2007. december 16., vasárnap

Arab kávétorta (különlegesen finom)


Arab kávétorta

(különlegesen finom)


Hozzávalók:

Tortalap:

6 tojás
25 dkg cukor
5 dkg csokoládé
1 evőkanál őrölt pörkölt kávé
½ csomag vaníliás cukor
4 evőkanál liszt
½ csomag sütőpor

Krém:

20 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 tojás

2 dl tej
2 evőkanál erős feketekávé
5 dkg főzőcsokoládé
½ csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A cukrot a tojások sárgáival, a vaníliás cukorral habosra keverjük, elegyítjük a gőz fölött felolvasztott csokoládéval, hozzáadjuk a kávét, a sütőporral elkevert lisztet, s a végén a tojások keményre vert habját.

Sütőpapírral bélelt tortaformában, előmelegített sütőben, közepes lángon kisütjük, kihűtjük, és két lapra vágjuk.

A krémhez a cukrot jó alaposan kikeverjük a tojások sárgáival, az egész tojással, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a kávét, a csokoládét, s a tejjel lassú lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
Amint kihűtöttük, simára keverjük a vajjal.

A krémmel megtöltjük a tortalapot, hagyunk belőle az oldalára, és a tetejére is.
Egy kis csokimázt is csorgatunk rá, pár dkg tortabevonóból készítve.

Csillagcsőrös habzsákkal díszítjük.


28 megjegyzés:

Pityerke írta...

Kedves Tortaimádó!
A Kedvesem születésnapjára kicsit átszerkesztettem ezt a tortát: az alapot meghagytam, viszont krémként 2 deci Baley's-zel ízesített 6 deci felvert tejszínt (+ zselatin fix) alkalmaztam. A tetejére étcsokit csorgattam (kevés tejszínnel elkeverve, hogy ne legyen olyan iszonyat kemény). Mit mondjak... sikere volt! Köszönöm az ötletet! :) Pityer

Receptgyűjtő írta...

Szia, Pityerke!
Örülök, hogy sikered volt a tortával, és még további tökélyre fejlesztetted!
Egyébként ez egy nagyon régi recept, már a Váncza -féle recepteskönyvben is szerepel, és hát az sem most volt...
Üdv: Marica

Jóna Judit írta...

Elkészítettem ezt a tortát anyukám szülinapjára. Isteni finom! Köszönöm a receptet!

Receptgyűjtő írta...

Kedves Judit!
Nagyon örülök, hogy sikert arattál!
Utólag sok boldog szülinapot kívánok jó egészségben édesanyádnak!
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Hát, hogy ez mennyire FINOM! Minél hidegebb annál jobb! :D
Ani

Receptgyűjtő írta...

Örülök, hogy ízlik, Ani! :-)
Ez egy nagyon régi recept, már annak idején is tudták, mi a jó! :-)

Névtelen írta...

Kedves Marica!
Mennyi a tortaforma átmérője?
Köszi
Baby

Receptgyűjtő írta...

Szia Baby!
26 cm, de ha kicsit kisebb, vagy nagyobb, az is elmegy.
üdv:Marica

Névtelen írta...

Segítségedet kérném.Most készítettük el a férjemmel az arab tortát és a krém közel sem olyan világos, mint a képeken. Pedig semmit ne hagytunk ki. Mit szúrhattunk el? Ráadásul a tészta a megadott krém mennyiségéhez képest is jóval vastagabb lett. Segítenél, hogy máskor mire ügyeljünk? Különben finom, az íz utánozhatatlan. Köszönöm.

Receptgyűjtő írta...

Szia!
Mindent jól csináltatok, nem lett elszúrva!
A krém valóban sötétebb, mint a fotón.
A tortalapot érdemes 3 lapban kisütni, ha soknak találod a krémet, és akkor jobban el tudod osztani.
Vagy pedig ha 2 lapban hagyod, a formában kell megtölteni, és úgy hagyni megdermedni, akkor nem folyik ki a krém (amennyiben ez lenne a gond).
Üdv:Marica

bubi írta...

Szia!
Ezt a tortát akartam sütni a páromnak, el is kezdtem, a tésztát szépen kikevertem, 180 fokra sütni tettem, picivel később lehúztam 160 fokra, szépen följött, biztatóan nézett ki,és mikor úgy 45 perc után kivettem összeesett. :o((( Az előbb vágtam szét (este söt9ttem) és a morzsájából kóstoltam, az íze isteni, de a kinézete... MIt ronthattam el? Hamar vettem ki, még sütni kellett volna?

Köszi, bubi

mariam írta...

Szia Bubi!
Egészen biztos a sütési hőmérséklet miatt esett össze, én hagytam volna a 108 °C-on végig. Ennyi idő alatt bőven meg kellett sülnie, nem az volt a baj, hogy hamar vetted ki.
Üdv: Marica

zsolnai írta...

A tortalap isteni finom lett, de hihetetlenül lágy, nem tartja a formáját, ezért nagyon nehéz volt megtölteni és szeletelni.

Ez nem az első sütim, ami azt csinálja. Hol rontom el?

Feri

mariam írta...

Szia Feri!
Ez egy piskóta recept, különösebb baja nem lehet. Esetleg ha nem a megfelelő hőfokon sül, akkor előfordulhat, hogy lazább lesz az állaga.
Így már én is jártam, gyengébb volt a láng, lassan sült meg, a végeredmény olyan lett, ahogy írod.
Én erre gondolok, hogy Nálad is ez történhetett.
Üdv: Marica

Névtelen írta...

Én ezt nem értem. Mindent a recept szerint csináltam, de a végeredmény teljesen más lett...

A tésztával semmi gond: szép, laza, ugyanakkor emelgetni is lehet, tehát "masszív" - már amennyire kell.

De a krém!

Először is nem értem, mitől és hogyan sűrűsödne be, ha van benne 2dl tej és semmi keményítő vagy liszt. Egyáltalán mennyi ideig kell tűz fölött kevergetni?

Aztán amikor összedolgoztam a margarinnal, teljesen kiikrásodott, és egyáltalán nem volt homogén krém állaga.

Kínomban keményítőlisztet főztem egy kis tejjel, ezzel összedolgoztam, majd - amikor így is heterogén volt - nem tudtam mást kitalálni, mint botmixerrel egyneművé tenni. Ezek után egész jó lett: homogén és krémes.

Tényleg ennyire nem értek hozzá?
Mit ronthattam el, és mit lehet ilyenkor tenni (főleg a kiikrásodás ellen)?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget! :-)

mariam írta...

Szia!
A krém a tojástól ás a tojássárgától sűrűsödik be, liszt nem kell hozzá sem keményítő. Ez nem egyperces művelet, lassú lángon folyamatos keveréssel kell besűríteni, eltarthat 15-20 percig is.Forráspontig nem szabad hevíteni.
A margarinnal kis adagok hozzáadásával kell elegyíteni ahhoz, hogy szép selymes egynemű krém legyen belőle.

Névtelen írta...

szia!
anyukám születésnapjára készíteném a tortát szeretném ha jól sikerülne mert az egész család itt lesz, és van pár dolog amit nem igazán értek a receptben, az első kérdésem az lenne hogy a főzőcsoki helyett jó az ét tortabevonó is vagy az ugyanaz ? és a krémhez a 2ek kávé az por formájában vagy főtt kávéként van hozzáadva ? és 180°-on meddig kéne sütnöm hogy megfelelő legyen (légkeverésen) ?

mariam írta...

Szia!
A tortabevonó csokoládé a főzőcsokoládé, a krémhez főtt kávét kell adni.Légkeverésen kb. 190 fokon melegítsd elő a sütőt, és pár perc után, miután betetted a sütőbe sütni, vedd le a hőt 165 fokra. A sütési idő kb. 25-30 perc, ez egyénileg változó is lehet, több apróbb befolyásoló tényező miatt.
Amikor szépen barnul, és a széle kezd elválni a formától, akkor jó.
A sütési idő utolsó szakaszában fogvájóval leellenőrizheted, ha már nem ragad rá a tészta, akkor jó.
Sok sikert!

Névtelen írta...

Szia.
Biztos finom lett volna,ha sikerult volna,mert sok a dicseret,de nekem a teszta nem sult at.A kozepe tiszta csurgos volt.Masik probalkozasra mar remelem sikerul :) ...De azert koszi a sok finom receptet.
Rebe

mariam írta...

Szia!
Sajnálom,hogy nem sikerült a tészta, a sütési hőmérséklet beállítása lehet az oka.

Névtelen írta...

Szia,
szeretnem megkerdezni,hogy a teszta receptjeben az orolt porkolt kave az por alakban kerul bele,ugye?
koszonom valaszodat elore is!
udv,
Andrea

mariam írta...

Szia Andrea!
Igen, így kell érteni.
Én nem tartok őrölt kávét, mert csak időnként iszom, így csupán vendégek miatt van neszkávém. Ilyenkor nagyon kevés forró vízben feloldok a neszkávéból valamennyit, és azt adom hozzá.
Üdv! :-)

Névtelen írta...

Szia!

Párom szülinapjára készíteném el ezt a tortát. Szerinted ennél a tortánál használhatok fondant-bevonót?

Üdv:
Kriszti

mariam írta...

Szia Kriszti!
Használni használhatsz, a lényeg, hogy úgy kell az egész tortát bekenni a bevonat alatt vajkrémmel, hogy a teljesen szigetelje majd, nehogy felázzon a bevonat.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Szerintem a piskóta receptjéből kimaradt a liszt, így természetes, hogy nem sikerül.
Andrea

mariam írta...

Szia Andrea!
Szerintem meg figyelmesebben kell elolvasni a receptet, és kiderülne azonnal, hogy ott van a liszt is!
Üdv!

Névtelen írta...

Ez a recept Péter Jánosné szakácskönyvéből való, de ez nem von le az értékéből. A tésztát én nagy tepsiben sütöttem, aztán háromfelé vágtam, így meg is sült rendesen, nem is esett össze. Téglalap alakú tortácska lett, két réteg krémmel.
A krém nekem sötét barna lett, az itteni fotótól eltérően. De tényleg nagyon finom sütemény!

Névtelen írta...

Isteni finom ez a torta!
Azoknak, akiknek apróbb problémája volt a krémmel, lenne egy tippem, ugyanis nekem sem sikerült tökéletesen besűrítenem a krémet, így felvertem egy kis tejszínt, és azt is adtam a kihűlt krémhez. Így már jó lett az állaga,és ízre továbbra is finom maradt.