
Ezt a tortát készítettem nemrégen"kislányom", Kriszta 29. szülinapjára.
A torta eredeti receptjét a "Torták, sütemények, csemegék" című, gyönyörű sütiskönyvből vettem. A könyvet tavaly karácsonyra kaptam ajándékba lányomtól, igazán nagy becsben tartom!
Firenzei krémtorta (Zuccotto)
Hozzávalók:
1 db vékony, 1-
6 evőkanál mandula likőr
15 dkg csokoládé
12 dkg porcukor
6 dkg vaj
4 kávéskanál kávéaroma
hántolt mandulaszeletek (vagy durvára szeletelt, hosszúkás manduladarabok), pár kanálnyi
3-5 dkg porcukor
Elkészítés:
Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal.
A piskótalapot olyan méretűre vagdossuk fel háromszög alakúra, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát ( a tetejére is ilyen lapok fognak kerülni), ezután locsoljuk meg a likőr felével a tésztát.
Gőz fölött, darabokra tördelve, felolvasztunk 10 dkg csokoládét, a többit durvára reszeljük.
A lágy vajat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a többi likőrt, majd simára dolgozzuk.
A tejszínből 3 decilitert kemény habbá verünk, ízesítjük a kávéaroma felével, és a reszelt csokival.
Ezt a tejszínes krémet ráöntjük a piskótára, egy gumilapáttal szépen körben, egyenletesen eligazítjuk úgy a tészta felületén, hogy középen egy gödör maradjon.
A gödörbe a csokis krém kerül.
A maradék piskóta-háromszögekkel befedjük a tetejét.
A tálat fedjük be tálcával, tegyünk rá egy nehezéket, és rakjuk a hűtőbe pár órára.
A mandulaszeleteket egy serpenyőben, közepes lángon pirítsuk aranybarnára, állandó keveréssel, s hűtsük ki.
A megmaradt tejszínt a többi kávéaromával lágy habbá verjük.
A süteményt tálcára borítjuk, lehúzzuk a fóliát róla, bevonjuk a kávés tejszínhabbal. A krémet nem simítjuk el, inkább durvább, egyenetlen felülete legyen.
Tetejét megszórjuk a mandulával.
Nagyon mutatósan lehet szeletelni.
Díszíthetjük úgy is, hogy kakaóport szitálunk rá, vagy porcukrot, vagy pedig virágokat helyezünk rá.
A virágot úgy készítjük, hogy egy egész kávészemet belenyomunk a krémbe, körbe pedig az egészben maradt mandulaszeletekből, a szeleteket kissé egymásra igazítva, virágot formálunk. Akár többet is tehetünk rá, vagy egyetlen egyet a közepére. Nagyon szép, és látványos dekoráció.
Ennek a tortának az eredete Olaszországból származik, speciális tálban készítik, aminek tök-formája van. A „zuccotto” tulajdonképpen „tököcskét” jelent.
Tök jó, igaz?
6 megjegyzés:
Meg szeretném kérdezni, hogy kávéaromát hol lehet beszerezni?
Nagyon finom torta lehet!
Szia Nelli!
Én sem találtam, annyira nem is kerestem, neszkávét használtam helyette, de mivel a leírás így szólt, hű maradtam hozzá.
Nagyon finom volt.
Azóta még egy alkalommal készítettem magas kakaótartalmú csokival, olyan lett a krém, mint a beton. Maradok továbbra is a tortabevonónál, az bevált.
Szia!
Nagyon tetszik a recept, nekem is a kávé aromával van csak gondom... Ugyanannyi nescafet tettél a krémbe, mint amennyi aromát az alaprecept írt?
Köszönöm szépen a választ! :)
Szia Ildikó!
4 kiskanálnyit nagyon pici forró vízzel elkevertem, hogy feloldódjon, és úgy tettem hozzá.
Üdv!
Készítettem ehhez hasonló tortát, csak más töltelékkel, de a forma meg az elv ugyanaz. Kitaláltam már régen, hogy a kerek formát piskótalappal kibélelem, de úgy ahogy van, nem vagdosom, de megláttam ezt a receptet, ami szerint vágjuk háromszögekre a lapot és úgy béleljük ki. Gondoltam megbízható oldal, biztos jobban tudja a készítője, mint én, én is 3 szögekre szabdaltam, szét is esett az egész, sokkal jobb lett volna fogni a piskótalapot, egészben, négyzetalakban és azzal ahogy van kibélelni, megtölteni és hűtőbe tenni. Ezért nekem nem jött be ez a recept.
Kedves Névtelen!
Amint a képen is látszik, a torta egyben van, és jól sikerült. A módszert nem én találtam ki, de működött. Biztosan az is jó módszer, amit Te használtál eddig. Ha az jobban bevált, meg kell maradni annál. Sajnálom, ha a recept csalódást okozott.
Megjegyzés küldése