
Az író Molnár Ferenc felesége, Fedák Sári színésznő, egyaránt szeretett finom desszerteket enni és sütni – nevét dicséri a Fedák-lepény és a Fedák-torta. Érdekes, hogy tortája receptjének közlését több szakácskönyv szerkesztőjének is engedélyezte, viszont a korabeli források szerint lepényét csak Móráné tudta igazán az ízlése szerint elkészíteni, ezért egyedül az ő szakácskönyvébe kerülhetett be ennek a süteménynek a receptje.
Forrás: Táplálkozás és Tudomány |
|
|
Fedák-torta
Hozzávalók:
5 tojás sárgája
15 dkg gesztenye
10 dkg porcukor
egy kis vanília
3 dkg vaj
5 tojás fehérje
8 dkg reszelt csokoládé
5 dkg piskótamorzsa
2 dkg liszt
20 dkg főtt gesztenye
Elkészítés:
A tojások sárgájával összekeverjük az áttört, főtt gesztenyét, a porcukrot, a vaníliát és a vajat. Ehhez a keverékhez a tojások fehérjéből vert kemény habot, a reszelt csokoládét, a piskótamorzsát, és a lisztet keverjük.
Kivajazott tortaformát papírral bélelünk, közepesen meleg sütőben, lassan kisütjük benne a tortát. Ha kihűlt, kettévágjuk, vaníliás cukorral elkevert kemény tejszínhabbal töltjük. A tetejét is azzal vonjuk be, nyomózsák segítségével díszítjük, és meghintjük gesztenyepürével. Tálalásig hideg helyen tartjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése