2007. november 25., vasárnap

Fedák torta


Az író Molnár Ferenc felesége, Fedák Sári színésznő, egyaránt szeretett finom desszerteket enni és sütni – nevét dicséri a Fedák-lepény és a Fedák-torta. Érdekes, hogy tortája receptjének közlését több szakácskönyv szerkesztőjének is engedélyezte, viszont a korabeli források szerint lepényét csak Móráné tudta igazán az ízlése szerint elkészíteni, ezért egyedül az ő szakácskönyvébe kerülhetett be ennek a süteménynek a receptje.

Forrás: Táplálkozás és Tudomány

Fedák-torta

Hozzávalók:

5 tojás sárgája

15 dkg gesztenye

10 dkg porcukor

egy kis vanília

3 dkg vaj

5 tojás fehérje

8 dkg reszelt csokoládé

5 dkg piskótamorzsa

2 dkg liszt

0.5 liter tejszínhab

20 dkg főtt gesztenye

Elkészítés:

A tojások sárgájával összekeverjük az áttört, főtt gesztenyét, a porcukrot, a vaníliát és a vajat. Ehhez a keverékhez a tojások fehérjéből vert kemény habot, a reszelt csokoládét, a piskótamorzsát, és a lisztet keverjük.

Kivajazott tortaformát papírral bélelünk, közepesen meleg sütőben, lassan kisütjük benne a tortát. Ha kihűlt, kettévágjuk, vaníliás cukorral elkevert kemény tejszínhabbal töltjük. A tetejét is azzal vonjuk be, nyomózsák segítségével díszítjük, és meghintjük gesztenyepürével. Tálalásig hideg helyen tartjuk.

Nincsenek megjegyzések: