2007. december 16., vasárnap

Banántorta


Banántorta

Hozzávalók:

Tészta:

8 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
5 tojás
15 dkg liszt
½ csomag sütőpor
5 dkg darált mogyoró / dió

Krém:

2 dkg liszt
1 tojássárgája

2 dl tej
12 dkg vaj / margarin
12 dkg porcukor
1 kanál rum
2 dkg kakaópor

4 banán

Tetejére: 2 dl habtejszín, banánkarikák
Oldalára: mandulaforgács

Elkészítés:

A vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd egyenként a tojások sárgáit adjuk hozzá. A sütőporos, szitált lisztet, a mogyorót is belekeverjük, a végén forgatjuk bele lazán a tojások keményre vert habját.
Sütőpapírral bélelt tortaformában, előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük, majd kihűtjük, s két lapra szeljük.

A krémhez a lisztet a tejjel, és a tojások sárgáival lassú tűzön besűrítjük, kihűtjük, időnként megkevergetve.
A vajat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a kakaóport, és jól eldolgozzuk a tejes masszával.

A tortalapot kirakosgatjuk banánszeletekkel, krémet kenünk rá, tetejét, oldalát szintén megkenjük.

Mandulaforgáccsal, tejszínhabbal, banánszeletekkel díszítjük.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

A krémhez nem 2 dkg liszt kell?

Üdv: Niki

Receptgyűjtő írta...

Köszönöm Viki, elírtam, javítottam!:-)

Receptgyűjtő írta...

Illetve Niki, - bocsánat!:-)

Névtelen írta...

:)
Megcsináltam a tortát az itt található csokis piskótával. Finom lett! Köszönöm!
Üdv: Niki

Receptgyűjtő írta...

Örülök, hogy ízlett Niki! :-)

Névtelen írta...

Nekem is van saját készítésű Banántorta receptem.

ERUTHALION BANÁNTORTA

Készítsünk egy 8 tojásos vastag piskóta tortalapot ( 8 tojás, 16 dkg porcukor, 16 dkg finomliszt, a többit nem részletezem, mindenhol megtalálható egyszerű piskóta... ), amelyet 3 lapra vágunk...

fél liter tejjel, kb 1/3-ad körte aromával, 2 vaníliás cukorral és kb 8 dkg cukoral felfőzünk 2 csomag vaníliás pudingotpudingot,
majd hagyjuk kihűlni. Eközben fehéredésig keverünk 25 dkg kockamargarint 20 dkg porcukorral. Ha kihűlt a puding, hozzáadjuk, villával péppé törünk mérettől függően 4-5 darab, nem barna, érett banánt, és az egészet finom krémmé dolgozzuk mixerrel., majd hagyjuk kicsit hűtőben "pihenni"...

Ha kész a krém, az egyik lapot nagyon vékonyan megkenjük krémmel, és beterítjük banánszeletekkel ( kb 3 milliméter vastagságúak legyenek). Ha ez megvan, kanál hátuljával kicsit dolgozzuk bele a banánokat a krémbe, majd húzzunk rá még egy kis krémet ( ettől lesz a krém banándarabkákkal töltött ). Tegyük rá a második lapot, majd ismételjük meg a krémes - banános műveletet. ha a felső lap is rákerült, a maradék krémmel vonjuk körbe az egész tortát, tetejét is beleértve, majd vékony banánszeletekkel takarjuk be az egészet, és színtelen tortazselével vonjuk be, hogy a banánok ne kapjanak levegőt, és ne barnuljanak meg túlzottan. A gyakorlatlan kezeknek kicsit problémás lehet a torta oldalát bevonni zselével, de a lefolyt zselét a munkalapról, ha körbevágjuk a tortát, újramelegítés után ismét felhasználhatjuk, amíg az egész torta be nincs vonva a zselével.

Minimum 3-4 órán át 4-8 celsius fokos hűtőben pihentessük, hogy a krém és a piskótalapok összeérhessenek, és a krém eléggé megdermedjen ahhoz, hogy erős állóképessége legyen a tortának.

Felszeletelés kor döntsük az oldalára, hogy könnyen fogyasztható legyen, és tegyünk mellé / rá tejszínhabot.

a recept mellesleg díjnyertes összeállítás, saját büszkeségem :)

Képet csak később, kérésre tudok mellékelni, mert már archiváltam őket valamelyik DVD-re...

mariam írta...

Szia!
Köszönjük a receptet, nagyon jól hangzik, és gratulálok, hogy díjat nyertél vele!:-)
ha küldesz róla képet, felteszem a blogra, ha nincs kép, akkor ha gondolod, kép nélkül is feltehetem.
üdvözlettel: Marica