2007. november 24., szombat

Jókai torta


Nem véletlen, hogy egyik legnagyobb írónkról többek között tortát is neveztek el, hiszen nem csak szerette a finom magyar ételeket, hanem pártolója, és támogatója volt receptjeink megörökítésének.

„ Napjaink feladata – írja - minden téren összegyűjteni azt, ami sajátunk, ami nemzeti életünk alakító része: népünk költészete, dallamai, viselete összegyűjtve, értékükbe visszaállítva, megbecsülve, rendszerezve vannak. Hasonló érdemmel és beccsel bíró gyűjtemény volna egy olyan nemzeti szakácskönyv, mely a valódi magyar ételek készítésmódját adná elé.”

Az 1700-as évek végéig csak egy tucat olyan kéziratot ismerünk írástudó szakácsmesterek által lejegyezve, amelyek közül egyiket Jókai Mór lelkes érdeklődése őrizte meg számunkra, ő közölte a tartalmát a Vasárnapi Újság hasábjain az 1862. évfolyam 28-32. számaiban, Kakas Márton álnév alatt. (Forrás: Szántó András: Eleink ételei)

Jókai torta

Piskóta:

6 db tojás
18 dkg kristálycukor
12 dkg liszt / késhegynyi sütőpor

Töltelék:

8 dl tejszín
2 dkg kakaó
6 dkg porcukor
2 db narancs
1 csomag habfixáló

Máz:
5 dkg cukor
1 dkg vaj

Elkészítés:

A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit, s a sütőporos, szitált lisztet.

Kerek tortaformában (a forma alját kenjük ki, szabjunk bele papírt, erre öntsük a masszát), előmelegített sütőben, 180 °C fokon sütjük ki, kb. 35-40 perc alatt. Ellenőrizzük tűpróbával. Rácsra borítva lehúzzuk a papírt, s kihűtjük a tésztát.

Két lapra szeljük, egy vastagabbra, és egy vékonyabbra.

A tejszínt kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot és a habfixálót. Valamennyit tegyünk félre díszítéshez, a maradékot osszuk két részre.

Az egyik részbe a kakaót keverjük, a másikba a narancsok levét.

A vastagabb lapot visszatesszük a formába, rákenjük a csokis krémet, majd a vékony lap kerül rá, és erre a narancsos krémet kenjük.

A tortát hűtőben lehűtjük, és elkészítjük a mázat.

A cukrot világosbarnára pirítjuk, elkeverjük a vajjal, langyosan a torta tetejére kenjük, és ismét hűtőbe tesszük.

A tortát kivesszük a formából, és tetszés szerint díszítjük.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia,
szeretném megsütni ezt a tortát, de nem igazán értem, hogy kell a krémet készíteni. Először felverem a tejszínhabot és csak utána teszem bele a habfixálót és a cukrot? És a kakaót és narancslét? Ha igen nem lesz a kakaós darabos?
Bocsi, de még csak most kezdek sütögetni. :)

mariam írta...

Pontosan úgy, ahogy sorban van leírva.
Felvered a tejszínhabot, akkor bele a cukrot, majd a habfixáló, stb.