) az is olyan lapos volt, mint a hangulatom mire elkészültem.... :S
Sajnálom, hogy így jártál, nem tudok mást mondani, mint amit már számtalanszor: ahány sütő, annyiféle, sok minden befolyásolhatja a sütés végeredményét. Az még nem minden, hogy be van állítva a hőfok arra az értékre, az az érték mindig viszonylagos háztartási készülékeknél. Ha vannak olyanok, akiknek sikerül, akkor feltehetően ez egy elkészíthető tészta.
Én is elkészítettem, az első találati helyen volt a google keresőben és könnyűnek is tűnt a recept. Mondjuk én az igazi, nagymamaféle diótorta receptet kerestem, ez nem az. Finom, finom, de nekem ennyi. Ízlések és pofonok. Ez egy nagyon egyszerű tésztarecept, nem is értem, mi nem sikerült másnak, nem sült át és hogy nem kezdőknek való?.... Hát ez érdekes, mert az egész teljesen egyszerű és nagyon gyorsan megvolt. Nekem kevés a krém, a képen látható a duplája. Ettől függetlenül nagyon köszönöm a receptet!
Örülök, hogy elkészítetted! :-)
ÜDV!Segítségedet kérem!virág kosár fonást szeretnék készíteni a tortára!a csokoládés vajkrém megy ehhez az ízhez?A diós krém elég masszív hogy esetleg abból csináljam meg az oldalára?köszi a választ!
Szia!
Elnézést, nem voltam gépközelben, így nem tudtam időben válaszolni!
Azóta biztosan megoldódott a probléma..
Szerintem meg lehet csinálni a krémmel a rácsozást.
Kedves dió torta kedvelők! Megcsináltam én is. Kevesebb cukorral (20_25 dkg összesen). A krémet kakaóval dúsítottam (citrom kiesik). Kívül belül ugyanazzal a krémmel kentem. Nagy sikert aratott.
Anyukámmal épp a előbb sütöttük meg a krém nagyon finom de a tészta nekem se sikerult. Nagyon lapos lett és a tészta szétesett úgy kelett összeraknunk darabokból pedig ízre nagyon finom lett.
Őszintén sajnálom, hogy csalódást okozott a recept!
Megjegyzés küldése