2007. november 30., péntek

Gyümölcsös omlós pitetorta

Gyümölcsös omlós pitetorta

Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg liszt
1 teáskanál só
20 dkg vaj
8 evőkanál hideg víz

Töltelék:

30 dkg gyümölcs / szilva, vagy meggy, cseresznye, tetszés szerint bármi
5 dkg cukor
3 dkg zsemlemorzsa


Rátét:

2 tojás
10 dkg porcukor

2 dl tejföl
2 dkg liszt

Elkészítés:

Omlós pitetorta alapot készítünk a tészta kétharmadából.
1/3 részéhez adunk 2-3 kanál cukrot, 1 csapott mokkáskanál fahéjat, s nem dolgozzuk ki sima tészta állagúra, meghagyjuk morzsalékosra.

A megtisztított, felszeletelt gyümölccsel sűrűn, kissé egymásra fektetve kirakjuk a tésztát, megszórjuk a cukorral és a morzsával.

A rátéthez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a lisztet is, a végén a tojások keményre vert habját.

Ezt a keveréket ráöntjük a gyümölcsre, s előmelegített sütőbe téve, 220 °C fokon kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és a tetejére egyenletesen elosztva, rászórjuk a fahéjas morzsalékot.

Visszatesszük a sütőbe, s 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Akkor jó, ha a beleszúrt hústűre nem tapad a töltelék.

Bármilyen gyümölccsel készíthető, sárgabarack, őszibarack, alma, stb.

Nincsenek megjegyzések: